to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Άντεια Φραντζή για τη Μάτση Χατζηλαζάρου

«Μέσα από την πολυκύμαντη, ερωτική, αισθαντική ζωή της η Μάτση Χατζηλαζάρου μάς προσφέρει την ανθεκτική στον χρόνο ποίησή της ανοίγοντας τον ορίζοντα των προσδοκιών μας για τη δική μας ζωή».


Να θυμηθούμε τη Μάτση Χατζηλαζάρου. Φροντίζει τα δέοντα η καθηγήτρια Φιλολογίας και ποιήτρια επίσης Άντεια Φρατζή, με τη μελέτη της Ερωτικές μεταμορφώσεις. Σημειώσεις για την ποίηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου", η οποία παρουσιάζεται αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο poems and crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη από τις οποίες κυκλοφορεί, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια ιδιαίτερη ποίηση και μια ξεχωριστή δημιουργό, το έργο της οποίας, αν και τα τελευταία χρόνια γοητεύει όλο και περισσότερο αναγνωστικό κοινό, ωστόσο ακόμα δεν έχει επαρκώς αναλυθεί και σχολιαστεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«"Η ποίησή μας είναι η ζωή" γράφει η Μάτση Χατζηλαζάρου και αυτή τη ζωή θέλησα να αποτυπώσω σχολιάζοντας την ποίησή της» τονίζει η Άντεια Φρατζή εξηγώντας ότι «μέσα από την πολυκύμαντη, ερωτική, αισθαντική ζωή της η Μάτση Χατζηλαζάρου μάς προσφέρει την ανθεκτική στον χρόνο ποίησή της ανοίγοντας τον ορίζοντα των προσδοκιών μας για τη δική μας ζωή. Η διαδρομή Αθήνα-Παρίσι-Αθήνα, γεμάτη από το δέος και το θαύμα της ζωής, αλλά και μέσα από την πλησμονή και τη στέρηση, αποτυπώνεται ανεξίτηλα στο έργο της».

Στην αυριανή εκδήλωση για το βιβλίο της θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής της Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Καργιώτης, η ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου και η συγγραφέας και κριτικός Πόλυ Χατζημανωλάκη, ενώ ποιήματα της Μάτσης Χατζηλαζάρου θα διαβάσει η φιλόλογος Στέλλα Μιχαήλ. Ωστόσο υπάρχει μία ακόμα έκπληξη, η οποία συντείνει ώστε η εκδήλωση να πάρει τη μορφή ενός μικρού αφιερώματος στην ποιήτρια, καθώς θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη Μάτση Χατζηλαζάρου που δημιούργησε η Φρίντα Λιάππα το 1984 για τη σειρά Γυναικεία Πορτραίτα της ΕΡΤ2.

Η Φρίντα Λιάπα συνάντησε τη Μάτση Χατζηλαζάρου το 1984 και απέδωσε τηλεοπτικά το πρόσωπό της. Χάρη στη φροντίδα του ποιητή και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου θα ξαναδούμε την ταινία στην αυριανή παρουσίαση, η οποία θα επαναληφθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου στον «Ιανό» της Αριστοτέλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)