to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:36 | 24.01.2016

Διεθνή

Νορβηγία: Αναστέλλονται προσωρινά οι απελάσεις προσφύγων στη Ρωσία

Όσλο και Μόσχα πρέπει να συντονιστούν όσον αφορά τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στη Νορβηγία από τη Ρωσία και μέχρι να διευθετηθεί αυτό οι απελάσεις αναστέλλονται προσωρινά, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Μπέργκε Μπρέντε.


Τον Νοέμβριο οι αρχές της Νορβηγίας έκλεισαν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και προώθησαν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση ασύλου: με βάση τη νέα νομοθεσία, δεν έχει δικαίωμα να ζητεί να του χορηγηθεί άσυλο οποιοδήποτε πρόσωπο φθάνει στη νορβηγική επικράτεια από μια χώρα όπου δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Οι νορβηγικές αρχές άρχισαν κατόπιν να απελαύνουν ομαδικά με λεωφορεία στη Ρωσία πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν ρωσική βίζα, με τη συναίνεση της Μόσχας. Σύμφωνα με τη νορβηγική αστυνομία, οι πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν σχεδιαζόταν να παραδίδονται σε ρωσικές πόλεις κοντά στα σύνορα.

"Η Ρωσία θέλει διάλογο με τη Νορβηγία όσον αφορά τον συντονισμό των διαδικασιών επιστροφής" των προσφύγων και των μεταναστών αυτών, είπε ο Μπρέντε. "Το καταλαβαίνουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για το ζήτημα αυτή την εβδομάδα. Μέχρι τότε οι απελάσεις αναστέλλονται", πρόσθεσε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας, σύμφωνα με το δίκτυο NRK.

Ο Μπρέντε ανέφερε ότι οι βασικοί λόγοι πίσω από την προσωρινή αναστολή των απελάσεων είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια—δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια επ' αυτού—αλλά και η ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες από τις δύο πλευρές.

Την Τρίτη, 13 πρόσφυγες απελάθηκαν από τη Νορβηγία στη Ρωσία με λεωφορείο. Μια ομάδα 30 ακόμη προσφύγων επρόκειτο να φθάσει στη Ρωσία την Πέμπτη, αλλά οι απελάσεις των προσώπων αυτών αναβλήθηκαν για διάφορους λόγους, σύμφωνα με Νορβηγούς αξιωματούχους.

Το ποια θα είναι η τύχη άλλων 80 προσφύγων οι οποίοι συνελήφθησαν στη βόρεια Νορβηγία παραμένει ασαφές. Η αστυνομία τους συνέλαβε την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι η απέλασή τους θα μπορούσε να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες.

Μέσω της λεγόμενης βόρειας μεταναστευτικής οδού έχουν περάσει περίπου 5.500 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις και τα φτώχεια, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2015 η Νορβηγία απέλασε στη Ρωσία περίπου 400 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διέθεταν έγγραφα που επέτρεπαν την παραμονή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι πρακτικές της νορβηγικής κυβέρνησης, η οποία εγκατέλειπε ως πρότινος στην τύχη τους πρόσφυγες και μετανάστες που απέλαυνε, αφήνοντας τους στα σύνορα με τη Ρωσία υπό πολικές θερμοκρασίες, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας αυτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)