to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:32 | 06.12.2015

Πολιτική

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή (ενημέρωση)

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2016


 

  • "Υπηρεσιακός" πρόεδρος ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης: Η Ν.Δ. έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της

«Καταλήξατε η ντροπή των Ελλήνων» υποστήριξε για τον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει ψηλά το ηθικό των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προσβολές προς τον πρωθυπουργό, αλλά και υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά. «Σκλάβος της Ευρώπης», «μεσάζοντας μεταξύΜέρκελ και Σόιμπλε», «ραντιέρης του διεθνούς κεφαλαίου» ήταν μερικές από αυτές, ενώ ο Γ. Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι «ο Αλ. Τσίπρας αναπαύεται στο αλαζονικό συννεφάκι του, αλλά η πραγματικότητα είναι εικονική κι ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός «δεν βγαίνει, είναι εξωπραγματικός, είναι κοινωνικά άδικος, είναι καταδικασμένος να αποτύχει», ενώ υποστήριξε ότι «δεν συντάχθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά στις σουίτες του Χίλτον, συντάχθηκε από τους δανειστές». Ο Γ. Πλακιωτάκης έπλεξε το εγκώμιο όλων των προηγούμενων προέδρων της Ν.Δ. παρατηρώντας ότι «η Ν.Δ. έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της» κι αναφέρθηκε εκτενώς στο success story της κυβέρνησης Σαμαρά και στους υπολογισμούς για ανάπτυξη 2,9% το 2015.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να θυμηθεί τον προϋπολογισμό του 2015, «τότε που ήσασταν κομμουνιστής», κι υποστήριξε ότι τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν 20 δισ. ευρώ παροχές κι «υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα». Ο Γ. Πλακιωτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανεύθυνα πειράματα χωρίς κανένα σχέδιο» την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της κι ισχυρίστηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας  αποδείχτηκε «κατώτερος των περιστάσεων». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι το καλοκαίρι οι βουλευτές του κόμματός του «έβαλαν πλάτη» κι ότι «σας δώσαμε οξυγόνο για να παραμείνετε στην καρέκλα σας».

«Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Μιλώντας για τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο Γ. Πλακιωτάκης σχολίασε ότι «όταν σκοτώνεις με φόρους την οικονομία δεν μπορείς να ρωτάς γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα» κι ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός «αποκαλύπτει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διαλύει τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει την σύνταξη «φιλοδώρημα» κι επιβάλλει κοινωνικά άδικους φόρους αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους.

Υψηλούς τόνους κράτησε ο Γ. Πλακιωτάκης και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μιλώντας για απώλεια 17 δισ. ευρώ από τους έλληνες μικρομετόχους και 20 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι απλά λάθος, είναι έγκλημα» κάνοντας λόγο για αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση «να πάψει να πανηγυρίζει και να ετοιμάσει την απολογία της». Τέλος, ο Γ. Πλακιωτάκης έκανε αναφορά και στο προσφυγικό ζητώντας από την κυβέρνηση «έστω και τελευταία στιγμή να μην αφήσει να πάρουν τα πράγματα αρνητικές διαστάσεις».

 

Μεϊμαράκης: Συνεννόηση ναι, αλλά όχι συναίνεση

Συνεννόηση ναι, αλλά όχι συναίνεση, ήταν το μήνυμα του πρ. προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη με όσα είπε στη Βουλή. «Βρίσκουν το θράσος να ζητούν βοήθεια εναντίον ποιων; Των συνταξιούχων; Ποιοι; Εκείνοι που αρνήθηκαν την συναίνεση;», αναρωτήθηκε ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ. Και αναφερόμενος στο θέμα της συναίνεσης τόνισε: «άλλο εθνική συνεννόηση που ζητούσαμε πάντοτε, άλλο συναίνεση και άλλο στήριξη». «Συνεννόηση δεν γίνεται με ύβρεις και απειλές και με το να αποκαλείτε τους πολιτικούς αρχηγούς σκυλιά. Η συνεννόηση θέλει ήθος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει», υπογράμμισε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν ψηφίζω κανένα νέο μέτρο» και εκτίμησε πως «το ίδιο θα κάνει και η ΝΔ».

