to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοσιονομική πολιτική και Αριστερά

Η κυβέρνηση έχει ήδη τα πρώτα σχέδια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών μέσω πιο προοδευτικής κλίμακας. Η θεραπεία, έστω και κάποιων, από τις παθογένειες του συστήματος μπορεί να επιτρέψει την αύξηση των εσόδων και την ταυτόχρονη ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών που σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο φορολογικό βάρος.


(MΠΑΛΤΥΣ, «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ», 1948-1950)
 

Η Αριστερά κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της. Μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι να αποδειχθεί καλύτερος διαχειριστής του δημόσιου χρήματος από τους προκατόχους της. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα διαχειριστικής ικανότητας αλλά και πολιτικού προσανατολισμού. Ο κρατικός Προϋπολογισμός δεν εισπράττει και ξοδεύει γενικώς και αορίστως αλλά αναδιανέμει εισόδημα από κάποιες κοινωνικές ομάδες σε κάποιες άλλες. Αυτές οι επιλογές αναδιανομής είναι η καρδιά της πολιτικής διαδικασίας, η πολιτική με το Π κεφαλαίο.

Από την πλευρά των εσόδων, το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσοι φόροι εισπράττονται. Με εξαίρεση κάποιους γραφικούς νεοφιλελεύθερους, όλοι οι σοβαροί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα υψηλά φορολογικά έσοδα είναι απαραίτητα σε κάθε οργανωμένο κράτος. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιοι πληρώνουν τους φόρους. Το διάτρητο φορολογικό σύστημα, η χαμηλή εισπραξιμότητα και η φοροδιαφυγή είναι οι βασικές αιτίες που εδώ και δεκαετίες το φορολογικό βάρος πέφτει σε συγκεκριμένα στρώματα παρέχοντας ασυλία σε κάποιους λίγους και εκλεκτούς.

Η κυβέρνηση έχει ήδη τα πρώτα σχέδια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών μέσω πιο προοδευτικής κλίμακας. Η θεραπεία, έστω και κάποιων, από τις παθογένειες του συστήματος μπορεί να επιτρέψει την αύξηση των εσόδων και την ταυτόχρονη ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών που σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο φορολογικό βάρος. 

Από την πλευρά των δαπανών, η κατάσταση είναι εξίσου προβληματική αλλά και τα περιθώρια μεγάλα. Δυστυχώς, υπάρχουν σπατάλες που απορροφούν σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε πιο αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες χρήσεις. Οφείλουμε να ελέγχουμε τη διαφάνεια και την αυστηρή τήρηση των δημόσιων λογιστικών κανόνων ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή διαχείριση των λιγοστών δημόσιων πόρων γνωρίζοντας πού ξοδεύεται κάθε ευρώ και με ποιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί η καθιέρωση ενιαίας λογιστικής καταγραφής στο σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης και η επισκόπηση των δημόσιων δαπανών (spending review). Αυτά μπορούν να προσφέρουν εξοικονομήσεις και να επιτρέψουν δαπάνες με κοινωνική χρησιμότητα και πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα.

Συμπερασματικά, ο αριστερός προσανατολισμός στην οικονομική πολιτική είναι απόλυτα συμβατός με την υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση. Σε όποιον δεν το καταλαβαίνει, αρκεί να θυμίσει κανείς την ιστορική εμπειρία σαράντα και πλέον ετών μη αριστερής δημοσιονομικής διαχείρισης και της γνωστής της κατάληξης. Αυτό που πληρώνουμε τώρα ακριβά είναι οι συνέπειες μιας παντελώς ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής που είτε από διαφθορά είτε από ανικανότητα (είτε και τα δύο) οδήγησε στη δημοσιονομική μας κατάρρευση. Οι πολιτικές αυτές δεν είχαν τίποτα το αριστερό στον προσανατολισμό τους.

Παρότι η συγκεκριμένη ιστορική εμπειρία δεν εγγυάται τίποτα για το μέλλον, θα έπρεπε τουλάχιστον να κλείσει τα στόματα εκείνων που κουνάνε το δάκτυλο στη σημερινή κυβέρνηση, ξεχνώντας ότι τα δικά τους πεπραγμένα κατέστρεψαν τη χώρα. Ας αξιοποιήσουν τον χρόνο τους στην αντιπολίτευση για να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, αφήνοντας την Αριστερά να δείξει ότι η προστασία του δημόσιου χρήματος είναι θέμα αρχής.

* Ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης είναι Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής

**Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)