to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 15.12.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Ασελμπορν: Η Frontex θα μπορεί να επεμβαίνει και σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει σε μη-κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ, ενώ σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ με εξωτερικά σύνορα.


Η πρόταση της Κομισιόν για τη λειτουργία της Frontex στο Κολέγιο των Επιτρόπων παρουσιάζεται σήμερα, Τρίτη, στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Το σχέδιο: Η νέα Frontex θα μπορεί να αγνοεί τη θέληση των κρατών

Η Κομισιόν θέλει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμη και υπερβαίνοντας το βέτο ενός ή περισσότερων κρατών - μελών.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί ενίσχυση της Υπηρεσίας.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε ότι θα είναι δυνατό να αναλαμβάνει η Frontex δράση και σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Σερβία και την ΠΓΔΜ και ότι «δεν ήταν εφικτό να στείλουμε τη Frontex να βοηθήσει εκεί, αλλά τώρα αυτό θα γίνει εφικτό».

Ο Ασελμπορν είπε ότι εκτιμά ότι η Frontex θα είναι επιφορτισμένη με το να κάνει τη διαδικασία απελάσεων προσφύγων πιο αποτελεσματική. 

Τόνισε ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο εάν προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. 

«Δεν θα μας στέλνουν οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι τους ανθρώπους για τους συνοριακούς ελέγχους - αυτό πρέπει να το κάνουν οι Ευρωπαίοι. Και λέω ότι οι χώρες χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)