to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 11.12.2015

Κοινωνία

Συνάντηση Θ. Φωτίου-Α. Χαρίτση με περιφερειάρχες για δομές προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας

Tην Πέμπτη 10/12/2015, στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θεανώς Φωτίου, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες που εκπροσωπούσαν τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του σχεδίου δράσης για τις κοινωνικές δομές προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων (Θεματικός Στόχος 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων -ΠΕΠ).


Από τις κοινωνικές δομές, κάποιες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, (Βοήθεια στο σπίτι,  Δομές σίτισης και παροχής βασικών αγαθών, Κοινωνικά φαρμακεία, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία -ΚΕΔΗΦ ΑμεΑ, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων -ΚΗΦΗ, Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης –ΣΥΔ), και άλλες είναι νέα πρόταση, όπως το Κέντρο Κοινότητας, που θα προσφέρει βοήθεια στους πολίτες για προώθηση στην απασχόληση και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης είχε αποστείλει στις 13 Περιφέρειες μια ολοκληρωμένη πρόταση, με πρόβλεψη σε αριθμό δομών ανά Περιφέρεια, άτομα που θα απασχολούνται και πόρους που θα απαιτηθούν, ώστε να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία  τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 (ΘΣ9) των ΠΕΠ, ενώ διασφάλισε τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών με εθνικούς πόρους μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών, των Περιφερειαρχών και των εκπροσώπων των Περιφερειών, συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

1.      Ο προγραμματισμός για την ενεργοποίηση των δράσεων του ΕΚΤ στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των ΠΕΠ που αφορούν κοινωνικές δομές θα γίνει αρχικά για 3 χρόνια, με εξαίρεση τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) που θα χρηματοδοτηθούν για έναν χρόνο, μέχρι την ενσωμάτωσή τους στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Φροντίδας Ηλικιωμένων ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

2.      Ο Θεματικός Στόχος 9 των ΠΕΠ θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους που θα εξασφαλιστούν από τη ρήτρα αναθεώρησης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση  η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.

3.      Η εξειδίκευση των δράσεων μπορεί να διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται στην κάθε Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης που έχουν επεξεργαστεί και υποβάλει οι Περιφέρειες στην Ε.Ε., αυτό ωστόσο δεν θα ανατρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε από το Υπουργείο και που προβλέπει ομοιογενή ανάπτυξη των δράσεων σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα τηρηθεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δομών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)