to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 22.02.2016

Κοινωνία

Λόγω του κλεισίματος των συνόρων: Πάνω από 4.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά (ενημέρωση)

Οι άνθρωποι στεγάζονται για την ώρα στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ - H κατάσταση στο λιμάνι έχει ήδη ομαλοποιηθεί, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπ. Ναυτιλίας


Στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ έχουν μετακινηθεί πολλοί από τους πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με τέσσερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία. Ο αριθμός των ανθρώπων 4.000 άτομα και σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, η αύξηση του αριθμού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του απαγορευτικού τού απόπλου. Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω της απόφασης της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση, διαβεβαιώνει το υπ. Ναυτιλίας

H κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά από τη πρωινή μαζική άφιξη  προσφύγων έχει ήδη ομαλοποιηθεί, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και προσθέτει ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, την Ελληνική Αστυνομία και τα συναρμόδια Υπουργεία. Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας η άφιξη 4.427 μεταναστών και προσφύγων οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ανατολικό Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών πλοίων και την καθυστέρηση της ομαλούς μεταφοράς τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάδνη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο και το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο. Επίσης το «Βlue star 2» μετέφερε εννέα πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο. Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό πλοίο «Βlue star Ρatmos» μεταφέροντας πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Ήδη το πλοίο έχει παραλάβει από τη Μυτιλήνη 869 άτομα.

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι στην Ειδομένη - Έχουμε χώρους φιλοξενίας δηλώνει ο Γ. Μουζάλας

Η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς. Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών. Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη. 

«Έχουμε χώρους φιλοξενίας και θα φτιάξουμε και άλλους ώστε μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και φύλαξης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικήςσχολιάζοντας τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αρχές της ΠΓΔΜ. Σε επίπεδο Ευρώπης, όπως επισημαίνει ο Γ. Μουζάλας, «συνεχίζουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ και για την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες, όχι κατ' ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα. Θα μπορούσε να είναι το γενναίο resettlement, η γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)