Ήδη, ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, από κοινού με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχαν τις πρώτες επαφές με τις ενώσεις ιδιοκτητών ιδιωτικής ραδιοφωνίας, την ΠΕΙΡΑΣ, ένωση που περιλαμβάνει όλα τα περιφερειακά ραδιόφωνα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και την ΕΙΙΡΑ, την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αττικής. Ο κ. Σπίρτζης είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα διαμορφωθούν αφού προηγηθεί διεξοδικός διάλογος και πλήρης τεχνική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Στόχος, να επιτευχθούν οι καλύτερες λύσεις, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ραδιοφωνικών σταθμών της Περιφέρειας (ΠΕΙΡΑΣ, το Δ.Σ. της οποίας δήλωσε ικανοποιημένο), σειρά είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με την ΕΙΙΡΑ, της ένωσης των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, με πρόεδρο τον Παν. Κωστάκη και γεν. γραμματέα την Α. Κακαουνάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη επαφή του Δ.Σ. των ραδιοφωνικών σταθμών με τον Χρ. Σπίρτζη και τον Λ. Κρέτσο έγινε σε καλό κλίμα.

Νέα συνάντηση ορίστηκε να γίνει σε δεκαπέντε ημέρες. Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης παρέδωσε στους εκπροσώπους των ραδιοσταθμών τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων για την Αττική, που περιλαμβάνει και τα σημεία εκπομπής και αναμένει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξέθεσαν τις προθέσεις τους, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά της πολιτείας έθεσε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία και τον πλουραλισμό, θέματα που αφορούν τα στάνταρντ ποιότητας των σταθμών, όπως ο αριθμός των εργαζομένων, οι τεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός, οι προδιαγραφές για φορολογική, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα και η διαφάνεια στον τρόπο μέτρησης της ακροαματικότητας. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, με την αδειοδότηση μπορεί να υπάρξει και μετακίνηση των σταθμών στην μπάντα των FM, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν εκδόθηκαν για πρώτη (και τελευταία) φορά νόμιμες άδειες ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής τετραετούς διάρκειας το 2001. Σημαντικό στοιχείο η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΕΙΙΡΑ με τους τεχνικούς ραδιοφώνου (ΕΤΕΡ) λίγες μέρες πριν.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών έθεσαν θέματα, κυρίως τις επικαλύψεις που παρατηρούνται ορισμένες φορές από τον έναν σταθμό στον άλλο, κάτι που έχει να κάνει με την ισχύ εκπομπής.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