to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 03.12.2015

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό

«Δεχθήκαμε πιέσεις στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων για την ανάπτυξη επιχείρησης της Frontex στα σύνορα αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον Real Fm και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, σημείωσε ότι μόλις το ένα δέκατο των αιτημάτων προς την Frontex έχει ικανοποιηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το προσφυγικό, τη στιγμή που έχει λάβει μόλις 30 εκατομμύρια.

ΜΑΚΡΗ: Ο πρωθυπουργός έχει ίωση, γι’ αυτό αναβάλλεται η συνέντευξη το βράδυ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, ο πρωθυπουργός είναι σήμερα με ίωση. Ήρθε στο γραφείο, κάνει τη συνάντηση με την Ομοσπονδία των ΑμεΑ και φεύγει για το σπίτι.

ΜΑΚΡΗ: Κατανοητό. Είναι η εποχή των ιώσεων. Να του ευχηθούμε περαστικά. Πάμε στα υπόλοιπα θέματα της ημέρας, τα οποία είναι και πάρα πολλά. Αυτήν την ώρα κάνει τον γύρο του διαδικτύου, κυρία υπουργέ, το εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, το οποίο λέει μέσα ότι υπάρχει πρόβλεψη, το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόβλεψη για αποβολή μιας χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν και για δύο ακόμη χρόνια εάν δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της. Τώρα αυτό, βεβαίως, φουντώνει και γιγαντώνει τη συζήτηση των τελευταίων ωρών για περί πιθανής αποβολής και της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο. Θα σκεφτόμουν ότι κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι. Ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις. Εδώ δηλαδή θα έπρεπε να το δούμε και αντίστροφα. Είναι και μία παρατήρησή μου προς τις φωνές της αντιπολίτευσης που βγήκαν σήμερα για να καυτηριάσουν την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι ανεπαρκής. Έχω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και σε διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα. Επομένως, από την πλευρά μας, δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως, διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω από όλο αυτό.

ΜΑΚΡΗ: Μιλάτε προφανώς για το δημοσίευμα των Financial Times, που έλεγε ότι δεν δεχόμαστε FRONTEX στα σύνορα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά. Με αναπαραγωγή και μερίδας των ΜΜΕ στη χώρα μας. Κοιτάξτε, η Ελλάδα έχει δεχτεί τη βοήθεια της FRONTEX. Δεν είναι αληθές λοιπόν, είναι εντελώς ανακριβές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της FRONTEX. Αλλά όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων. Σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης, από όλα όσα έχουν ζητηθεί ως βοήθεια από την FRONTEX, σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει στείλει ούτε το 1/10.

ΜΑΚΡΗ: Άρα δεν είναι ότι εμείς αρνούμαστε, είναι ότι και εκείνοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά. Επομένως, καλό θα ήταν η συζήτηση αυτή να παραμείνει και οι φωνές να δυναμώσουν ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ελληνικό, αλλά είναι και ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό. Το Προσφυγικό δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους.

ΜΑΚΡΗ: Πάντως, λάδι στη φωτιά έριξε και μία δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου, του κυρίου Αβραμόπουλου, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη φάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα διαφωνήσει κανείς στην επιτάχυνση. Η κυβέρνηση βρίσκεται…

ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό να την ολοκληρώσω. Μέχρι τη Σύνοδο της 17 Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Που σημαίνει ότι και ο κύριος Αβραμόπουλος βάζει ότι δεν έχουν γίνει κάποια πράγματα και πρέπει να γίνουν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνούμε απολύτως ότι η επιτάχυνση θα πρέπει να γίνει και γίνεται. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αυτό είναι στα πλαίσιο των δεσμεύσεών μας. Θα θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου ένα δις ευρώ εκτός προϋπολογισμού για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές της. Έχει πάρει μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια και αυτό εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Κι αυτό να το θυμίσουμε.

