to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 30.12.2015

Διεθνή

Αυστρία: Μειώθηκε η εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο παρά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού τους

Η εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, δεν έχει αυξηθεί αναλογικά με την ραγδαία αύξηση του αριθμού τους, αλλά, τουναντίον, έχει συγκριτικά μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τόνισε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, Φραντς Λανγκ, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας του.


Τα στοιχεία αυτά δίνονται σε απάντηση πρόσφατης επερώτησης στην αυστριακή Βουλή, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης που εμφανίζεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό γύρω στο 30%.

Αποτελούν ταυτόχρονα κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών των Ελευθέρων για δήθεν δραματική αύξηση της εγκληματικότητας μεταξύ των αιτούντων άσυλο, ένα από τα επιχειρήματα που το κόμμα αυτό, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση, χρησιμοποίησε στον προεκλογικό του αγώνα στις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας όπως επίσης στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο δήμο της Βιέννης, στις οποίες αύξησε εντυπωσιακά το ποσοστό του, υπερβαίνοντας ή αγγίζοντας το 30%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, στους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 καταγγέλθηκαν περίπου 8.500 αδικήματα, που πιθανόν να διαπράχθηκαν από αιτούντες άσυλο, ενώ χαμηλή καταγράφεται η εγκληματικότητα σε εκείνους τους πρόσφυγες που διήλθαν τους τελευταίους μήνες από την Αυστρία ή υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα.

Κατά την άποψή του, η εγκληματικότητα αρχίζει να πρωτοεμφανίζεται όταν δεν έχει βελτιωθεί η προοπτική για τους αιτούντες άσυλο έπειτα από πολύμηνη παραμονή τους στη χώρα, όταν δηλαδή δεν βρίσκουν εργασία ούτε τα μέσα επιβίωσης, και ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η ενσωμάτωση καθίσταται ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας πρόληψης.
Όπως διαπιστώνεται από την Εγκληματολογική Υπηρεσία, οι συχνότερες περιπτώσεις εγκληματικότητας αιτούντων άσυλο, αφορούν καταγγελίες για τη διάπραξη αδικημάτων στον κύκλο τους, όπως, για παράδειγμα, τις μεταξύ τους βίαιες αντιπαραθέσεις στα καταλύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε αρχές της εβδομάδας το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εφέτος στην Αυστρία για χορήγηση ασύλου ανέρχεται σε 80.470, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30 η Νοεμβρίου 2015.

Στο ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υποβληθεί 23.860 αιτήσεις και, αντίστοιχα, το 2013 ο αριθμός αυτός μόλις άγγιζε τις 15.000, ενώ συγκριτικά, σε βάθος χρόνου, οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία μεταξύ 1999 και 2014, είχαν ανέλθει στις 329.651, δηλαδή εφέτος , μέσα σε ένδεκα μήνες ζήτησαν άσυλο το ένα τέταρτο όσων είχαν ζητήσει στην προηγούμενη δεκαπενταετία.

Στην πρώτη θέση εκείνων που έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση χορήγησης ασύλου στην Αστρία βρίσκονται οι Αφγανοί, ακολουθούμενοι από τους Σύρους, ενώ στην τρίτη θέση είναι οι πολίτες από το Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των προσφύγων που από τις αρχές Σεπτεμβρίου έφθασαν στην Αυστρία ανέρχεται σε 600.000, με τη συντριπτική πλειονότητα από αυτούς να έχουν μόνον διέλθει από τη χώρα, συνεχίζοντας κυρίως για τη Γερμανία αλλά και τη Σουηδία, ως χώρες τελικού προορισμού τους.

(πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)