to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 09.12.2015

Διεθνή

ΗΠΑ: Στέλνουν συμβούλους για να ενισχύσει τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη για το Ραμάντι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να στείλουν συμβούλους και επιθετικά ελικόπτερα, αν αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση του Ιράκ, για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της χώρας "να ολοκληρώσουν το έργο" της ανακατάληψης της πόλης Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ.


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε πως η επιχείρηση για την ανάκτηση της περιοχής από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας διαρκεί "απογοητευτικά πολύ χρόνο". Εντούτοις, επισήμανε ότι έχουν υπάρξει σημαντικά κέρδη, όπως την ανακατάληψη ενός κέντρου επιχειρήσεων στην Άνμπαρ, στις βόρειες όχθες του ποταμού Ευφράτη τις τελευταίες 24 ώρες.

"Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό (...) με επιθετικά ελικόπτερα και συμβούλους, αν οι συνθήκες το επιτάσσουν και κατόπιν αιτήματος από τον πρωθυπουργό (του Ιράκ Χάιντερ αλ) Αμπάντι", σημείωσε ο Κάρτερ.

Παράλληλα τόνισε πως ο Αμερικανός στρατός αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου για την εκταμίευση του κονδυλίου 116 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις του Κάρτερ προστίθενται στις ενδείξεις πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τη στρατιωτική εμπλοκή τους στον αγώνα ενάντια στο ΙΚ.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε πως τα σχέδια ανάπτυξης ομάδων των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στη Συρία και ο Κάρτερ τόνισε στην Επιτροπή πως βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους του των χωρών της δυτικής συμμαχίας για να τους ζητήσει την συνεισφορά τους στις ειδικές δυνάμεις.

Εντούτοις, εξέφρασε την απογοήτευση του για τους συμμάχους των σουνιτικών αραβικών χωρών, που όπως σχολίασε θα μπορούσαν να συνεισφέρουν περισσότερο στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

"Επιθυμώ ειδικά από τις σουνιτικές αραβικές χώρες του Κόλπου να κάνουν περισσότερα", δήλωσε.

Παράλληλα επισήμανε πως δεν προτείνει τη δέσμευση ενός σημαντικού αριθμού χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία για την μάχη εναντίον του ΙΚ.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ, ISIS, Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)