to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 04.01.2016

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Α. Χαρίτσης: Νέοι και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οι "παίχτες" του νέου ΕΣΠΑ

6,75 δισ. "ζεστό χρήμα" στην οικονομία το 2016


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Τους νέους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναδεικνύει ως ισχυρούς "παίχτες" του νέου ΕΣΠΑ, που ξεκινά από σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής. Προαναγγέλλει την εισροή "ζεστού" χρήματος τουλάχιστον 6,75 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ζητεί εμπλοκή της κοινωνίας στη δημιουργία του νέου ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης, που θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, ενώ καταγγέλλει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για σκόπιμη δημιουργία χρέους 6 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο, ούτως ώστε να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

* Μόλις ολοκληρώθηκε το 2015. Τελικά απορροφήσαμε όλους τους πόρους από το "παλαιό" ΕΣΠΑ;

Το 2015 έκλεισε και μαζί του ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η επιτυχία αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη και είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας. Η κατάσταση που παραλάβαμε στις 25 Ιανουαρίου 2015 ήταν δραματική και σε απόλυτη αναλογία με την γενική εικόνα της οικονομίας. Τα υψηλά ποσοστά «απορρόφησης» που τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται δεν ήταν τίποτα άλλο παρά σπατάλη εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. Υπήρχαν εντάξεις έργων που ξεπερνούσαν τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό κατά 6 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά θα έπρεπε να αποπληρωθούν είτε από εθνικούς πόρους ή ακόμα χειρότερα να κληθεί το Δημόσιο να επιστρέψει κοινοτικούς πόρους. Μας κληροδοτήθηκε, δηλαδή, με λίγα λόγια, ένα εν δυνάμει νέο δημόσιο χρέος, που θα έφτανε το ύψος ενός ετήσιου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι οι ενέργειες αυτές δεν ήταν απλό δείγμα κακοδιαχείρισης αλλά έγιναν σκόπιμα με στόχο τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης. Απόδειξη αυτού το ότι, μόλις μερικές ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ή ακόμα και λίγα 24ωρα αργότερα, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έργα από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας κι άλλο την τρύπα.

Εμείς καταφέραμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή με έναν συνδυασμό ενεργειών. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η εξυγίανση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 ώστε να μην χαθούν πόροι. Απεντάχθηκαν έργα χωρίς συμβατικές υποχρεώσεις ή με μικρή οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα. Παράλληλα, έργα που «ταίριαζαν» στους στόχους του νέου ΕΣΠΑ μεταφέρθηκαν σε αυτό, είτε εν μέρει είτε στο σύνολό τους.

Έπειτα από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταφέραμε να περάσουμε ειδικές ρυθμίσεις μόνο για την Ελλάδα, που αύξησαν τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και μείωσαν τις ανάγκες για εθνικούς πόρους περί το 1 δισ. ευρώ.

Καταφέραμε έτσι να πετύχουμε αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό φαινόταν ακατόρθωτο. Δηλαδή, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, να υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, κοντά στα 5 δισ. μέσα σε τρεις μόλις μήνες, και να κλείσουν επιχειρησιακά προγράμματα εξόχως προβληματικά, όπως αυτό της ψηφιακής σύγκλισης. Να επισημάνω ότι η ρευστότητα των 5 δις, που ισοδυναμεί με πλήρη εκτέλεση του ΠΔΕ του 2015, ξεπερνά τους αισιόδοξους στόχους για 4,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2015 που είχαμε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις και για τους οποίους κατακριθήκαμε από την αντιπολίτευση και απαντά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που μόλις πριν από 25 ημέρες μίλαγε για κίνδυνο χαμηλής απορρόφησης του ΠΔΕ.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, ότι καταφέραμε όχι απλώς να επιτύχουμε υψηλό ποσοστό απορρόφησης αλλά να καταγράψουμε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Τέρμα στην επιδοματική λογική

* Πόσα χρήματα θα εκταμιευτούν προς την πραγματική οικονομία το 2016 από το ΕΣΠΑ;

Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται στα 6,75 δισ. ευρώ. Μέσω του ΠΔΕσκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικές παρεμβάσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως πως, το πόσα χρήματα θα εκταμιευτούν το 2016 δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΔΕ αλλά κυρίως από τη δυναμική που θα επιδείξει η οικονομία το νέο έτος και συνδέεται, βεβαίως, με τις συνολικότερες εγχώριες οικονομικές εξελίξεις (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κόκκινα δάνεια, αναδιάρθρωση χρέους). Από την πλευρά μας, θα φροντίσουμε ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, να κατανεμηθούν δηλαδή στις δράσεις εκείνες με τον πιο δυναμικό δείκτη μόχλευσης, το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και την κατάλληλη κοινωνική ωφελιμότητα. Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από την επιδοματική λογική που υπήρχε στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους και να στηρίξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς προστιθέμενης αξίας και δημιουργούν σταθερές και ασφαλείς θέσεις εργασίες.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ θα "μεροληπτούν" υπέρ των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

* Ποιοι κλάδοι θα ευνοηθούν; Ποιο ποσό αφορά τις ΜμΕ και ποιο τους νέους;

Στόχος μας είναι η ενίσχυση στρατηγικών τομέων της οικονομίας και όχι μόνο συγκεκριμένων κλάδων. Οι στρατηγικοί τομείς που θα ενισχυθούν πρωτίστως είναι η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και η Υγεία, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα υλικά και οι κατασκευές, ο τουρισμός και η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και το περιβάλλον. Θα υπάρξουν όμως και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πέρα από τους παραπάνω τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε κλάδους που, αν και πιο παραδοσιακοί, διατηρούν τη δυναμική τους, σε κλάδους που παρά την κάμψη τους έχουν σοβαρές προοπτικές διατήρησης θέσεων εργασίας και παραγωγικού δυναμικού και βέβαια σε κλάδους που τώρα αναπτύσσονται αλλά διατηρούν υψηλές προσδοκίες ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο ερώτημα για το ύψος του ποσού που θα διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους νέους, δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα νούμερο. Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικότητας των νέων αποτελεί προτεραιότητά μας για την νέα προγραμματική περίοδο και προβλέπεται οριζόντια σε όλα τα προγράμματα. Αυτό μεταφράζεται σε δράσεις που προκηρύσσονται από το ΕΣΠΑ και θα «μεροληπτούν» στην κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτών των δυο.

Οι προδημοσιεύσεις και οι προκηρύξεις των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ το επιβεβαιώνουν. Οι δράσεις της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθώς και αυτές της απασχόλησης των επιστημόνων και των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν σε νέους επιχειρηματίες, εργαζόμενους και επιστήμονες. Επίσης, δράσεις για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που και αυτές θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεανικά εγχειρήματα στον τομέα που έχει στον πυρήνα του την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, αλλά και τη δημοκρατική οργάνωση και τον ισότιμο καταμερισμό εργασίας.

"Εμπλοκή της κοινωνίας στο αναπτυξιακό μας σχέδιο"

* Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη μόνο μέσω ΕΣΠΑ. Ετοιμάζει η κυβέρνηση ένα συνολικό εθνικό σχέδιο; Αν ναι, τι θα περιλαμβάνει;

Είναι γεγονός ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα από τα εργαλεία που διαθέτουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας. Εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε ότι το ΕΣΠΑ μπορεί να λύσει κάθε χρηματοδοτικό πρόβλημα και αναπτυξιακή υστέρηση. Αντίθετα, θεωρήσαμε ότι προέχει ο συνολικός προγραμματισμός και η διάθεση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων. Κυρίως όμως χρειάζεται η άρση των πολιτικών λιτότητας και η κατάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη δεν αποτελεί ουδέτερο μέγεθος. Το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να εκπονείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2016, είναι στον αντίποδα του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μοντέλου που στηρίζονταν στη μείωση του κόστους της εργασίας, στη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον υπερβολικό δανεισμό και στη διόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο είναι βασικός πυλώνας του παράλληλου προγράμματος που έχουμε εξαγγείλει. Θεωρούμε πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η περιγραφή και η υλοποίηση ενός μηχανισμού μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο και στη βάση αυτού θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου μείγματος του παραγόμενου προϊόντος της εγχώριας οικονομίας όπου θα κυριαρχούν τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με σεβασμό στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προϋποθέσεων της παραγωγής και με αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Για να στηριχτεί το παραπάνω παραγωγικό μοντέλο, θα δημιουργηθούν νέες δομές επιχειρηματικής στήριξης με έμφαση στη νέα λειτουργία του Δημοσίου και στην καταπολέμηση των ασυμμετριών πρόσβασης σε χρηματοδοτικούς και άλλους πόρους. Ακόμα, χρειάζεται και θα επιδιώξουμε τη διαρκή εμπλοκή της κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)