to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 18.02.2016

Διεθνή

Συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Τόσο οι επαφές στις Βρυξέλλες όσο και η αναγκαία αποσαφήνιση της κατάστασης στο Κυπριακό εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη Λευκωσία, δεδομένων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της τουρκικής ένταξης, δρομολογώντας το άνοιγμα των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κύπρος


Με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση εντάσσεται στις επαφές που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης, στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα εκθέσει τις απόψεις και θέσεις του για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας στους συνομιλητές του την πραγματική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία, σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιέργησε στις Βρυξέλλες ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε.

Τόσο οι επαφές στις Βρυξέλλες όσο και η αναγκαία αποσαφήνιση της κατάστασης στο Κυπριακό εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη Λευκωσία, δεδομένων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της τουρκικής ένταξης, δρομολογώντας το άνοιγμα των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κύπρος και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές κυπριακές ανησυχίες. Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο οποίο κατέληξαν από τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της 'Αγκυρας προς διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μεταξύ άλλων, είχε συμφωνηθεί όπως έως τον Μάρτιο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα αριθμού διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρονοδιάγραμμα που συνέπιπτε με τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για την επίλυση μέχρι τότε του Κυπριακού, οι οποίες όμως στην πορεία διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα η Λευκωσία πλέον να προχωρεί με τις διεργασίες για την κανονική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Κομισιόν: ενίσχυση των προσπαθειών για εξοικείωση των Tουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της νέας δομής της Κομισιόν βρίσκεται η ενίσχυση των προσπαθειών για εξοικείωση των Tουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο. Όπως μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα απορροφήσει το 90% των ενεργειών της νέας δομής της Κομισιόν για το Κυπριακό, «υπό το φως ενδείξεων και πληροφοριών που παραπέμπουν σε λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους». Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι επικεφαλής του νέου τμήματος, υπό το οποίο τέθηκε και η «ομάδα δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», είναι ο Μάρτεν Φερβέι (Maarten Verwey), γνώριμος στη Λευκωσία από τη θητεία του ως επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα. Ο κ. Φερβέι θεωρείται άριστος τεχνοκράτης και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της Κομισιόν.

Η νέα δομή θα βρίσκεται υπό τη Γενική Γραμματεία (Structural Reform Support Service) της Κομισιόν. Θα τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάτι που, όπως μας επισημάνθηκε, «καταδεικνύει ότι η Κομισιόν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού». Στο πλαίσιο αυτό, το «τμήμα Κυπριακού» της Κομισιόν θα συντονίζει τους τεχνοκράτες των γενικών Διευθύνσεων που έχουν ήδη εμπλακεί στη διαδικασία εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, που λαμβάνει χώρα στην ad hoc δικοινοτική επιτροπή. Παράλληλα, θα λειτουργεί υποστηρικτικά στις προσπάθειες που καταβάλλει «επί του εδάφους» η ομάδα του συνταγματολόγου Πίτερ Βαν Νούφελ, προσωπικού απεσταλμένου του προέδρου της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η «ομάδα δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα» συστάθηκε το 2004. Ανήκε στη Διεύθυνση Διεύρυνσης μέχρι και το 2014, οπότε μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής (κατόπιν παραστάσεων της Λευκωσίας), ενώ από χθες ανήκει πλέον στο δυναμικό του ειδικού τμήματος που συνέστησε η Κομισιόν για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ομάδας δράσης, Μικαέλα Ντι Μπούτσι, έχει επανειλημμένα προκαλέσει πονοκέφαλο στη Λευκωσία, λόγω της απροκάλυπτης υποστήριξης των τουρκοκυπριακών θέσεων εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Άμεσα εκτελεστή» απόφαση.

Η απόφαση που λήφθηκε χθες από το Κολέγιο για την εγκαθίδρυση νέας τάξης πραγμάτων και τη δημιουργία ενός τμήματος που θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με τη λύση του Κυπριακού είναι «άμεσα εκτελεστή», κάτι που αντανακλά την εικόνα που καλλιεργήθηκε στις Βρυξέλλες, τόσο από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα όσο και από κύκλους της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι βρισκόμαστε προ των θυρών διευθέτησης του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι, προχθές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής, Έλμαρ Μπροκ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε ειδική συνεδρία για το Κυπριακό, ενώ πριν από μερικές μέρες η Κομισιόν ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση δικοινοτικών επαφών στην έδρα της Ε.Ε, απόρροια της «κοινής ιστορικής επίσκεψης» Μαυρογιάννη-Ναμί. Η εν λόγω απόφαση της Κομισιόν ήταν, όπως πληροφορούμαστε, σε πλήρη γνώση της Λευκωσίας, σε ανώτατο επίπεδο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)