Με την ταινία 14 και άνω του Αντρέι Ζάιτσεφ από τη Ρωσία να αποσπά το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους και με αναφορές στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με θύματα και παιδιά, πραγματοποιήθηκε στον Πύργο η απονομή των βραβείων του 18ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και για Νέους.

«Σε μια εποχή που υψώνονται σύνορα και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα θανάτου για παιδιά, η διοργάνωση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία...» είπε ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, αλλά και ο Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Camera Zizanio.

Την Παρασκευή στην Ολυμπία βρέθηκε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη, η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους της διοργάνωσης, αλλά και στο Μουσείο Πύργου.

«Δυο πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι τα φτερά και οι ρίζες» τόνισε σε μήνυμά της προς τους ανθρώπους του Φεστιβάλ η Ιταλίδα σκηνοθέτις Ελεονόρα Μαρινόνι. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πρωταγωνιστές στην τελετή απονομής ήταν τα παιδιά και οι έφηβοι δημιουργοί. Οι Ισπανοί Ινιάκι Λαμούα (σε άπταιστα ελληνικά) και Μαρίνα μαζί με τη Μάνια Ρουμπάνη (η οποία εδώ και 11 χρόνια, από τα 13 της, συμμετέχει στη διοργάνωση) τα κατάφεραν μια χάρα ως παρουσιαστές της βραδιάς.

Στη σκηνή ανέβηκαν για να αναγγείλουν τα βραβεία οι επιτροπές των παιδιών που εξηγούσαν το σκεπτικό της απόφασής τους για κάθε βραβείο. Δύσκολο ήταν και το έργο της κριτικής επιτροπής, που κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε 69 ταινίες. Στην τελετή προβλήθηκαν και ταινίες που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια του Φεστιβάλ από τα «Ζιζάνια». Ταινιάκια με σκηνές από την ευρύτερη περιοχή, που με τη βοήθεια του διαδικτύου θα ταξιδέψουν και θα διαφημίσουν την Ηλεία σε όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», από 10 έως 16 Δεκεμβρίου.