«Ο προϋπολογισμός θα μείνει ως το ντοκουμέντο της απάτης και των μύθων που είχατε στήσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες», υπογράμμισε ο Β. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι «είναι ο προϋπολογισμός της νεοφιλελεύθερης ανάλγητης Αριστεράς και εμείς δεν τον ψηφίζουμε».

«Η κυβέρνηση ζητά να ψηφίσουμε τον πρώτο δήθεν αριστερό προϋπολογισμό. Δεν ξέρω αν πιστεύουν ότι μπορεί να βγει. Ξέρω πως δεν βγαίνει δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Στηρίχθηκαν σε ψέματα σε μύθους που καταρρέουν σε απάτη που αποκαλύπτεται», τόνισε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2016 ο Β. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του: φόροι και περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων». «Από το «δεν πληρώνω» που ήσασταν, πηγαίνετε στο «πληρώστε ακόμη πιο πολλά»», σχολίασε και υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί έγινε η νεοφιλελεύθερη ανάλγητη Αριστερά» και ότι «γίνατε πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς».

Β. Λεβέντης: Παραίτηση της κυβέρνησης κι οικουμενική – Υπερασπίστηκε PSI και Λ. Παπαδήμο

Παραίτηση της κυβέρνησης κι οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Αλ. Τσίπρας «έχει χρόνια να γίνει πρωθυπουργός» καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα όποιον ανοίξει τον δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας». Ο Β. Λεβέντης περιέγραψε με αρνητικό τρόπο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών μιλώντας μάλιστα για «μαρτυρικό 8ωρο». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν δεσμεύτηκαν για απλή αναλογική, ενώ παρατήρησε ότι «αυτά που γράφουν οι εφημερίδες ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, τίποτα καινούργιο».

Ο Β. Λεβέντης εκτίμησε ότι το κίνητρο του Αλ. Τσίπρα πίσω από την απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου ήταν ότι «έδινε στους ξένους τα πάντα στο προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό» και «προέβλεψε» ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε λίγες εβδομάδες αν δεν προχωρήσει στην συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, διαφορετικά θα περνούν νόμοι, αλλά η κοινωνία δεν θα τους υλοποιεί.

Ο Β. Λεβέντης παρατήρησε ότι ούτε ένας βουλευτής του κόμματός του δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης «μην ψάχνουν στην Ένωση Κεντρώων, θα εκτεθούν». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε συναίνεση που να μην είναι «επιφανειακή κι υποκριτική όπως ζητά ο πρωθυπουργός». Ο Β. Λεβέντης παρατήρησε ότι δεν επιμένει να αλλάξει ο Αλ. Τσίπρας, αλλά να αλλάξουν οι υπουργοί και να μπουν τεχνοκράτες. Μάλιστα υποστήριξε ότι «αν ο Λ. Παπαδήμος κρατιόταν δύο χρόνια ακόμα θα είχε αποδώσει».

Υπέρ του PSI ο Β. Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπερασπίστηκε το PSI όχι μόνο υποστηρίζοντας ότι κουρεύτηκαν 110 δισ. ευρώ χρέους, αλλά αναρωτώμενος ακόμα αν «υπάρχει πρωθυπουργός που δεν θα δεχόταν ένα νέο PSI επειδή θα έχαναν κάποια ασφαλιστικά ταμεία κάποιο ποσό;» Ο Β. Λεβέντης για ακόμη μια φορά επέκρινε την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επειδή δεν ψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους αν και ψήφισαν το μνημόνιο σχολιάζοντας ότι «βγάζετε την ουρά σας έξω από τις ευθύνες» κι ευχήθηκε στους βουλευτές της Ν.Δ. «ο νέος αρχηγός σας να είναι σώφρων».

