to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:36 | 21.12.2015

Οικονομία

Νέα συνεδρίαση του EWG για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ - Τελευταίο εμπόδιο οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το θέμα της δόσης αναμένεται να κλείσει στην αρχή της εβδομάδας


Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το θέμα της δόσης αναμένεται να κλείσει στην αρχή της εβδομάδας και έχει να κάνει με ένα προαπαιτούμενο για  την  μείωση  των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων (διαβάστε σχετικά).

 Οι δανειστές ζητούν περικοπή δαπανών κατά 40% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα, με το υπουργείο Υγείας να αρνείται την υιοθέτηση του μέτρου. Το επιχείρημα του υπουργείου απέναντι στους δανειστές είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας. Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν τις τιμές.

Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς πραγματοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η επάνοδος των δανειστών αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου. Στα ήδη γνωστά μέτωπα του φορολογικού και -κυρίως- του ασφαλιστικού προστέθηκε άλλο ένα και αυτό έχει να κάνει με το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού του 2016. Διαρροές από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζουν τους τέσσερις θεσμούς να αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων μέτρων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση  αρνείται τα σενάρια για επιβολή νέων μέτρων ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)