ΜΑΚΡΗ: Ωραία. Κυρία υπουργέ, σας έχει γίνει κρούση άτυπα σε οποιοδήποτε επίπεδο ευρωπαϊκό για τη Συνθήκη Σένγκεν, το οποίο εσείς, βεβαίως, έχετε απορρίψει και έχετε αποκρούσει. Αλλά, σας το έχουν πει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, έχει γίνει συζήτηση για το θέμα της FRONTEX στα σύνορα. Εκεί, λοιπόν, στη Διάσκεψη που είχε γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρχαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της FRONTEX στα σύνορα. Πρόταση η οποία απερρίφθη, όμως. Τελικά συμφωνήθηκε στην ίδια Διάσκεψη να γίνει ένα Γραφείο, που θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της FRONTEX, που, όμως, θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Είναι απόφαση. Ακούστηκαν, σας είπα, φωνές όσον αφορά στη FRONTEX. Η απόφαση στην οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται από τις αποφάσεις, είναι να δεχτεί τη βοήθεια της FRONTEX, σε επίπεδο ταυτοποίησης των προσφύγων. Από εκεί και μετά, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αίτημα προς τη FRONTEX, για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη, από τα οποία, όπως σας είπα, έχουμε πάρει μόνο το 1/10.

ΜΑΚΡΗ: Πάμε, λοιπόν, τώρα στο Ασφαλιστικό γιατί είναι πολλά και μεγάλα τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Μαθαίνω από χθες ότι μάλλον πάει προς τον Γενάρη το Ασφαλιστικό; Δηλαδή, δίνετε μία αναβολή; Γιατί ξέραμε, μέχρι τώρα, ότι θα ψηφιστεί μαζί με όλα τον Δεκέμβριο, προκειμένου η κυβέρνηση να απαλλαγεί πλέον από τα δύσκολα νομοσχέδια και να γυρίσει σελίδα τον Γενάρη. Τώρα, πάει προς Γενάρη απ’ ό,τι ακούω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε κανένα λόγο, το είχαμε πει και από πριν, ότι υπήρχε μία πρόθεση πραγματικά το Ασφαλιστικό να έρθει και να αποφασιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά στον βαθμό που και ο διάλογος, ο οποίος πρέπει να γίνει, προλαβαίνει να γίνει. Χωρίς αυτό να ήταν δεσμευτικό, για τον Δεκέμβρη. Εδώ λοιπόν που είμαστε, και επειδή θα πρέπει να συζητηθεί με τους κοινωνικούς φορείς, θα πάρουμε τις απόψεις, οι οποίες μαζί με αυτές θα ληφθούν υπόψη ούτως ώστε να εκφραστεί τελικά η κυβερνητική θέση, η οποία θα πρέπει τελικά να νομοθετηθεί. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν προλαβαίνει να γίνει μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, που ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Επομένως, θα πάει αμέσως μετά τις γιορτές, περίπου εκεί στις 15 Ιανουαρίου. Και όχι γιατί θέλουμε να το ξεφορτωθούμε, αλλά επειδή είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ένα εθνικό ζήτημα. Και θα πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μείωση στις συντάξεις και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι φυσικά και ο διαπραγματευτικός αγώνας τον οποίο δίνει η κυβέρνηση.

ΜΑΚΡΗ: Είπατε μία φράση κλειδί: «χωρίς μείωση συντάξεων». Πώς είναι δυνατόν αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χωρίς μειώσεις των κύριων συντάξεων.

ΜΑΚΡΗ: Πώς είναι δυνατόν να είναι χωρίς μειώσεις κύριων συντάξεων από τη στιγμή που στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσετε το Σάββατο, έχει εγγραφεί ένα ποσό 1,8 δις, 1% του ΑΕΠ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνούμε. Το 1% του ΑΕΠ είναι εγγεγραμμένο και είναι και δέσμευσή μας από τη συμφωνία του Ιουλίου.

ΜΑΚΡΗ: Άρα, λοιπόν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αυτό το ποσό θα φύγει από τις συντάξεις.

ΜΑΚΡΗ: Από πού θα φύγει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς γίνεται, δηλαδή το ένα μέτρο το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί και είναι οι πρόωρες συντάξεις -το ένα είναι αυτό- και το άλλο είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε χοντρές γραμμές αυτά.

ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά ένα λεπτό κυρία υπουργέ: Ακόμα και ο κύριος Κοστέλο τη Δευτέρα, στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, απέρριψε την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αν δεν κάνω λάθος το είπε και δύο-τρεις φορές…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάποιοι το απορρίπτουν, κάποιοι το συζητάμε. Εμείς το επιδιώκουμε. Είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

ΜΑΚΡΗ: Αν δεν το πετύχετε; Μακάρι να το πετύχετε, που δεν ξέρω. Βεβαίως, είναι κι αυτό αντιαναπτυξιακό μέτρο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν δεν το πετύχουμε, θα το συζητήσουμε.

