to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 03.03.2016

Πολιτισμός

«Σώμα και φύλο», μια επίκαιρη συζήτηση

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί μια σειρά συζητήσεων για τη θέση του σώματος στην καθημερινότητά μας.


Κάποτε το σώμα και η σχέση του με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αντιμετωπίζονταν ως κάτι δεδομένο, οπωσδήποτε φυσικό, και κάθε απόκλιση από τον κανόνα αυτό, θεωρούνταν άλλοτε ασθένεια κι άλλοτε ανωμαλία. Σήμερα όμως ζούμε σε μια άλλη εποχή, όσο κι αν κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν σε όρους και κανόνες του παρελθόντος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ξανασκεφτόμαστε και το σώμα και το φύλο ως κατηγορίες ρευστές, ανοιχτές, πολιτικές.

Εξ ου και η σχέση φύλου και σώματος βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών διεκδικήσεων, κοινωνικών αναλύσεων, προσωπικών και συλλογικών διαδρομών, νομοθετικών αλλαγών και επιστημονικών κατακτήσεων. Για όλα τα παραπάνω θα συζητήσουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, η Αλεξάνδρα Χαλκιά, η Σοφία Αποστολίδου, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ο Έκτορας Κόλλιας και ο Δημήτρης Παπανικολάου.
 
Πώς επαναπροσδιορίζεται σήμερα το έμφυλο σώμα; Πώς «ξαναφτιάχνουμε» το φύλο και ποια νέα ζητήματα προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή; Πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση «Σώμα και Φύλο» στις μέρες μας και πώς αυτή έχει εξελιχθεί; Ποια η εμπειρία (και τα κεκτημένα) του θεωρητικού λόγου, αλλά και των κινημάτων που φέρνουν αυτήν τη σχέση στο προσκήνιο; Γιατί (και πώς) γίνεται το σώμα και το φύλο πεδίο πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής διεκδίκησης; Πώς αλλάζει πλέον η κοινωνική και πολιτική διαχείριση σώματος και φύλου μέσα από τις νέες συνθήκες βιοτεχνολογίας και επικοινωνίας; Πώς το έμφυλο σώμα διαμεσολαβεί την εμπειρία του ρατσισμού, του αποκλεισμού, της βίας, και μάλιστα σε μια συγκυρία όπως αυτή της τρέχουσας Κρίσης;
 
Ξεκινώντας από διαφορετικές επιστημονικές και καλλιτεχνικές αφετηρίες, οι κεντρικοί συνομιλητές στη σκηνή της Στέγης θα ανοίξουν μια συζήτηση καίρια, ενώ η συμμετοχή στο κοινό εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, ακτιβιστών, συγγραφέων και θεωρητικών, που έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα, θα έχει επίσης σημαντικό ρόλο.
 
Σοφία Αποστολίδου: Υποψήφια διδάκτορας Πολιτισμικών Σπουδών και Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
Παναγιώτης Ευαγγελίδης: Συγγραφέας, σκηνοθέτης
Έκτορας Κόλλιας: Λέκτορας Γαλλικών Σπουδών στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου
Δημήτρης Παπανικολάου: Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Αλεξάνδρα Χαλκιά: Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πληροφορίες

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016, 19:00
Μικρή Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφία © Παύλος Φυσάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)