to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 12.02.2016

Διεθνή

Οι απειλές γίνονται πράξη: Αυστρία καλεί ΠΓΔΜ να ετοιμαστεί να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα

Να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου «να σταματήσει πλήρως» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα νότια σύνορά της με την Ελλάδα, κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια, προειδοποιώντας ότι η Βιέννη θα πράξει ανάλογα στα σύνορά της εντός μηνών



«Πιθανότατα εντός των επόμενων μηνών θα φθάσουμε στο μέγιστο αριθμό [υποδοχής προσφύγων], συνεπώς η Αυστρία θα πρέπει να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Η ΠΓΔΜ «πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει πλήρως την είσοδο μεταναστών στα σύνορά της» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο έργο και σήμερα συμφωνήσαμε ότι η Αυστρία θα προσφέρει τη στήριξή της, όχι μόνο σε προσωπικό, όπως αστυνομικούς και στρατιώτες, αλλά και με εξοπλισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι δήλωσε ότι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες θα αναληφθούν σε συντονισμό με άλλα κράτη του βαλκανικού διαδρόμου και θα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταδίδει σχετικά το Reuters.

Η Αυστρία, η οποία δέχθηκε 90.000 αιτήσεις ασύλου πέρυσι, έχει θέσει «πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να υποδεχθεί την προσεχή τετραετία, ανακοινώνοντας ότι μπορούν να γίνουν δεκτοί φέτος 37.500 πρόσφυγες -λιγότεροι από τους μισούς αιτούντες άσυλο για το 2015. Συνολικά έως το 2019 η Αυστρία δηλώνει ότι θα δεχθεί 127.500 πρόσφυγες.

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα των συνόρων και της προσφυγικής κρίσης ήταν, εν τω μεταξύ, η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής είναι πιθανό να αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί σίγουρα με θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος έχει επανειλημμένα τονίσει -και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει σίγουρα δουλειά πάνω σε αυτό- ότι χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει από εκεί. Το θέμα για την καγκελάριο είναι να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε η Κριστιάνε Βιρτς.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)