to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:25 | 16.03.2016

Διεθνή

Βρυξέλλες: Πυροβολισμοί και πολύωρο ανθρωποκυνηγητό υπόπτων για τις επιθέσεις στο Παρίσι- Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες, ένας «ύποπτος» νεκρός (ενημέρωση)

Πολύωρη αντιτρομοκρατική επιχείρηση από το μεσημέρι της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Νεκρός ένας ύποπτος, ελαφρά τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Ο ύποπτος, που ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι εφόδου, σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια εφόδου που σχετιζόταν με τις έρευνες για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.


Ωρα 11.00 μ.μ.: Συνεχίζεται η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, ελαφρά οι 4 αστυνομικοί τραυματίες.

Ένας ύποπτος που ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι εφόδου σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια εφόδου νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες η οποία σχετιζόταν με τις έρευνες για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσαν Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Όταν αστυνομικοί πήγαν να διεξαγάγουν έρευνα σε ένα διαμέρισμα στο νότιο τμήμα της πόλης «ένας ή περισσότεροι άνθρωποι άνοιξαν αμέσως πυρ εναντίον αστυνομικών, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν την πόρτα», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Περίπου πέντε ώρες αργότερα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν έφοδο στο κτίριο και «ένας ύποπτος οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ σκοτώθηκε».

Η εισαγγελία δεν προσδιόρισε τι συνέβη στους άλλους υπόπτους περιοριζόμενη να αναφέρει ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν:

 
Στο γεγονός πως οι έρευνες συνεχίζονται στάθηκαν επίσης νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και υπουργοί της κυβέρνησής του.
Ο Μισέλ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, τρεις Βέλγοι και μια Γαλλίδα.
Η Γαλλίδα αστυνομικίνα «που τραυματίστηκε ελαφρά» ανήκε σε μια «κοινή ομάδα έρευνας της ομοσπονδιακής εισαγγελίας (του Βελγίου) και της εισαγγελίας του Παρισιού», διευκρίνισε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Χέενς.
Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν ανέφερε ότι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχαν διακομιστεί.
 

Πάνοπλοι Βέλγοι αστυνομικοί, με τη συνδρομή Γάλλων συναδέλφων τους, έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον ενός ή περισσότερων ενόπλων που άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια μιας εφόδου σήμερα στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την εισαγγελία του Βελγίου, 4 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο βελγικά μέσα ενημέρωσης ένας ύποπτος στην έφοδο που πραγματοποιήθηκε «εξουδετερώθηκε» κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το νότιο τομέα της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκονται στο σημείο. Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ σχολεία και νηπιαγωγεία που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση με την περιοχή που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί έκλεισαν, ανέφεραν περίοικοι.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Φόρεστ κατά τη διάρκεια μιας εφόδου «στο πλαίσιο των ερευνών των επιθέσεων στο Παρίσι» και ότι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά.

«Στο πλαίσιο μιας εφόδου, μία ομάδα που αποτελείτο από Βέλγους και Γάλλους αστυνομικούς επενέβη και δέχθηκε πυροβολισμούς, προφανώς από βαριά όπλα, ωστόσο θα είμαι πολύ προσεκτικός (στο να περιγράψω τις ακριβείς) συνθήκες» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ από το Αμπιτζάν, που επισκέπτεται. Θα είμαι «προσεκτικός καθώς μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα προβώ σε περαιτέρω σχόλια από το να επιβεβαιώσω ότι πράγματι αυτό συνέβη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γύρω στις 16.30 τοπική ώρα κι ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει περιμετρικά τον δρόμο Ντριέ στο Φόρεστ, αντήχησαν εκ νέου πυροβολισμοί στην περιοχή, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο δήμαρχος του διαμερίσματος Φόρεστ των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος είπε στην εφημερίδα Le Soir ότι ένας ή περισσότεροι άνθρωποι είχαν ταμπουρωθεί νωρίτερα σε ένα διαμέρισμα και ότι δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι επιπλέον ενδέχεται να διαφεύγουν.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσαν επίσης ότι άκουσαν πυροβολισμούς να πέφτουν ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της περιοχής που είχε γίνει η έφοδος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε ότι μονάδες της γαλλικής αστυνομίας συμμετείχαν επίσης στην έφοδο στη βελγική πρωτεύουσα, όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από νεαρούς Βέλγους και Γάλλους, ορισμένοι εκ των οποίων πολέμησαν στη Συρία. «Η επιχείρηση συνδέεται με τις επιθέσεις του Παρισιού» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας εκπρόσωπος τύπου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου. Στρατιώτες παραμένουν στους δρόμους στις κεντρικές Βρυξέλλες καθώς η επιχείρηση συνεχίζεται.

Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες δεν ήταν ο Γάλλος Σαλά Αμπντεσλάμ, ύποπτος κλειδί των επιθέσεων στο Παρίσι, όμως πρόσωπα του περιβάλλοντος των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί στο Βέλγιο σε σχέση με αυτές τις επιθέσεις, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή στη γαλλική αστυνομία. «Η επιχείρηση δεν στοχοθέτησε τον Σαλά Αμπντεσλάμ όμως το περιβάλλον ενός ή περισσότερων εκ των 11 Βέλγων στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» επισήμανε αυτή η πηγή.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)