to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Τσιρώνης: Συμφέρει όσους χρωστούν για αυθαίρετα να το τακτοποιήσουν τώρα…

Λόγω και της κρίσης, δεν υπάρχουν τώρα προϋποθέσεις για «μια νέα γενιά αυθαιρέτων», άρα «έχουμε ιστορική ευκαιρία για νοικοκύρεμα». Αυτό επεσήμανε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.


Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε διεξοδικά στον επικείμενο νόμο για τα αυθαίρετα, τον οποίο μελετά ήδη το Υπουργείο. Τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτο, ότι στην επεξεργασία του σχεδίου συμμετέχουν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς. Άρα δεν πρόκειται για νόμο που θα επιβληθεί «από τα πάνω», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δεύτερο, πως, δοθέντος ότι στο 80% των κτισμάτων έχουν σημειωθεί μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες, το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί «ακόμη κι αν δεν ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως είπε ο βουλευτής (σ.σ σχετικό υπολογισμό έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης), θα είναι 20 ή 10 δισεκατομμύρια». Δηλαδή θα αντιστοιχεί σε ποσά άκρως σημαντικά, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Τρίτο, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέταρτο, πως, σε αντίθεση με ό,τι  συνέβη στο παρελθόν, ο νόμος δεν θα έχει ένα «στείρο»  εισπρακτικό χαρακτήρα. Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, «οι πολίτες που θα πληρώσουν θα ξέρουν ότι τα χρήματά τους θα γίνουν σχολεία και πάρκα». Επίσης, ότι αυτή τη φορά τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για την άρση των περιβαλλοντικών ζημιών που έχουν προκληθεί.

Πέμπτο, ότι το ύψος των προστίμων θα είναι ανάλογο της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο, αυτός που απλώς πρόσθεσε μία τουαλέτα στο υπόγειό του, χωρίς ουσιαστικά να επιβαρύνει το περιβάλλον, με εκείνον ο οποίος «συμμετείχε» στην… ανέγερση μιας «αυθαιρετούπολης».

Έκτο, ότι θα προταχθούν κοινωνικά κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες καθενός. «Δεν θα επιβαρυνθούν το ίδιο, αυτός που βγάζει 10.000 ευρώ ετησίως κι αυτός των 100.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Έβδομο, ότι καλά θα κάνουν όσοι έχουν ήδη εκκρεμότητες να σπεύσουν να τις άρουν τώρα, με το υπάρχον καθεστώς, αντί να περιμένουν το νέο νόμο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτός θα τους παράσχει ευνοϊκότερες συνθήκες.

Όγδοο, ότι στις σημερινές συνθήκες η τεχνολογία είναι σύμμαχος στην προσπάθεια εξακρίβωσης του τι έχει γίνει και με τίνος ευθύνες.

«Με μια απλή δορυφορική απεικόνιση μπορούμε να δούμε τι υπάρχει», είπε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας: «Αν κάτι υπάρχει και δεν έχει δηλωθεί (…)  η καμπάνα θα είναι βαριά». Άλλο είναι να κοινοποιεί  κάποιος το πρόβλημα και να θέλει να το ρυθμίσει κι άλλο να το αποσιωπά και να το «βρίσκουν» οι μηχανισμοί της πολιτείας, είπε. Στη δεύτερη περίπτωση η αυστηρότητα είναι λογική και επιβεβλημένη, πρόσθεσε.

«Δεν είναι εύκολο να γυρίσει η οικοδομή εκεί που ήταν», είπε ο  κ. Τσιρώνης, σημειώνοντας πως το χαρακτηριστικό της εποχής, στην Ελλάδα, δεν είναι πλέον «η πίεση για νέες κατοικίες» αλλά, αντιθέτως οι πολλοί «άδειοι, δομημένοι, χώροι». Άρα έχουμε «ιστορική ευκαιρία για νοικοκύρεμα», συμπέρανε.

Κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη του θέματος των αυθαιρέτων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική εξουσία έφερε, διαχρονικά, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Όχι μόνο για το ποια μηνύματα εξέπεμπε, αλλά και για τα φαινόμενα αδράνειας. «Εάν σήμερα υπήρχε πίεση για ένα εκατομμύριο κατοικίες κι εγώ δεν φρόντιζα για τη ρυμοτομία και τη θέσπιση κανόνων, φυσικά θα ξεφύτρωναν αυθαίρετα», ανέφερε.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)