to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 11.02.2016

Διεθνή

Κλείνουν οι πόρτες της Αυστρίας στους πρόσφυγες, «δεν μπορούμε να φροντίσουμε το δικαίωμα στο άσυλο για όλη την Ευρώπη» λέει ο Β. Φάιμαν

Έως το 2019, ο συνολικός αριθμός των προσώπων στα οποία θα έχει δοθεί άσυλο στην Αυστρία θα είναι 127.500 και θα αντιπροσωπεύει περίπου 1,5% του πληθυσμού της Αυστρίας.


 "Η Αυστρία δεν μπορεί να φροντίσει το δικαίωμα στο άσυλο για όλη την Ευρώπη. Δεν το καταφέρνουμε" τόνισε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας το μεσημέρι στην αυστριακή Βουλή με θέμα "Επίκαιρες προκλήσεις από το προσφυγικό ζήτημα".

Όπως επεσήμανε ο καγκελάριος, η Αυστρία απέδειξε τον περασμένο χρόνο την προθυμία της να βοηθήσει και υποδέχθηκε πάνω από 90.000 πρόσφυγες, ωστόσο, είναι σαφές πως μόνο με μία κοινή ευρωπαϊκή τακτική μπορεί να δοθεί στους βρισκόμενους σε φυγή μία ευκαιρία για προστασία και ένταξη.

Ο κ. Φάιμαν σημείωσε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως δεν μπορούν μόνον τρεις χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Σοηδία) να αντικαθιστούν σε αυτό το ζήτημα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ- με τη γνωστοποίηση των λεγόμενων "τιμών αναφοράς"- πόσους πρόσφυγες μπορεί να υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ προτεραιότητα έχει η κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε πως θα πρέπει να προετοιμαστεί και να εφαρμοστεί και ένα "Σχέδιο Β" το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία προϋποθέσεων, στον τεχνικό τομέα και στον τομέα προσωπικού, στα σύνορα της Αυστρίας και στα σύνορα κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων. "Αυτό είναι αναγκαίο γιατί πρέπει να φέρουμε υπευθυνότητα" πρόσθεσε.

Όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη "συνάντηση Κορυφής" που είχαν στη Βιέννη η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων, η Αυστρία πρόκειται να χορηγήσει εφέτος άσυλο σε 37.500 πρόσωπα, ενώ έως το 2019 ο συνολικός αριθμός εκείνων στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο θα ανέλθει στις 127.500.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες αποκαλούν αυτούς τους αριθμούς "τιμή αναφοράς" ενώ το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κάνει λόγο για "ανώτερο όριο".

Στη βάση της απόφασης, η "τιμή αναφοράς" ή το "ανώτερο όριο" χορήγησης ασύλου για εφέτος θα ανέλθει σε 37.500, το 2017 ο αριθμός αυτός θα είναι 35.000, το 2018 θα φθάσει τις 30.000 και έως τον Ιούνιο του 2019 θα δοθεί άσυλο σε ακόμη 25.000 αιτούντες άσυλο.

Αυτό σημαίνει πως έως τότε ο συνολικός αριθμός των προσώπων στα οποία θα έχει δοθεί άσυλο θα είναι 127.500 και αντιπροσωπεύει περίπου 1,5% του πληθυσμού της Αυστρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)