to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γερμανία: Τα 3/4 του πληθυσμού είναι εκτεθειμένα στο φυτοφάρμακο glyphosate

Tα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γερμανίας έχουν «μολυνθεί» από τον ζιζανιοκτόνο glyphosate, μέσω της τροφής αλλά και του πόσιμου νερού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Heinrich Böll.


Εως και 42% υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο ήταν τα επίπεδα του φυτοφάρμακου Glyphosate στο 99,6% των 2.009 ανθρώπων που παρακολουθούνται κατά τη νέα έρευνα, μεταξύ αυτών παιδιά ηλικίας από μηδέν έως εννέα ετών και έφηβοι ηλικίας 10 έως 19, που ζουν κοντά σε αγροκτήματα.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι κρεατοφάγοι εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης  από τους χορτοφάγους ή vegans.

Η  έκθεση επισημαίνει ότι οι αναλύσεις  έδειξαν επίπεδα μόλυνσης πενταπλάσια από το νόμιμο όριο  και στο πόσιμο νερό.

Η βουλευτής των πράσινων της Γερμανίας Harald Ebner,  προειδοποίησε  ότι τώρα που σχεδόν κάθε ένας από εμάς έχει μολυνθεί από φυτικό δηλητήριο,  είναι σαφές  ότι ο υπουργός Γεωργίας, Christian Schmidt, και  η υπουργός Περιβάλλοντος, Barbara Hendricks, πρέπει να απαγορεύσουν την  χρήση του ζιζανιοκτόνου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πρόσφατα να ανανεωθεί η άδεια μέχρι το 2031.

Το δίκτυο Euroactiv  επισημαίνει ότι εκκρεμεί η ετυμηγορία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) , από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και  από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η  Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA), του Βερολίνου απήθυνε έκκληση για περαιτέρω έρευνα, ωστε «πιθανώς καρκινογόνες» ουσίες να αφαιρεθούν από την λίστα των νόμιμων «φυτοφαρμάκων» που περιλαμβάνει η νομοθεσία της ΕΕ.

Παρά τα ευρήματα της μελέτης, το Γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία , υποστηρίζοντας ότι τα υπολείμματα της ουσίας glyphosate αποβάλλονται άμεσα από τον οργανισμό.

ΠΗΓΗ: Euroactiv

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)