to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 27.01.2016

Πολιτική

Παράταση προθεσμίας διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις»


Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου  2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 4164/2013 (Α΄156), αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσαν και  συγκεκριμένα καθιερώνεται  ενιαία προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών επτά (7) ετών για όλους τους δικαιούχους εγγραπτέων δικαιωμάτων στις κτηματογραφημένες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών και η επέλευση των συνεπειών του αμάχητου τεκμηρίου για την ακρίβειά τους που τις καθιστά απρόσβλητες από αμφισβήτηση μετά την παρέλευση της οριζόμενης προθεσμίας, ισχύει για καθεμία κτηματογραφημένη περιοχή καθολικά, για το σύνολο των ακινήτων, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για δικαιούχους που είναι κάτοικοι εσωτερικού, το Ελληνικό Δημόσιο ή δικαιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού και με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται οιοδήποτε ενδεχόμενο αιφνιδιασμού και ανατροπής έννομων σχέσεων και συνεπειών που τυχόν δημιουργήθηκαν πρόωρα. Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν τη δημοσίευση και έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α΄ 162), η ενιαία προθεσμία είναι δεκατεσσάρων (14) ετών. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομικό καθεστώς υπολογισμού της ενιαίας προθεσμίας όλοι οι δικαιούχοι αρχικών εγγραφών, ακόμα και στις περιοχές για τις οποίες  συνέτρεξαν μεμονωμένα τα αποτελέσματα από την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών υπό το προϊσχύσαν καθεστώς.

Β. Τροπολογία - Προσθήκη

Στον ν. 2664/1998 τροποποιείται το άρθρο 6, ως ακολούθως:

1. Οι περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 4164/2013 (Α΄156), αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσαν, ως εξής :

«2. α) Σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής μπορεί να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ’ ύλην και κατά τόπον Πρωτοδικείου, η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής. Η αγωγή (αναγνωριστική ή διεκδικητική) ασκείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά  (7) ετών.  

β) Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν τη δημοσίευση και έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α΄ 162), η αποκλειστική προθεσμία της περίπτωσης α) της παραγράφου αυτής είναι δεκατεσσάρων (14) ετών.»


 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κοζομπόλη Παναγιώτα

Γκιόλας Γιάννης

Θεοφύλακτος Γιάννης

Κασιμάτη Νίνα     

Κατριβάνου Βασιλική

Λάππας Σπύρος

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπόλαρης Μάρκος

Παπαηλιού Γιώργος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Σαρακιώτης Γιάννης

Συρίγος Αντώνης

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τσίρκας Βασίλης

Τσόγκας Γιώργος

Ψυχογιός Γιώργος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)