to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:03 | 07.12.2015

Διεθνή

Βασικό μηνιαίο εισόδημα 800€ σε όλους σχεδιάζει να δώσει η Φινλανδία

Η Φινλανδία σχεδιάζει να δώσει σε κάθε πολίτη βασικό εισόδημα 800 ευρώ το μήνα - Ποιο είναι το σχέδιο και ποιο το σκεπτικό αυτής της απόφασης.


Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να δώσει σε κάθε πολίτη βασικό εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα.

Αν και η τελική πρόταση δεν θα παρουσιαστεί νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2016, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η χώρα θα καταργήσει όλες τις υπάρχουσες παροχές και αντ' αυτού θα μοιράσει 800 ευρώ το μήνα- σε όλους ανεξαιρέτως!

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Finnish Social Insurance Institution (KELA) - Φινλανδικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 69% των ερωτηθέντων είναι υπέρ ενός εθνικού εισοδήματος.

Ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Juha Sipilä είναι υπέρ της ιδέας, με την πλειονότητα των κομμάτων να τον στηρίζουν. "Για μένα, ένα βασικό εισόδημα σημαίνει απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης", λέει και συμπληρώνει: "Αλλά για εκείνους εκτός Φινλανδίας, το σχέδιο εγείρει δύο προφανή ερωτήματα: Γιατί είναι κάτι τέτοιο καλή ιδέα και πως θα λειτουργήσει;".

Η πρόταση έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας στη Φινλανδία αυξήθηκε στο 11,8% το Μάιο (8,7% τον Οκτώβριο) και ένα βασικό εισόδημα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αναλάβουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας χωρίς προσωπικό κόστος.

Σύμφωνα με το Bloomberg το κόστος για την Κυβέρνηση αυτής της παροχής θα κοστίζει 52.200.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg η κυβέρνηση αναμένει για το 2016 έσοδα ύψους 49.1 δισ. ευρώ. Και η Liisa Hyssälä, γενική διευθύντρια του Kela, υποστηρίζει πως το σχέδιο θα εξοικονομήσει εκατομμύρια στην κυβέρνηση.

(από news24.gr με πηγή: independent, bloomberg)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)