Ανάμεσα στη λίστα των ονομάτων, βρίσκεται ο Ταλέχ Κασμαμαντόφ, ο Χιλάλ Μαμάντοφ και ο Ρασούλ Τζαφάροφ, ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Εθνική Υπόσταση, Νεμάτ Πανάχλι, έξι μέλη ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και ενός κινήματος νεολαίας, ο πρώην επικεφαλής του παρατηρητηρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, Ανάρ Μαμάνλι και ο δημοσιογράφος Παρβίζ Χασίμοβ.

Όλοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης λόγω κατηγοριών για φοροδιαφυγή, παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα και διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων.

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και ανταποκριτής της αζέρικης εφημερίδας Zerkalo στην Τουρκία, Ραούφ Μιρκαντίροφ, που καταδικάστηκε το 2014 για κατασκοπία και εσχάτη προδοσία, επίσης αποφυλακίστηκε, καθώς το εφετείο του Μπακού μετέτρεψε την ποινή κάθειρξης έξι ετών σε πέντε χρόνια με αναστολή. Το όνομα του πάντως δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των κρατουμένων στους οποίους χορηγήθηκε αμνηστία.

Ο Μιρκαντίροφ και άλλοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν αρνούνταν τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, καταγγέλλοντας ότι είχαν πολιτικά κίνητρα και ήταν χαλκευμένες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καλωσόρισε την απόφαση της αζέρικης κυβέρνησης για απονομή χάριτος, που ανακοινώθηκε έπειτα την επίσκεψή της στο Μπακού πριν από δύο εβδομάδες. Η Μογκερίνι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφυλακίσεις θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση και των υπόλοιπων κρατουμένων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περίπου 10 από αυτούς παραμένουν στην φυλακή.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει πως η χώρα απολαμβάνει πλήρη ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία του Τύπου.

Μολαταύτα, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση περιστέλλει τις ελευθερίες και φιμώνει τους διαφωνούντες.