to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 30.12.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

DW: Δομές κράτους αποκτά σταδιακά το Ισλαμικό Κράτος

Μυστικά έγγραφα που έπεσαν στα χέρια των Αμερικανών φωτίζουν την εσωτερική δομή του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει εκδώσει φετφά ακόμη και για τις σεξουαλικές σχέσεις των μαχητών του με τις υπόδουλες γυναίκες


Το Ισλαμικό Κράτος (IS ή ΙΚ) έχει προχωρήσει στη δημιουργία δομών που παραπέμπουν, θα λέγαμε, σε υπουργεία για τη διαχείριση των εδαφικών κατακτήσεων και των φυσικών πηγών τους, όπως το πετρέλαιο. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις τον περασμένο Μάιο στη Συρία.

«Καλλιεργεί εικόνα κράτους»

Ειδικό «υπουργείο» διαχειρίζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο

Ειδικό «υπουργείο» διαχειρίζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο

Tα έγγραφα, τα οποία επεξεργάστηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, βοηθούν στην κατανόηση του πώς ένας μικροσκοπικός στρατός μεταμορφώθηκε σε μια πολύπλοκη γραφειοκρατική μηχανή που είναι σε θέση να διαχειριστεί έσοδα από την πώληση πετρελαίου και τη λεηλασία αρχαιολογικών χώρων καθώς και να ελέγχει τον πληθυσμό των περιοχών στη Συρία και στο Ιράκ που τελούν υπό τον έλεγχό του. «Αυτό είναι και το συμπέρασμα, ο βαθμός της γραφειοκρατίας του ΙΚ, της οργάνωσής του με τα λεγόμενα 'ντιβάνια', κάτι σαν υπουργεία και επιτροπές», υπογραμμίζει ο Μπερτ Μακ Γκρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον συνασπισμό δυνάμεων που αντιμάχεται το ΙΚ. Ένα «ντιβάνι» διαχειρίζεται τις φυσικές πηγές πλούτου, μεταξύ των οποίων ανήκουν και οι αρχαιότητες, ενώ ένα άλλο ασχολείται με τους αιχμαλώτους πολέμου που θεωρούνται σκλάβοι.

«Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οργάνωση τζιχαντιστών, το ΙΚ καλλιεργεί την εικόνα ενός ανεξάρτητου κράτους και ενός χαλιφάτου» αναλύει ο Αϊμέν αλ Ταμίνι, αναλυτής στο Φόρουμ Εγγύς Ανατολής. Κατά τον Άμος Χοχστάιν, υπεύθυνο της υπηρεσίας για ενεργειακά θέματα, τα έγραφα υποδεικνύουν κατά τρόπο εξονυχιστικό τον τρόπο που το ΙΚ διαχειρίζεται τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου ακόμη κι αν η δραστηριότητά του δεν είναι πολυσύνθετη.

Τεράστιος όγκος πληροφοριών

Φετφά που ρυθμίζει ακόμη και τις σχέσεις των μαχητών του ΙΚ με σκλάβες του σεξ

Φετφά που ρυθμίζει ακόμη και τις σχέσεις των μαχητών του ΙΚ με σκλάβες του σεξ

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι αυτά τα έγγραφα, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην επαρχία Νταΐρ αζ Ζουρ, ανατολικά της Συρίας και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Τυνήσιου Αμπού Σαγιάφ, ενός εκ των κεντρικών χρηματοδοτών της οργάνωσης, φέρνουν στο φως και τις αδυναμίες του ΙΚ, όπως πχ. τις ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς των μαχητών του. Όλα βασίζονται σε φετφά, σε θρησκευτικές δηλαδή αποφάσεις που ρυθμίζουν διάφορα θέματα, όπως ο βιασμός φυλακισμένων γυναικών. Μάλιστα σε μια άλλη φετφά η τρομοκρατική οργάνωση ρυθμίζει λεπτομερώς τις σχέσεις των μαχητών του ΙΚ με τις λεγόμενες σκλάβες του σεξ. Για παράδειγμα ένας πατέρας και ένας γιος, μαχητές της οργάνωσης, δεν επιτρέπεται να βιάζουν την ίδια γυναίκα.

Το Reuters διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει την αυθεντικότητα των εγγράφων που δεν αποτελούν ούτε ένα μυριοστό από τον όγκο των στοιχείων σε USB, CD, DVD και τυπωμένων σε χαρτί που ισχυρίζονται ότι κατάσχεσαν οι Αμερικανοί. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για την εσωτερική οργάνωση του ΙΚ . Από άλλα στοιχεία προέκυψε ότι οι τζιχαντιστές προχωρούν και σε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από φυλακισμένους ακόμη κι αν αυτό οδηγεί στο θάνατο του αναγκαστκού δότη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)