to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 22.02.2016

Αθλητισμός

Δίωξη σε Μελισσανίδη, Ολυμπιακό και Κασάμι

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Στέφανος-Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Μελισσανίδη, της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Παϊτίμ Κασάμι για δυσφήμιση του αθλήματος, στο περιθώριο του ντέρμπι των δύο ομάδων και τους παρέπεμψε προς την Επιτροπή Δεοντολογία της ΕΠΟ.


Στον Μελισσανίδη ασκήθηκε δίωξη ως «πρόεδρος εν τοις πράγμασι της ΑΕΚ» για δυσφήμιση του αθλήματος λόγω των δηλώσεων που έκανε μετά το ντέρμπι της Ένωσης με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ο «Τίγρης» είχε δηλώσει μετά το ντέρμπι ότι «κερδίσαμε τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες».

Για δυσφήμιση ασκήθηκε δίωξη και στον Ολυμπιακό, αλλά και στον Παϊτίμ Κασάμι.

Αναλυτικά, ο ποδοσφαρικό εισαγγελέας Στέφανος-Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης άσκησε και παρέπεμψε προς την Επιτροπή Δεοντολογία της ΕΠΟ τις ακόλουθες πειθαρχικές διώξεις:

-Εις βάρος του Δημήτρη Μελισσανίδη (Προέδρου εν τοις πράγμασι) της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ ΑΕΚ, διότι δυσφήμησε το άθλημα του ποδοσφαίρου προβαίνοντας δημοσίως σε δυσμενείς κρίσεις, εις βάρος θεσμοθετημένων οργάνων του ποδοσφαίρου (Διαιτησίας, Διαιτητών), προκαλώντας, έτσι, στο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξιώσεως και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο, με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού προς παρακολούθηση των αγώνων ποδοσφαίρου και προσελεύσεως στα γήπεδα. Η ανωτέρω πράξη προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 2 και 3 και 25 παρ. 1, 3 και 4, 7 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

-Εις βάρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, νομίμως εκπροσωπουμένης και του ΠΑΙΤΙΜ ΚΑΣΑΜΙ, ποδοσφαιριστή της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, διότι δυσφήμησαν το άθλημα του ποδοσφαίρου προβαίνοντας δημοσίως σε δυσμενείς κρίσεις, εις βάρος θεσμοθετημένων οργάνων του ποδοσφαίρου (Διαιτησίας, Διαιτητών, Υπεύθυνου άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων), προκαλώντας, έτσι, στο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξιώσεως και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο, με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού προς παρακολούθηση των αγώνων ποδοσφαίρου και προσελεύσεως στα γήπεδα. Η ανωτέρω πράξη προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 2 και 3 και 25 παρ. 1, 3 και 4, 6, 7, 35 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Με πρόστιμο απειλούνται Μελισσανίδης, Κασάμι

Στο άρθρο 25 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ περί «Δυσφήμισης ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων», στην παράγραφο 1 αναφέρεται: «Ως δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιονδήποτε τρόπο δημόσιες δυσμενείς κρίσεις σε βάρος της διοργανώτριας των αγώνων, των θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών οργάνων, των οργάνων διαιτησίας και γενικώς των διαιτητών, καθώς επίσης και οποιασδήποτε ομάδας και των αξιωματούχων αυτής από τις ΠΑΕ και πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αυτές ή τις εκπροσωπούν».

Στην παράγραφο 4 αναφέρεται: «Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης αποτελεί η δυσφήμιση της ΚΕΔ ή διαιτητών αγώνα με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις και τιμωρούνται με τις παρακάτω ποινές: α) Χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ με υποχρέωση ανάκλησης των δυσμενών κρίσεων».

Συνεπώς ο Κασάμι κινδυνεύει με πρόστιμο 20.000 ευρώ και με το να υποχρεωθεί να ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

Στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου, ωστόσο, αναφέρεται: «Στις ως άνω περιπτώσεις των παραγράφων 1 έως και 5, εάν υπαίτια είναι ομάδα, δύναται να επιβληθεί σωρευτικά η ποινή, ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος, διεξαγωγής ενός αγώνα χωρίς θεατές».

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο 20.000 ευρώ και να υποχρεωθεί να ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

Απειλείται με πρόστιμο και τιμωρία της έδρας ο Ολυμπιακός
 
Στην περίπτωση του Ολυμπιακού ισχύει το άρθρο 25, παράγραφος 4 περί δυσφήμησης των διαιτητών (τουλάχιστον 20.000 ευρώ πρόστιμο), αλλά ισχύει και η παράγραφος 5 που αναφέρει: «Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης θεωρείται η δυσφήμιση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, των οικείων Ενώσεων, των ΟΡΓΑΝΩΝ και στελεχών τους με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις».
 
Και σε αυτή την περίπτωση το προβλεπόμενο πρόστιμο είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ.
 
Όμως επειδή εδώ έχουμε επίσημη θέση της ΠΑΕ (άρα είναι αυτονοήτως υπαίτια), αν κριθεί ότι η θέση αυτή είναι ιδιαιτέρως βαριά (ως παράπτωμα), τότε ο Ολυμπιακός θα κινδυνεύσει και πάλι με 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών (παράγραφος 6).
(πηγή: sdna.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)