to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 19.03.2016

Πολιτισμός

Λυρικός Μάρτιος στο Μπαγκλαντές

Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή διευρύνει την δράση της πάνω στη σχέση λογοτεχνίας και λυρικού τραγουδιού με έναν κύκλο συναυλιών το Μάρτιο στον πολιτιστικό χώρο Μπαγκλαντές.


Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή έχει ήδη στο ενεργητικό της μια σειρά από ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Ξεκίνησε πέρυσι με έναν κύκλο συναυλιών υπό τον τίτλο «He thought he saw an elephant» στο Μουσείο Ισλαμικής τέχνης, ενώ συνέχισε λίγους μήνες νωρίτερα, στον πολιτιστικό χώρο Μπαγκλαντές, με ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγιεβα (σε συνεργασία με το περιοδικό Ποιητική) και την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών του Ντμίτρι Σαστακόβιτς αφιερωμένου στη Ρωσίδα δημιουργό. Ο φετινός Μάρτιος την ξαναβρίσκει στο Μπαγκλαντές να διερευνά και πάλι τη σχέση λογοτεχνίας και λυρικού τραγουδιού. Σε έναν χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της πιο πολυπολιτισμικής περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και έχει ήδη καθιερωθεί ως στέκι μιας εναλλακτικής αβάν-γκαρντ, παρουσιάζονται για πρώτη φορά λυρικές περφόρμανς σημαντικών λογοτεχνών και μουσικών, με προαιρετική συνεισφορά.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Δευτέρα 21/3  (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης)

«The crib - Η κούνια»

Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ένα πολύ ξεχωριστό αφιέρωμα. Ο χώρος μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό βρεφικό δωμάτιο από την εικαστικό Ειρήνη Βλαβιανού. Η Κατερίνα Σχινά επιλέγει και διαβάζει παιδικές αναμνήσεις ενήλικων ημερολογίων και  επουλωτικές  ιστορίες πλεκτού,  υπό τη συνοδεία  lullabies των Britten, Copland, Rorem, Menotti, Lang. Ο Δημήτρης Τίγκας (μέλος των Latinitas Nostra) και ο Αχιλλέας Tίγκας παίζουν με οθωμανικά όργανα εποχής νανουρίσματα από τη μικρασιατική παράδοση και την αστική λαϊκή μουσική των μέσων του 20ού αιώνα, εγχείρημα που είχαν επαναλάβει πέρσι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον τίτλο «Αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα», υπο τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Συντελεστές

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου : Ειρήνη Βλαβιανού

Πιάνο : Μανώλης Παπασηφάκης

Violone : Δημήτρης Τίγκας

Νέι : Αχιλλέας Τίγκας

Τραγούδι : Ελένη Σταμίδου (soprano), Αναστασία Κότσαλη (mezzo soprano)

Επιλέγει και διαβάζει η Κατερίνα Σχινά

Τρίτη 22/3

«Stranger than paradise»

Μια βραδιά-φόρος τιμής σε δύο ξεχωριστές ποιητικές προσωπικότητες, τον Walt Whitman και τον William Blake. Με αφετηρία τον Νεκρό του Τζιμ Τζάρμους, μια ταινία-ύμνο στην Άγρια Δύση (που τόσο αγάπησε ο Whitman) και πρωταγωνιστή έναν ήρωα που ονομάζεται William Blake, δυο από τους πιο ενδιαφέροντες νέους συγγραφείς, ο Κώστας Περούλης και ο Θωμάς Τσαλαπάτης, εμπνέονται και πλέκουν το νήμα που ενώνει τους τολμηρούς, sui generis δημιουργούς. Ο sound artist Γιώργος Τσακνιάς αυτοσχεδιάζει πάνω στις συνθέσεις του Neil Young βασισμένες στην ποίηση τους ενώ, παράλληλα, παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη οι μουσικοί κύκλοι των Kurt Weill και  Vaughan Williams αφιερωμένοι σε αυτούς.

Συντελεστές

Πιάνο : Νίκος Βασιλείου

Όμποε : Κώστας Γιοβάνης

Sound design : Γιώργος Τσακνιάς

Τραγούδι : Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο), Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος)

Επιλέγουν και διαβάζουν ο Κώστας Περούλης και ο Θωμάς Τσαλαπάτης

Δευτέρα 28/3

«Ζωολογία»

Μια συναυλία εκλεκτών συμπράξεων, με φόντο μουσικές και λογοτεχνικές συνθέσεις αφιερωμένες… στα ζώα! Δύο από τις σημαντικότερες δημιουργούς παιδικής λογοτεχνίας, η Άλκη Ζέη και η Σοφία Ζαραμπούκα, συναντώνται και επί σκηνής, επιλέγοντας κείμενα δικά τους, αλλά και αγαπημένα  λογοτεχνικά κομμάτια με θέμα το ζωικό βασίλειο. Ο πρωταγωνιστής της ΕΛΣ τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος με τη νέα σοπράνο Πένυ Δεληγιάννη τραγουδούν άριες για γάτες και ιπποπόταμους, κρόκοδειλους, φώκιες, σκυλιά και τίγρεις, αγνώστων συνθετών στο ελληνικό κοινό, όπως ο Μichael Hurd. Μια συναρπαστική βραδιά για όλες τις ηλικίες!

Συντελεστές

Πιάνο : Μιχάλης Παπαπέτρου

Τραγούδι : Πένυ Δεληγιάννη (soprano), Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος)

Επιλέγουν και διαβάζουν η Άλκη Ζέη και η Σοφία Ζαραμπούκα

Τρίτη 29/3

«Ηδύποτο»

Η οπερέτα και το μουσικό θέατρο γίνονται η ταχεία που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι, ή αλλιώς δυο ξεχωριστούς δημιουργούς, τον Ivor Novello με τον Michel Legrand. Βασιλιάς της αγγλικής οπερέτας στην περίοδο του μεσοπολέμου ο πρώτος (από αυτόν, εξάλλου, πήραν τα όνομα τους τα διάσημα Novello Musical Awards), σοφιστικέ συνθέτης που ανανέωσε το γαλλικό μιούζικαλ ο δεύτερος, συναντώνται για πρώτη φορά σε κομψές συνηχήσεις. Στο ίδιο πνεύμα, δυο συγγραφείς που δεν χρειάζονται συστάσεις, ο Δημήτρης Καλοκύρης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συνδιαλέγονται μαζί τους με κοσμοπολίτικο φλέγμα.

Συντελεστές

Πιάνο : Νίκος Βασιλείου

Τραγούδι : Μιράντα Μακρυνιώτη (soprano), Πέτρος Μαγουλάς (basso)

Επιλέγουν και διαβάζουν ο Δημήτρης Καλοκύρης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

Πληροφορίες

Μπαγκλαντές, Χαλκοκονδύλη 35, 21:00

Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά

Τηλέφωνο κρατήσεων : 6972898151, 6977162919

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)