to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 09.12.2015

Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού: Μικρό όφελος, μεγάλη αναστάτωση από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλείται, υπογραμμίζεται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία συντάχθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρη Γάκη.


Συγκεκριμένα, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πόσο θα είναι το όφελος από τον ΦΠΑ στα νησιά. Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το 160 εκατ. ευρώ ετησίως. Βεβαίως η μελέτη συμπεριλαμβάνει και άλλες έρευνες που αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι από 69 εκατ. έως 250 εκατ. ευρώ.

Για να υπολογίσει το όφελος κάνει μία αναγωγή με βάση το σκεπτικό ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας από τα 226,03 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010, αναμένεται να πέσει στα 175,66 δισ. ευρώ το 2015 (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016), έχοντας μια μείωση περίπου κατά 23,5%. Έτσι καταλήγει ότι το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών τον Ιανουάριο του 2013, είχε υπολογίσει ότι η αύξηση των εσόδων λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα πρόσθετε περίπου 69 εκατ. ευρώ ή 0,5% των συνολικών τότε προβλεπόμενων εσόδων του 2013, με την υπόθεση βέβαια ότι δεν αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν αυξάνεται η παραβατική συμπεριφορά λόγω των υψηλότερων συντελεστών, θέματα που ρεαλιστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν.

Ακόμη μια παλαιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το όφελος σε 250 εκατ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)