to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 10.01.2016

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Handelsblatt: Χείρα βοηθείας από την Γερμανία στην Ελλάδα για τη φοροδιαφυγή

Η Γερμανία προτίθεται να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ζήτημα θα τεθεί και στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου την προσεχή Τετάρτη, γράφει η Handelsblatt.


Στη διακηρυγμένη πρόθεσή της να βάλει φραγμό στη φοροδιαφυγή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει αρωγό τη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, «η Ελλάδα πρόκειται να διώκει στο εξής φορολογικούς παραβάτες με βοήθεια από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία». Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι το γερμανικό κρατίδιο παρέδωσε ήδη στις ελληνικές αρχές στοιχεία για περισσότερους από 10.000 τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. Ο συγκεκριμένος κατάλογος δεδομένων έγινε μάλιστα γνωστός ως «λίστα Μπόργιανς» , από το όνομα του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, τοπικού υπουργού Οικονομικών.

Ο τελευταίος αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, όπου πρόκειται να υπογράψει μια διακήρυξη προθέσεων για συνεργασία των φοροεισπρακτικών αρχών του γερμανικού κρατιδίου με την Ελλάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού στο Spiegel Online. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει σε πρώτη φάση να μεταβούν στη Γερμανία 50 στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με σκοπό τη μετεκπαίδευσή τους από γερμανούς συναδέλφους τους.

Το θέμα στη συνάντηση Σόιμπλε - Τσακαλώτου

«Προφανώς ο Τσακαλώτος θέλει να κάνει εκ των υστέρων αυτό που με ασυγχώρητο τρόπο παραμέλησαν να κάνουν οι προκάτοχοί του»

«Προφανώς ο Τσακαλώτος θέλει να κάνει εκ των υστέρων αυτό που με ασυγχώρητο τρόπο παραμέλησαν να κάνουν οι προκάτοχοί του»

Το ζήτημα της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα θέσει, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, τον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο έλληνας υπουργός. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Handelsblatt, «ο Τσακαλώτος θέλει να αποδεχθεί μια προσφορά που είχε κάνει ο Σόιμπλε στους Έλληνες ήδη προ ετών».

Όπως διευκρινίζεται, «ο Σόιμπλε είχε προτείνει σε συνεννόηση με τους υπουργούς Οικονομικών των γερμανικών κρατιδίων την αποστολή (σ.σ. στην Ελλάδα) 500 υπαλλήλων των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου – από τότε ζητήθηκαν μόλις 10 υπάλληλοι. Και η προσφορά μετεκπαίδευσης του Βάλτερ-Μπόργιανς χρονολογείται από το 2012». Όπως προσθέτει η εφημερίδα, «ο Βάλτερ Μπόργιανς και ο Σόιμπλε συντονίστηκαν και στην τωρινή περίπτωση. ‘Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Σόιμπλε) προσέφερε επανειλημμένα περαιτέρω βοήθεια, αυτή η προσφορά ισχύει', δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να ενισχύσει τη βάση εσόδων της - κυρίως μέσω της τήρησης των φορολογικών νόμων και της πραγματικής καταβολής των φόρων».

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «προφανώς ο Τσακαλώτος θέλει να κάνει εκ των υστέρων αυτό που με ασυγχώρητο τρόπο παραμέλησαν να κάνουν οι προκάτοχοί του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)