to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 11.03.2016

Διεθνή

Νίκη για τους εργαζόμενους στη Ν. Ζηλανδία: Απαγορεύτηκαν οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» εργασίας

Υπέρ της απαγόρευσης, που θεωρείται σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτερο μισθό και απασχολούνται κυρίως σε αλυσίδες ταχυφαγείων, τάχθηκαν όλα τα πολιτικά κόμματα.


Εκτός νόμου τέθηκαν οι λεγόμενες συμβάσεις «μηδενικών ωρών» στη Νέα Ζηλανδία καθώς το κοινοβούλιο της χώρας υπερψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο που απαγορεύει αυτή την αμφιλεγόμενη εργασιακή πρακτική, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Υπέρ της απαγόρευσης, που θεωρείται σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτερο μισθό και απασχολούνται κυρίως σε αλυσίδες ταχυφαγείων, τάχθηκαν όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Ήταν μια απίστευτη νίκη και συνεχίζω να είμαι έκπληκτος για αυτό, για να είμαι ειλικρινής. Το γεγονός ότι η απαγόρευση είχε την ομόφωνη στήριξη του κοινοβουλίου είναι μάλλον απίστευτο», δήλωσε ο Μάικ Τριν, επικεφαλής του συνδικάτου Unite.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν «εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι» με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», οι οποίες προβλέπουν ότι ο εργοδότης δεν εγγυάται ελάχιστο αριθμό απασχόλησης ανά εβδομάδα και συχνά έχει την απαίτηση από τον εργαζόμενο να είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Τριν, αυτού του είδους οι συμβάσεις χρησιμοποιούνται από αλυσίδες ταχυφαγείων, κινηματογράφους, ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας και εταιρίες καθαρισμού.

Ο νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου, προβλέπει ότι ο εργοδότης πρέπει να εγγυάται ένα ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας ανά εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν πρόσθετες ώρες απασχόλησης χωρίς να υφίστανται επιπτώσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)