to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 19.02.2016

Διεθνή

Φάιμαν για προσφυγικό: H Αυστρία δίνει το καλό παράδειγμα, τώρα έχουν σειρά οι άλλοι

Μετά τη χθεσινή σαφή κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέσπιση από την πλευρά της αυστριακής κυβέρνησης, ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του υπεραμύνεται της εθνικής πολιτικής της χώρας του στο προσφυγικό, λέγοντας πως με το ανώτερο όριο των 37.500 αιτήσεων χορήγησης ασύλου για εφέτος, "η Αυστρία δίνει το καλό παράδειγμα".


Εάν κάθε χώρα αποφάσιζε παρόμοιες "τιμές αναφοράς" (ΣΣ είναι ο όρος που χρησιμοποιούν ο καγκελάριος και το κόμμα του αντί του "ανώτερα όρια"), ανάλογα με τον πληθυσμό της -δηλαδή τις 37.500 που έχει αποφασίσει η Αυστρία- θα μπορούσαν να κατανεμηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, ανέφερε.

Πρόσθεσε δε, πως θεωρεί ότι "δεν μπορεί κανείς να κάνει περισσότερο από το να δώσει το καλό παράδειγμα, εκτός και εάν έλεγε, στείλτε όλους τους πρόσφυγες σε εμάς, αλλά αυτό βέβαια είναι αδύνατο".

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία είναι μία χώρα, η οποία πάντα σκεπτόταν πολύ ευρωπαϊκά και πάντα βοηθούσε, όταν υπήρχε ανάγκη για βοήθεια, όπως στην κρίση της Ουγγαρίας και στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας.

"Τον τελευταίο χρόνο υποδεχθήκαμε 90.000 και δεν είπαμε ότι γι αυτό το λόγο εφέτος ο αριθμός θα είναι στο μηδέν, αλλά είναι στις 37.500. Αλλά τώρα για το λόγο αυτό έχουν σειρά οι άλλοι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ήδη σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Βέρνερ Φάιμαν σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενίσχυση των αυστριακών συνοριακών ελέγχων είχε τονίσει πως "έπειτα από 90.000 πρόσφυγες, που υποδεχθήκαμε πέρυσι, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αυστρία πως δεν δείχνει αλληλεγγύη" και πως "το να φωνάζουμε και να λέμε, ότι τώρα είναι η σειρά και των άλλων, δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "η Αυστρία σίγουρα δεν είναι η χώρα που αντιτίθεται σε μία ευρωπαϊκή λύση, το αντίθετο μάλιστα".

Όπως παρατηρεί σε σχετικό τηλεγράφημα του, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους από τις Βρυξέλλες, "άλλοι που έχουν τώρα σειρά" προσπαθούν άμεσα να κινήσουν την Αυστρία να προχωρήσει σε μία αναστολή των ανώτερων ορίων.

Οι κύκλοι αυτοί κατονομάζουν μάλιστα την Ελλάδα ότι εξαρτά μία συγκατάθεσή της στο θέμα της Βρετανίας, από μία αναστολή από μέρους της Αυστρίας αυτών των ανωτέρων ορίων έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)