to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 29.11.2015

Διεθνή

Φάιμαν: Αναμένει συμβιβασμό ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια των Ευρωπαίων και στενότερη συνεργασία, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα "Kurier".


Ευρωπαίοι και Τούρκοι αξιωματούχοι σήμερα θα συναντηθούν στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου κορυφής για να ομαλοποιήσουν τις διαφορές τους σε μια συμφωνία, που ελπίζουν να υπογραφεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δεχθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα παράσχει 3 δισ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια, σε περίοδο δύο ετών, για τα 2,3 εκατ. των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, επίσης, εντάσσεται η επαναφορά των διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας καθώς και η διευκόλυνση έκδοσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες".

"Η Τουρκία τώρα ζητάει 3 δισ. για να τα επενδύσει σε υποδομές όπως σχολεία και σπίτια. Θα βρούμε ένα κοινό σημείο συμφωνίας κάπου στη μέση", δήλωσε ο Φάιμαν και συμπλήρωσε ότι "η ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευσή τους μόνο αφού διαπιστώσει ότι θα δαπανηθούν για αυτές τις υποδομές".

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε πως θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και πιθανότατα θα αποτύχει. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια "προνομιούχο εταιρική σχέση" με την Τουρκία.

"Η συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η προσάρτηση της Κριμαίας δικαιολογούσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Είμαι υπέρ του να σκεφτούμε τώρα στην ΕΕ την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία", απάντησε ερωτηθείς για την προοπτική χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της Ρωσίας ως συμμάχου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Με πληροφορίες από Capital

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)