to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 26.02.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ιστορικοί δίσκοι του Παύλου Σιδηρόπουλου σε βινύλιο

Τέσσερις ιστορικοί δίσκοι του Παύλου Σιδηρόπουλου, οι "Φλου", "Εν Λευκώ", "Ζorba The Freak" και "Άντε και καλή τύχη, μάγκες", επανακυκλοφορούν στο αυθεντικό τους φορμά, σε βινύλιο, από τη Minos EMI. Ουσιαστικά πρόκειται για το σύνολο της κανονικής δισκογραφίας του, αφαιρώντας δηλαδή ζωντανές ηχογραφήσεις, συλλογές και μεταθανάτιες κυκλοφορίες, αν και ο τέταρτος κατά σειρά σε μεγάλο βαθμό εμπίπτει στην τελευταία κατηγορία.


Συγκεκριμένα, το «Φλου» του 1979, πόνημα από κοινού του Π. Σιδηρόπουλου και του συγκροτήματος Σπυριδούλα, de facto πλέον είναι ο πιο εμβληματικός ελληνικός rock δίσκος, το album που κατέστησε το rock δόκιμο ιδίωμα και έκφραση στα εγχώρια μουσικά πράγματα. Αντίθετα με το πιο συλλογικό, «γκρουπίστικο» κλίμα εκείνου το «Εν Λευκώ» του 1982, ήταν ο πλέον κυριολεκτικά προσωπικός δίσκος του, η απεικόνιση του παρακμιακού rock 'n' roll τρόπου ζωής, που ταυτόχρονα τον έθελγε ακατανίκητα, ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από αυτόν, με επίκεντρο βέβαια τον θανατηφόρο, όπως έμελλε να αποδειχθεί σχετικά σύντομα, εθισμό του στην ηρωίνη. Το «Zorba The Freak» του '85, σε παραγωγή του Δημήτρη Πουλικάκου και με περισσότερες συμμετοχές άλλων μουσικών πλην της μπάντας του Σιδηρόπουλου, των Απροσάρμοστων, από κάθε άλλον του, είναι ένας «παρεΐστικος» δίσκος, ο οποίος συχνά κινείται στο σκωπτικό ύφος του παραγωγού του και ίσως γι' αυτό δεν είχε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον δημιουργό του. Τέλος, το «Άντε και καλή τύχη, μάγκες» του '91 φέρει από κάθε πλευρά πολύ βαριά τη σκιά του τόσο πρόωρου θανάτου του, που είχε συμβεί έναν χρόνο πριν, σε βαθμό που αρκετά τραγούδια χρειάστηκε να τα ερμηνεύσουν άλλοι αφού δεν πρόλαβε ο ίδιος.

Και τα τέσσερα album φιλοτεχνούν το πορτρέτο του «πρίγκιπα του ελληνικού rock», ενός αξιόλογου δημιουργού, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα στο ιδίωμα το οποίο τόσο αγάπησε αν είχε καταφέρει να κάνει την υπέρβαση που κατόρθωσε το μεγαλύτερο από τα ινδάλματα του, ο Lou Reed. Το να βγει δηλαδή από τον rock μύθο του -που ο ίδιος είχε δημιουργήσει και καλλιεργήσει πριν από οποιονδήποτε άλλον- στην αληθινή ζωή πριν αυτός τον σκοτώσει...

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)