to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νίκος Αναστασιάδης: Το ενεργειακό... επιλύει το Κυπριακό

Αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού, με εμβρυουλκό τις πολυμερείς και τεμνόμενες συνεργασίες για το ενεργειακό στην περιοχή, εμφανίζεται ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Από τις αρχές του μήνα, οι δηλώσεις και εκτιμήσεις που θέλουν την επίλυση του Κυπριακού να είναι κοντά πέφτουν σαν βροχή ενώ Τουρκοκύπριοι και Αμερικάνοι φαίνεται πως δίνουν και άτυπα χρονοδιαγράμματα που βάζουν στο κάδρο τον Μάρτιο ως μήνα κλειδί και τον Μάιο ως μήνα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του σχεδίου στις δύο κοινότητες.


Σε πιθανή επικείμενη επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τόσο σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ όσο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αναστασιάδη - Σίσι στην Αθήνα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα καταλήξουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, εντός του 2016. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Τούρκου υπουργού για θέματα Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο στην Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη στην Άγκυρα. Ο Β. Μποζκίρ είπε πως "Το Κυπριακό είναι πιο κοντά στη λύση στην ιστορία των 50 χρόνων του" και συνέχισε λέγοντας "Μακάρι την Άνοιξη να υπάρξει ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα". Υπενθυμίζεται και η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στις αρχές του μήνα όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μεγαλόνησο -και με όλη τη βαρύτητα που έχουν οι δηλώσεις του- είπε για πρώτη φορά πως «Η λύση (του Κυπριακού) βρίσκεται κοντά».

Στη συνέντευξή του ο Κύπριος πρόεδρος μιλά για τις εξελίξεις στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία, για τις εξελίξεις στο ενεργειακό, για το σχέδιο Ανάν. Τονίζεται ωστόσο πως στόχος του σχεδίου επίλυσης είναι να μην υπάρχουν "νικητές και ηττημένοι".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

* Το τελευταίο διάστημα έχετε δηλώσει κατ' επανάληψη αισιόδοξος για επίλυση του Κυπριακού. Πού πατάει αυτή η αισιοδοξία;

Μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται πλέον ένας παραγωγικός διάλογος, με κοινό στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Διαπραγματευόμαστε πλέον και οι δύο πλευρές με διάθεση να κατανοήσει η μία πλευρά τις ανησυχίες της άλλης και με στόχο να μην υπάρξουν νικητές και ηττημένοι από μια τελική ρύθμιση. Την ίδια ώρα, οι ενεργειακές ανακαλύψεις στην περιοχή μας, καθώς και η αναθέρμανση από πλευράς της Τουρκίας του στόχου για ένταξη στην Ε.Ε. δημιουργούν νέα δεδομένα, ώστε να συμβάλει θετικά η Τουρκία στην επίλυση του Κυπριακού.

* Το σχέδιο Ανάν είχε απορριφθεί σε υψηλότατο ποσοστό. Ποιο είναι για σας το ποσοστό νομιμοποίησης ενός νέου σχεδίου, 50% ή παραπάνω;

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ήμουν εξ εκείνων που στήριξαν στο δημοψήφισμα του 2004 το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, αυτή την ώρα στο τραπέζι των συνομιλιών διαπραγματευόμαστε με γνώμονα τις ανησυχίες και τις ενστάσεις που είχε το 76% του λαού που απέρριψε εκείνο το σχέδιο. Και θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να θέσω προς έγκριση ενώπιον του λαού σχέδιο λύσης με το οποίο δεν θα συμφωνώ και δεν θα έχω συμφωνήσει ώστε να τύχει της έγκρισης της πλειονότητας του κυπριακού ελληνισμού.

* Επίκειται η τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στη Λευκωσία για το ενεργειακό. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες της κυπριακής πλευράς;

Ναι, στα τέλη Ιανουαρίου θα γίνει στη Λευκωσία η πρώτη συνάντηση των ηγετών της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Στόχος και αυτής της τριμερούς συνεργασίας είναι φυσικά τα ενεργειακά θέματα, αλλά και μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία των τριών χωρών, καθώς και η γεωστρατηγική συνεργασία για ειρήνη και σταθερότητα στην τόσο ταραχώδη περιοχή μας.

* Η λογική άνοιγμα στα κεφαλαία διαπραγματεύσεων έναντι προσφύγων ανησυχεί τη Λευκωσία;

Κοινή στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν και παραμένει η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επειδή πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της πορείας η Τουρκία θα αναγκαστεί να συμπεριφερθεί εντός των θεσμικών πλαισίων που καθορίζει η Ε.Ε. απέναντι και στην Κύπρο, και στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η πορεία περνά μέσα από τον σεβασμό και την εφαρμογή των κυπρογενών, όπως λέμε, υποχρεώσεων της Άγκυρας. Χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στον άνοιγμα των κεφαλαίων που η ίδια η Ε.Ε. και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν παγώσει το 2006 και το 2009.

* Σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφερθήκατε στη σύνοδο κορυφής του περσινού Ιουλίου, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πως σήμερα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Θεωρείτε ότι φωνές που λένε ότι το "Grexit είναι πάντα πάνω στο τραπέζι" είναι περιθωριακές μέσα στην Ε.Ε.;

Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έφταναν τα πράγματα στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα υπαρκτό σενάριο. Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με κατανόηση τα προβλήματα της χώρας και την ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα προσαρμογής που αποφάσισαν από κοινού Αθήνα και θεσμοί, ώστε να ξεπεραστούν το συντομότερο τα προβλήματα της χώρας και η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)