to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:26 | 24.01.2016

Διεθνή

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Φόβοι για επεισόδια στα σύνορα μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων για το προσφυγικό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στα σύνορα της χώρας του όταν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που η Βιέννη αποφάσισε πρόσφατα να λάβει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας και κυβερνήσεις ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται η χώρα σε περίπου 37.000 κατ' έτος, έναν αριθμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που υποβλήθηκαν στις αυστριακές αρχές το 2015 (90.000). Ακόμη, η Βιέννη αποφάσισε να αυξηθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα ώστε να εμποδίζεται η παράνομη διέλευσή τους.

"Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες συμπεριφέρονται ειρηνικά. Αλλά φυσικά, είναι πιθανό κάποιος να προσπαθήσει να ασκήσει βία εναντίον των αστυνομικών και των στρατιωτών. Και ναι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εικόνες", είπε ο Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Österreich και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

Ο ίδιος έκρινε ότι το όριο που τέθηκε για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα του ήταν απαραίτητο, διότι πολλοί από αυτούς απλά προσπερνούν πολλές ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες επειδή η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία απολαύουν μεγαλύτερη ευημερία.

"Το επόμενο κύμα προσφύγων θα απειλήσει τη Σένγκεν. Είμαι 100% σίγουρος ότι τελικά θα καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Το φαινόμενο του ντόμινο θα αυξήσει την πίεση ώστε αυτό να γίνει γρηγορότερα", εκτίμησε ακόμη ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας στη συνέντευξή του στην Έστεραϊχ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)