ΜΑΚΡΗ: Ναι, γιατί πολλοί λένε ότι και αυτό είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις είναι από χέρι αντιαναπτυξιακό μέτρο, επίσης. Διότι αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει μείωση των συντάξεων, μείωση κυρίων συντάξεων, σήμερα μετά από έντεκα συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και τα όρια των αντοχών των συνταξιούχων. Και αυτών που πρόκειται να πάρουν σύνταξη και που αν δεν συμβεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, δεν θα πάρουν ποτέ. Επομένως, όλα αυτά πρέπει να εξασφαλιστούν. Ανεξαρτήτως συμφωνίας, ανεξαρτήτως μνημονίων, τα ελλείμματα θα ήταν τέτοια, ώστε θα ήμασταν υποχρεωμένοι και από μόνοι μας να βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Επομένως, αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια, επ’ αυτού ζήτησε και ο Πρωθυπουργός να γίνει διάλογος…

ΜΑΚΡΗ: Εσείς λέτε ότι έχετε πείσει και τους δανειστές ότι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν χρειάζεται μείωση κυρίων συντάξεων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι. Αν σκεφτούμε ότι η διαπραγμάτευση μέχρι σήμερα –όπως και για την πρώτη κατοικία- έχει αποφέρει καρπούς, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχει χαραχθεί ήδη η εθνική κόκκινη γραμμή για τη μη μείωση των κυρίων συντάξεων και επ’ αυτού εργάζεται σταθερά η κυβέρνηση. Και επ’ αυτού ζητά και τη στήριξη. Και καλό θα ήταν όταν θα έρθουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το σκεφθούν σοβαρότερα.

ΜΑΚΡΗ: Ειδησεογραφικά την εβδομάδα την ξεκινήσατε εσείς, υπό την έννοια ότι κάνατε μία δήλωση στο real.gr, περί άμεσης διεύρυνσης, δηλαδή περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας άμεσα, όπως είπατε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ είπα ότι δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να έχουμε και αύξηση.

ΜΑΚΡΗ: Θέλω να μου πείτε, λοιπόν, εάν αυτό αφορά μεμονωμένους βουλευτές ή αφορά και κόμματα, όπως του κυρίου Λεβέντη. Γιατί αυτή η συζήτηση τώρα έχει πρωταγωνιστήσει, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία, άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα η οικουμενική και είναι άλλο πράγμα η στήριξη στη Βουλή από ευρύτερες δυνάμεις είτε πολιτικές είτε στο επίπεδο βουλευτών, σε νομοσχέδια. Το τελευταίο, λοιπόν, είναι αυτό το οποίο λέω και αυτό το οποίο έλεγα στη δήλωσή μου, ότι δεν αποκλείεται να δούμε. Διότι ακούγεται η πολύ μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, ότι η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία της, η κυβέρνηση αποδυναμώνεται, ότι η κυβέρνηση θα πέσει κλπ. Τα οποία είναι μυθεύματα, δεν βασίζονται πουθενά, δεν υπάρχουν στοιχεία περί αυτού. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε μόλις προχθές με απόλυτη σύμπνοια και με ……..

ΜΑΚΡΗ: Φλερτ με τον Λεβέντη υπάρχει, κυρία υπουργέ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φλερτ δεν υπάρχουν.

ΜΑΚΡΗ: Δεν υπάρχουν. Γιατί εγώ άκουσα και τον κύριο Φλαμπουράρη που το άφησε και ανοιχτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Φλαμπουράρης είπε την προσωπική του άποψη και θα μπορούσε και να γίνει. Εντάξει, είναι μία άποψη κι αυτή. Είναι στο επίπεδο, επαναλαμβάνω, της κοινοβουλευτικής ενίσχυσης της πλειοψηφίας. Δεν μιλάει κανείς για συγκυβέρνηση και για κυβερνητική συνεργασία. Αυτό είναι άλλο θέμα. Κυβερνητική συνεργασία, κυβέρνηση οικουμενική, όσο κι αν το θέλουν κάποιοι δεν πρόκειται να τη δουν.

ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστούμε κυρία Όλγα Γεροβασίλη, καλό μεσημέρι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.


 


 


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)