to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 15.03.2016

Διεθνή

Φάιμαν καλεί Μέρκελ να στηρίξει το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου

Να στηρίξει το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, ζητά από τη Γερμανία ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και καλεί τη Γερμανίδα ομόλογό του Αγγελα Μέρκελ, να μιλήσει "με καθαρή γλώσσα".


(φωτ. αρχείου από παλαιότερη συνάντηση Φάιμαν-Μέρκελ)

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αναμένει από τη Γερμανία να αποσαφηνίσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μπορεί να επιλέξει την χώρα στην οποία θα μεταβεί, διότι διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να υπάρχει η μεγάλη πίεση στη Διαδρομή των Βαλκανίων και σε άλλες "εναλλακτικές διαδρομές".

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να καταστεί σαφές στους πρόσφυγες πως θα πρέπει να αποδεχθούν και άλλες προτάσεις για μετεγκατάστασή τους, όπως στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν 30.000 και 7.000 πρόσφυγες, αντίστοιχα, αλλά, στην μεν πρώτη έχουν φτάσει μέχρι σήμερα 1.000, στην δε δεύτερη μόλις 200, πρόσφυγες.

"Εν όσω υπάρχει η εντύπωση, πως όλοι επιτρέπεται να έλθουν στη Γερμανία, θα συνεχίσει να είναι δύσκολο για όλους τους άλλους να εφαρμόσουν το τέλος της προώθησης των προσφύγων", ανέφερε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Αντίθετος στις παραχωρήσεις στην Τουρκία

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, ο ίδιος αναμένει στήριξη για το τέλος της πολιτικής της "προώθησης" προσφύγων, ενώ θα χαιρέτιζε, όπως είπε, μία συμφωνία με την Τουρκία για μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων, ωστόσο, δεν θα ήθελε να γίνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στόχος της Αυστρίας παραμένει σαφής και είναι η από κοινού διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η εξασφάλιση μίας συντεταγμένης κατανομής και μίας μετάβασης των προσφύγων απευθείας από τα Hotspots, πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως η Αυστρία αποφάσισε για εφέτος μία "τιμή αναφοράς" (ένα ανώτατο όριο) 37.500 για τον αριθμό αιτούντων άσυλο, που μπορεί να αποτελέσει "πρότυπο" για την ΕΕ, ενώ ο ίδιος εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εθνική στήριξη που υπάρχει στο θέμα, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά και κατά τη σημερινή συνομιλία της ηγεσίας της κυβέρνησης με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)