Δ. Κουτσούμπας: Έσπασε η σαπουνόφουσκα της διαχείρισης του καπιταλισμού

«Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί διαχείρισης του καπιταλισμού», υποστήριξε στη Βουλή ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2016 εκτίμησε ότι «επιχειρείται συντηρητική αναδίπλωση του πολιτικού σκηνικού είτε με όσους κυλούν σε θολά ποτάμια είτε με άλλους που τους ακούσαμε και απόψε να παίζουν το ρόλο του λαγού – μέσα σε τσίρκο βέβαια – είτε με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής». Και παράλληλα «επιχειρείται η όψιμη μεταμφίεση του ΠΑΣΟΚ και η αναμόρφωση της ΝΔ» για να υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις να αναλάβουν.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «είναι επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστεράς», η οποία «έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο που δεν τελείωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Όποιος είχε πιστέψει το προεκλογικό παραμύθι της κυβέρνησης για σκληρή διαπραγμάτευση θα έπρεπε να ρίξει μία ματιά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμό που αποτελεί μία επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και έκανε λόγο για «γκρίζο, αδιαφανή και άδικο» προϋπολογισμό.

Όπως τόνισε, από τις σπατάλες επωφελούνται προνομιούχοι και συντεχνίες και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι βάζει και άλλους φόρους και τέλη, σε μία κοινωνία που ασφυκτιά.

Ζήτησε δε «να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται για το πολιτικό σύστημα», καθώς και να μειωθούν στο μισό τα χρήματα που προορίζονται για τα κόμματα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να ωφελήσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Θέλει να κάνει πολλά ρουσϕέτια», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. «Εσείς προσθέτετε νέους γραφειοκράτες πάνω στους παλιούς γραφειοκράτες, απλώς φορολογείτε με τη μεζούρα τους πολίτες», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Η δεύτερη φορά αριστερά παρουσιάζει σήμερα έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονικών προϋπολογισμών» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψάχνει σανίδα σωτηρίας, ενώ έχει «κόψει όλες τις γέφυρες με τη δημιουργική Ελλάδα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή «με αντικείμενο το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009, του δεύτερου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» - Το όνομα "Βενιζέλος" δεν αναφέρθηκε καθόλου σ' αυτή τη, γλαφυρή κατά τα άλλα, έκθεση ιδεών...

«Πάμε όπισθεν ολοταχώς, σε όλα τα μέτωπα» εκτίμησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανάλγητη». Προσδιορίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου για οριστική έξοδο από τη κρίση. Είμαστε όμως αντίθετοι με κάθε πρόταση για δημιουργία "μετώπων", είτε των δήθεν ευρωπαϊκών με την δεξιά, είτε των δήθεν προοδευτικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αυτές λογικές θα βλάψουν αυτή την ώρα την Ελλάδα το ίδιο».

Όπως είπε, «επιμένουμε στη δική μας πορεία, με το δικό μας αυτόνομο λόγο. Διάλογο λοιπόν και εθνική συνεννόηση. Αλλά εδώ στην Βουλή με ανοιχτές πόρτες, με καθαρές προτάσεις, με ειλικρινείς προθέσεις χωρίς στημένες καταστάσεις, που υπονομεύουν και το κύρος των θεσμών».

Ακόμη η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθώντας να καταλάβει το χώρο της κεντροαριστεράς, κατέλαβε πλήρως το χώρο της δεξιάς». Ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σπέκουλα για την δήθεν ασυνέπεια μας, το καλοκαίρι να ψηφίζουμε τη συμφωνία και τώρα να μην ψηφίζουμε άκριτα ότι σας υπαγορεύουν ως εφαρμοστικούς νόμους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή «με αντικείμενο το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009, του δεύτερου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τους ισχυρούς ούτε υποστηρίζει τους αδύναμους, όπως ισχυρίζεται. «Δεν υπάρχει αποτύπωμα, ούτε ίχνος κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναλγησία» έναντι των ΑΜΕΑ και ότι «χάρισαν, διέγραψαν 190 εκατ. σε μεγαλοφειλέτες, δηλαδή όσα χρειάζονται για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Ποιο είναι το αριστερό αποτύπωμα όταν φέρνουν διάταξη για να κοπεί το ΕΚΑΣ αρχικά στο 20% των δικαιούχων, όταν μειώθηκε το ποσό για την ανθρωπιστική κρίση;». «Στήνεται πελατειακό κράτος ημετέρων», σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)