to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 26.12.2015

Διεθνή

Συμφωνία Ρωσίας - Μπαγκλαντές για δημιουργιά δύο πυρηνικών σταθμών

Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Μπανγκλαντές υπέγραψε χθες Παρασκευή μια συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, το καθένα από τα οποία θα έχει παραγωγική δυνατότητα 1.200 μεγαβάτ, μια επένδυση ύψους 12,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης της χώρας.


Τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2016 στο Ρούπουρ, στην περιοχή Ισουάρντι, 160 χλμ. από την πρωτεύουσα Ντάκα, δήλωσε ο Καμρούλ Ισλάμ Μπιαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μπανγκλαντές.

"Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει έως και το 90% του συνολικού κόστους του έργου με πιστώσεις, με επιτόκιο Libor συν 1,75%", πρόσθεσε ο Μπιαν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Μπανγκλαντές θα αποπληρώσει το σύνολο του δανείου σε μια περίοδο 28 ετών, με μια 10ετή περίοδο χάριτος.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μπανγκλαντές Αμπού Μάαλ Άμπντουλ Μουνίθ δήλωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που θα έχει ολοκληρωθεί ποτέ στη χώρα.

Το πρώτο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2022 και το δεύτερο το 2023.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το εργοστάσιο θα εφοδιαστεί με έναν αντιδραστήρα νέας γενιάς, ενώ θα έχει διάρκεια λειτουργίας 60 έτη, ενώ η Ντάκα θα έχει την επιλογή να την παρατείνει για άλλα 20 χρόνια.

Ο αντιδραστήρας αυτός έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, περιλαμβανομένου ενός συστήματος παθητικής ασφάλειας που παραμένει σε λειτουργία για 72 ώρες έπειτα από οποιαδήποτε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Rosatom θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου τον πρώτο χρόνο αφότου τεθεί σε λειτουργία, πριν το παραδώσει στις αρχές του Μπανγκλαντές, ενώ θα καλύψει επίσης τα κόστη των πυρηνικών καυσίμων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)