to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 04.01.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Διεθνή

Αριστερότερα «στρίβει» η Καταλονία - Το CUP εγκαταλείπει τον Μας

Το αριστερό CUP «έσπασε» την συμμαχία του φιλελεύθερου Αρτούρ Μας και η Καταλονία οδηγείται προς νέες εκλογές τον Μάρτιο, σε μία εξέλιξη που κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την πολιτική αστάθεια στην Ισπανία, μετά τις κάλπες του Δεκεμβρίου.


Ο Μας, πρόεδρος της Καταλονίας και ένθερμος υποστηρικτής της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, ηγείτο ενός πολιτικά παράταιρου συνασπισμού, τον οποίο εγκαταλείπει το CUP. 

Ο ίδιος και η συμμαχία «Ενωμένοι για το Ναι» είχαν κερδίσει τον Σεπτέμβριο τις 62 από τις 135 έδρες της καταλανικής Βουλής. Χωρίς τις 10 έδρες του αριστερού κόμματος, θεωρείται αδύνατο να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία.

Ετσι, η Καταλονία οδηγείται σε διάλυση της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου και προκήρυξη εκλογών για τον Μάρτιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από ένα μήνα κατά τον οποίο το θέμα της ανεξαρτησίας των Καταλανών βρίσκεται στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Ισπανία.

Οι βουλευτικές εκλογές έφεραν το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία, ενώ οι «τραυματισμένοι» Σοσιαλιστές αρνούνται να συμμαχήσουν με το Podemos, ουσιαστικό νικητή των εκλογών, εάν δεν δεχθεί να υπαναχωρήσει από την προεκλογική του θέση για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης στην Καταλονία.

Οι νέες εκλογές στην Καταλονία, έτσι, θα έχουν διπλό νόημα: αφενός θα καταγράψουν τα κέρδη που αναμένει η Αριστερά από την συνέπεια του Podemos και την ιστορική ευκαιρία για προώθηση του δημοψηφίσματος, αφετέρου θα συνεχίσουν να κρατούν στην πολιτική επικαιρότητα ακριβώς αυτό που διαφοροποιεί δραστικά το Podemos από τους άλλους δύο κύριους αντιπάλους του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)