to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός Ε.Ε.»

Αν οι Σοσιαλιστές στήριζαν μια δεξιά κυβέρνηση, θα κινδύνευαν να μετατραπούν σε «πορτογαλικό ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει η Καταρίνα Μάρτινς, πρόεδρος του Μπλόκου της Αριστεράς, που στις πρόσφατες εκλογές διπλασίασε τις δυνάμεις του, αποσπώντας πάνω από 10%.


Αναφορικά με τη συμφωνία που συνήψε με τους Σοσιαλιστές και το πορτογαλικό Κ.Κ. επισημαίνει ότι «μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός του ισχύοντος πλαισίου», καθώς και ότι «προβλέπει ετήσιες αυξήσεις μισθών πάνω από 5%». Επισημαίνει πάντως ότι «μια αριστερή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», καθώς «μια τέτοια διαδικασία είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκρουστούν οι εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

• Οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία συνεργάζονται με την Αριστερά, αλλά στις βορειοευρωπαϊκές χώρες αρνούνται μια τέτοια προοπτική. Πώς καταφέρατε να συνεργαστείτε με ένα κόμμα που στο παρελθόν υιοθέτησε την πολιτική λιτότητας;

Η κυβερνητική συμφωνία κατέστη δυνατή για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος, η αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων και ο δεύτερος, η απομόνωση της προηγούμενης κυβέρνησης της Δεξιάς.

Αφενός, λοιπόν, η Δεξιά έχασε την πλειοψηφία, αλλά οι Σοσιαλιστές δεν κέρδισαν και τα κόμματα της Αριστεράς αύξησαν τις δυνάμεις τους. Αφετέρου, οι Σοσιαλιστές γνώριζαν ότι η στήριξη μιας δεξιάς κυβέρνησης, την οποία έχει απορρίψει η πλειοψηφία του λαού, θα έθετε εν αμφιβόλω την πολιτική τους αξιοπιστία, θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να μετατραπούν σε ένα «πορτογαλικό ΠΑΣΟΚ».

Το καθοριστικό στοιχείο της επίτευξης της συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, του Μπλόκο και των Κομμουνιστών ήταν, λοιπόν, η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο Κέντρο και τη Δεξιά.

• Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει πολλά μέτρα αντι-λιτότητας, αλλά δεν περιλαμβάνει κάποια πανευρωπαϊκή προοπτική. Αυτή η επιλογή οφείλεται στις σοβαρές διαφορές των κομμάτων αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ναι. Θεωρούμε ότι η επανάκτηση των μισθών, των συντάξεων, των δημόσιων υπηρεσιών και του παραγωγικού τομέα είναι αδύνατη, χωρίς να αλλάξουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη. Και το Μπλόκο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους και μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός του ισχύοντος πλαισίου.

Η προγραμματική συμφωνία μας βασίζεται σε αυτή την παραδοχή, αλλά και στην ανάγκη να ανακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποδιάρθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που συντελέστηκε από τις δεξιές κυβερνήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές προκλήσεις ενέχουν πολλές δυσκολίες και γι’ αυτό θα πρέπει να οικοδομηθεί μια διαφορετική ευρωπαϊκή προοπτική.

• Πώς αντέδρασαν οι μεγάλες επιχειρήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην απόφασή σας για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό;

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τάχθηκαν ενάντια σε αυτή την απόφαση και η Ευρωπαική Ενωση προχώρησε σε αρνητικά σχόλια. Αλλά η πίεση ήταν περιορισμένη. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι αυτό ήταν απλώς το πρώτο βήμα, καθώς η προγραμματική μας συμφωνία προβλέπει ετήσιες αυξήσεις πάνω από 5%.

• Σημειώθηκε όμως και η πρώτη έντονη διαφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων αναφορικά με την διάσωση της τράπεζας Banif. Εσείς και το Κ.Κ. καταψηφίσατε το νομοσχέδιο, το οποίο τελικά πέρασε με τις ψήφους της Κεντροδεξιάς. Αρκετοί μίλησαν για «τριγμούς» και για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Δεξιά γρήγορα στην εξουσία...

Δεν αρνούμαστε ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λύση για την Banif είχε σχεδιαστεί κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η καταψήφιση του νόμου από το κόμμα μας δεν ακυρώνει τη συμφωνία μας. Και πλέον προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε αλλαγές στον νόμο, που θα αποτρέψουν ενδεχόμενους ανάλογους κινδύνους στο μέλλον.

• Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, στην Ισπανία το Podemos εισήλθε με μεγάλη δύναμη στο κοινοβούλιο, στην Πορτογαλία το Μπλόκο στηρίζει την κυβέρνηση. Είναι δυνατή η οικοδόμηση μιας συμμαχίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ηγεσία;

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συμμαχία είναι δυνατή. Και εργαζόμαστε, ώστε να πετύχουμε μια τέτοια συμπόρευση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι αλλαγή στην Ευρώπη χωρίς αλλαγή σε κάθε χώρα είναι αδύνατη.

• Πώς επηρέασαν την πολιτική του Μπλόκου οι διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ελληνική κυβέρνηση στο πρώτο επτάμηνο του 2015; Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον υιοθετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές...

Στο κόμμα μας κάναμε μια ευρεία και εις βάθος συζήτηση για το τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Πιστεύουμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, εάν χρειαστεί, ώστε να εφαρμόσει τις πολιτικές, τις οποίες επέλεξε δημοκρατικά ο λαός.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι η λύση για την κρίση. Αλλά η προετοιμασία για μια τέτοια διαδικασία είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκρουστούν οι εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη λαϊκή στήριξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)