to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 23.11.2015

Οικονομία

Reuters: Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ - Νωρίτερα η εκταμίευση είχε εγκριθεί από τον ESM (ενημέρωση)

Την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως και επίσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup που, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters


Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ).

(REUTERS/FRANCOIS LENOIR - Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιερ Μοσκοβισί.)

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν και στα επόμενα «βήματα» του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων.

Στόχος είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει «κλείσει» και αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο θα συνεπάγεται την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξαίρουν παράλληλα, την ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά, το Eurogroup καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και ιδίως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αύριο το πρωί.

Προηγούμενη ενημέρωση

Το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι.

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων έδωσε με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Η απόφαση αυτή της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο διοικητής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης», κατέληξε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει επίσης πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

Την απόφαση για εκταμίευση των 2 δισ. χαιρέτισε, τέλος, μέσω Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Τo Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ελλάδα. H σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Στο Eurogroup η τυπική απόφαση

Κατά την άφιξή του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στις Βρυξέλλες υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Το «πράσινο φως» του Euro Working Group της Παρασκευής ανακοινώθηκε μέσω twitter από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σχολίασε ότι «η εντατική εργασία σε όλα τα επίπεδα απέδωσε» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την τυπική έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup.

Στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκταμίευση των κεφαλαίων ύψους έως 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, που θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ. ευρώ δανειακής βοήθειας, και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Η δανειακή βοήθεια για τις τράπεζες θα αποδεσμευθεί μόλις ξεκαθαρίσουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, και εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ.

(μ πληροφορίες από naftemporiki.gr και imerisia.gr)

Προηγούμενη ενημέρωση:

Μετά την συμφωνία στο EuroWorking Group, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, ο ESM προκειμένου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και την έγκριση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Euroworking Group (EWG) εξέτασε το Σάββατο τα μέτρα που ψήφισε η Αθήνα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «στη βάση του τελικού σημειώματος τήρησης των συμφωνηθέντων, το EWG συφώνησε πως οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τα μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση».

«Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επίσημη έγκριση από την ESM της εκταμίευσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ» αναφέρε.

Εκτός από τα 2 δισ. ευρώ, ο ESM θα εγκρίνει τη διαθεσιμότητα των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ESM θα μεταφέρει στο ΤΧΣ κατά περίπτωση κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και όχι εξ ολοκλήρου το ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες με το κουαρτέτο προκειμένου να καταρτιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, στο οποίο κεντρικό «αγκάθι» αποτελεί το ασφαλιστικό. Η συμφωνία με τους δανειστές και η ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Βάσει του προγραμματισμού, το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αφού είναι έτοιμη η λίστα των προαπαιτούμενων.

Πληροφορίες: in.gr, Αυγή, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)