to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 16.12.2015

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης: «Η συζήτηση να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής»

Ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής σχετικά με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.


Ολόκληρη η ομιλία:

Η συζήτηση να επικεντρωθεί στη καταπολέμηση της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, καθώς και στο ζήτημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τόνισε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στη συνεδρίαση της  Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Όπως σημείωσε κατά την τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Έκθεσης που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με την ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι η έκθεση, η οποία αποτελεί και σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική στρατηγική, μετατοπίζει τη συζήτηση στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στην ανάγκη να πέσει πλέον το βάρος  στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ που είναι σήμερα αρκετά μικρότερη από το μέσο ενωσιακό επίπεδο και πρέπει να τη προσεγγίσουμε.

Το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν επίσης 1-1,5 δισ. μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Είναι ποσά που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη ο τόπος για την παραγωγική του ανασυγκρότηση στα πλαίσια ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος από τη μια γωνία στην άλλη της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Και δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπενθυμίζω ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση οι εκθέσεις του υπήρξαν ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο και υπενθυμίζω το πόσο ηχηρά είναι τα καμπανάκια που έχει επανειλημμένως χτυπήσει για την υπόθεση του χρέους.

Με τη σημερινή έκθεση επισημαίνεται ότι ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου που στο σύνολο τους παράγεται περίπου το 5% του ΑΕΠ  - κι αν εξαιρεθεί η Κρήτη πολύ λιγότερο από το 5% -  η κατάργηση της μείωσης κατά 30% των συντελεστών Φ.Π.Α  - που δεν ισχύει ούτως ή άλλως για την Κρήτη -  δεν θα επέλθει αύξηση των εσόδων από Φ.Π.Α, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, σε σημαντική αύξηση του κόστους  ζωής των κατοίκων του νησιού με μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών προϊόντων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Συμπεράσματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την 1η Ιουνίου του 2016 και των ισχυόντων σήμερα μειωμένων συντελεστών κατά 30% στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Συμπεράσματα που εξηγούν ακόμη παραπάνω γιατί πρέπει να προστατευτούν και γιατί πρέπει να παραμείνουν πάση θυσία σε ισχύ  οι μειωμένοι συντελεστές στα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Γι’ αυτό και έχει νόημα η δέσμευση πως θα τεθεί το θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπενθυμίζω ότι σε αυτό το πνεύμα στα τέλη Σεπτεμβρίου – δηλαδή από την αρχή -  το Υπουργείο Οικονομικών έχει και πολύ σωστά εξαγγείλει ότι «θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη». Και ότι  «στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα». 

Η παρούσα έκθεση, που αποτελεί και σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική στρατηγική και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της, ουσιαστικά μετατοπίζει τη συζήτηση από την ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στη συζήτηση για τη καταπολέμηση της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, καθώς και στο ζήτημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Επομένως, οι ρυθμίσεις που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με παροχή κινήτρων προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τις κάρτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σε απόλυτη συμφωνία με τη διεθνή εμπειρία που δείχνει ότι το πιο αξιόπιστο μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και η ελληνική κοινωνία  - δοκιμασμένη δυστυχώς με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο της τραπεζικής αργίας και τους κεφαλαιακούς ελέγχους - είναι σήμερα έτοιμη όσο ποτέ και ανοιχτή να υποδεχτεί τη διευρυμένη χρήση πιστωτικών – χρεωστικών καρτών και της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Παράγοντας που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Το βάρος πρέπει πλέον να πέσει στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ: είναι σήμερα αρκετά μικρότερη από το μέσο ενωσιακό επίπεδο και πρέπει να το προσεγγίσουμε. Ο σημερινός Υπουργός που προέρχεται από αυτό το κλάδο γνωρίζει καλά ότι η παρουσία και μόνο φορο-ελεγκτών σε οποιαδήποτε περιοχή, ανεβάζει την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη ΦΠΑ, παράλληλα με την ενίσχυση του «προληπτικού ελέγχου». Και επιτρέψτε μου να πω και πιο συγκεκριμένα του «αιφνιδιαστικού ελέγχου», αφού ξέρουμε περιπτώσεις ότι πριν ακόμη πιάσουν λιμάνι οι ελεγκτές, ορισμένοι επιχειρηματίες νησιών έχουν ήδη ενημερωθεί για την παρουσία τους.

Ακόμη και σήμερα, μια σειρά από κεντρικά μπαρ  - ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, πόσω μάλλον στις γνωστές τουριστικές νησιωτικές περιοχές του Αυγούστου – ισχυρίζονται ότι δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη τα «ειδικά μηχανάκια» και από πελάτες με μεγάλη κατανάλωση πληρώνονται μετρητά και με απόδειξη, αφού βέβαια και αν τους ζητηθεί.

Στα πλαίσια ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ επιβάλει την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειομηχανών με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες - πράγμα που προϋποθέτει μεγάλη επέκταση των σημείων και υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών PΟs, υποχρεωτική χρήση καρτών σε συναλλαγές για ποσά πάνω από ένα όριο. Σε ένα τέτοιο σύστημα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι, και ξέρω ότι το Υπουργείο είναι σε προχωρημένες συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα. 

Συμπερασματικά, και όπως εκτιμάται στην έκθεση, το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν επίσης 1-1,5 δισ. μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Είναι ποσά που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη ο τόπος για την παραγωγική του ανασυγκρότηση στα πλαίσια ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος από τη μια γωνία στην άλλη της χώρας.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)