to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:41 | 22.02.2016

Διεθνή

Βολιβία: Θρίλερ στο δημοψήφισμα Μοράλες για τέταρτη θητεία

Τα exit polls δείχνουν ότι η πρόταση του προέδρου της Βολιβίας για αλλαγή του Συντάγματος χάνει με μικρή διαφορά


Δεν είναι ευοίωνα για τον Έβο Μοράλες τα πρώτα στοιχεία από το δημοψήφισμα της Κυριακής για το εάν θα άλλαζε το Σύνταγμα ώστε να μπορούσε να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία: Τα πρώτα αποτελέσματα κινούνται στη γραμμή των exit poll, που δείχνουν τον πρόεδρο της Βολιβίας να χάνει το στοίχημα -έστω και με σχετικά μικρή διαφορά.

O Μοράλες, o πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας, κυβερνά μία δεκαετία και έχει ήδη εκλεγεί τρεις φορές ('06, '09 και '14) στο ύπατο αξίωμα. Για να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2019 χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος -πράγμα που κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι πολίτες την Κυριακή. 

Η καταμέτρηση πάντως είναι θρίλερ, καθώς οι αγροτικές περιοχές, όπου ο Μοράλες είναι ισχυρότερος, δίνουν στοιχεία με βραδείς ρυθμούς.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν προς επικράτηση του «όχι»: Δύο exit poll δείχνουν ήττα του Μοράλες, με το 52,3% ή το 51% να απορρίπτει την αλλαγή. Τα λίγα πρώτα αποτελέσματα, με μόλις το 3,6% των ψήφων καταμετρημένων, εμφανίζει το «όχι» στο 67% έναντι 33% για το «ναι».

Αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, το κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούσε στάση αναμονής. Ο ίδιος ο Μοράλες δεν είχε εμφανιστεί δημόσια ενώ ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα ανέφερε, μετά το κλείσιμο της κάλπης, πως η κάλπη είναι «προφανώς αγώνας στήθος με στήθος» και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η εικόνα μπορεί να ανατραπεί.  «Τα δάκρυα χαράς ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης μπορεί να έχουν γίνει δάκρυα λύπης το πρωί» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Πληροφορίες: in.gr, theguardian.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)