to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πορτογαλία: Το Πλήρες Περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Μπλόκο της Αριστεράς

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) και το Μπλόκο της Αριστεράς υπογράφουν την ακόλουθη διακήρυξη, στη βάση της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε εντός του νέου θεσμικού πλαισίου της 12ης νομοθετικής περιόδου, που προέκυψε ύστερα από τις εκλογές της 4ηςΟκτωβρίου


 

1.

Το αποτέλεσμα των εκλογών που έλαβαν χώρα την 4η Οκτωβρίου 2015, αποτελεί μια σαφή ήττα για τη στρατηγική της εξαθλίωσης και τις πολιτικές λιτότητας του δεξιού συνασπισμού SPD-DCS κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, εξαιτίας της μακροχρόνιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και ενός εξωτερικού περιβάλλοντος υψηλής αβεβαιότητας και υπό το πρίσμα του νέου κοινοβουλευτικού πλαισίου που απορρέει από τα εκλογικά αποτελέσματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Μπλόκο της Αριστεράς και η UDC (Συμμαχία Κομμουνιστών-Οικολόγων) έχουν ανακοινώσει μια διαδικασία σύγκλισης βασισμένη στην πατριωτική ανάγκη να μεταφραστεί σε πολιτική η βούληση για αλλαγή, η οποία εκφράστηκε σαφώς από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Κατά συνέπεια, (τα κόμματα αυτά) ανέλαβαν την ευθύνη να διαπραγματευθούν μια συμφωνία με στόχο την οικοδόμηση μιας σταθερής, μακρόπνοης και αξιόπιστης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να υποστηρίξουν τον σχηματισμό και τις συνακόλουθες ενέργειες μιας κυβέρνησης αφοσιωμένης στην αλλαγή που ζητήθηκε μέσω της κάλπης.

 

2.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΚ και το Μπλόκο της Αριστεράς αποπειράθηκαν μια αμοιβαία προσέγγιση και στοχάστηκαν τα ζητήματα, τα μέτρα και τις λύσεις που θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν την κρίσιμη ένδειξη της αλλαγής.

Ήταν ένα σοβαρό εγχείρημα, κατά το οποίο αναγνωρίστηκε ο διακριτός χαρακτήρας των προγραμμάτων και των δύο κομμάτων, καθώς και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που χρειάστηκαν προκειμένου να εξεταστούν και να πλαισιωθούν καθοριστικές πτυχές της τρέχουσας κατάστασης της χώρας.
Παρ “όλα αυτά, πάνω απ” όλα, η κοινή μας αποστολή και αξιολόγηση κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια ταχεία απάντηση στην εύλογη προσδοκία των πολιτών της Πορτογαλίας να  ανακτηθούν τα εισοδήματά τους, να αποκατασταθούν τα δικαιώματά τους και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες ζωής τους. Και τα δύο κόμματα έχουν επιλέξει την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης αντί εκείνων της απόκλισης.

 

3.

Μεταξύ άλλων, το ΣΚ και το Μπλόκο της Αριστεράς, ανεξάρτητα από τις διαφορές στα προγράμματά τους, εντοπίζουν σαν πιθανά σημεία σύγκλισης για τα οποία δεν μπορούν πλέον να αναβληθούν πολιτικές λύσεις:

Το ξεπάγωμα των συντάξεων· η αποκατάσταση καταργημένων διακοπών· μια ειλικρινής πάλη ενάντια στην επισφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των ψευδώς αυτοαπασχολούμενων, της ανάρμοστης και υπερβολικής χρήσης της πρακτικής άσκησης και των συμβάσεων απασχόλησης / εισαγωγής στην αγορά εργασίας για αντικατάσταση εργαζομένων· οι μεταβολές στη βάση υπολογισμού των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από αυτοαπασχολούμενους· το τέλος του ειδικού καθεστώτος επανακατάρτισης / κινητικότητας· η συμμόρφωση με το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο· η πλήρης αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων των εργαζομένων στις εταιρείες υπό κρατική ιδιοκτησία· η μείωση φόρου εστιατορίων σε 13%· μια νέα ρήτρα διασφάλισης στο φόρο ακίνητης περιουσίας· η προστασία της οικογενειακής πρώτης κατοικίας σε περίπτωση φορολογικών κατασχέσεων και διαταγών κατάσχεσης· οι ευρύτερες φοροαπαλλαγές του εταιρικού φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων· η επαναξιολόγηση των μειώσεων και των απαλλαγών στην Κοινωνική Εισφορά· η ενίσχυση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης με τους κατάλληλους ανθρώπινους, τεχνικούς και οικονομικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης του στόχου της παροχής σε κάθε χρήστη ενός οικογενειακού γιατρού και μιας νοσοκόμας· η κατάργηση των πρόσφατων αλλαγών στους νόμους για την έκτρωση· η εγγυημένη πρόσβαση, μέχρι το 2019, κάθε τρίχρονου παιδιού στην προσχολική εκπαίδευση· η τόνωση της άμεσης και έμμεσης στήριξης των φοιτητών· η θέσπιση συμβάσεων για διδακτικό και μη διδακτικό προσωπικό στα σχολεία· οι λιγότεροι μαθητές ανά τάξη· περισσότερα δωρεάν σχολικά βιβλία στην υποχρεωτική εκπαίδευση· η προώθηση της ενσωμάτωσης της μεταδιδακτορικής έρευνας σε εργαστήρια και άλλους δημόσιους φορείς και η σταδιακή αντικατάσταση των υποτροφιών για σπουδές μεταδιδακτορικού με ερευνητικά συμβόλαια· η ανάσχεση των διαδικασιών παραχώρησης / ιδιωτικοποίησης των εταιρειών χερσαίων μεταφορών· η άρνηση οποιασδήποτε νέας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Με σκοπό να μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, και προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, το ΣΚ και το Μπλόκο της Αριστεράς απαριθμούν μερικά από αυτά και άλλα ζητήματα στο παράρτημα που επισυνάπτεται στην παρούσα δήλωση.

4.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Μπλόκο της Αριστεράς αναγνωρίζουν πως μια συμφωνία για την κυβέρνηση και το πρόγραμμά της θα απαιτούσε περαιτέρω πολιτική εξειδίκευση. Παρ “όλα αυτά, έχουν πλήρη επίγνωση ότι, στο πλαίσιο σύγκλισης που επιτεύχθηκε, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για:

  1. να τεθεί τέλος σε ένα κύκλο οικονομικής και κοινωνικής παρακμής, ο οποίος χωρίς αμφιβολία θα επεκταθεί από μια κυβέρνηση SPD / DCS, αν αφεθεί να παραμείνει στην εξουσία. Για το σκοπό αυτό, θα απορρίψει οποιαδήποτε άλλη λύση που θα περιελάμβανε μια κυβέρνηση SPD / DCS και θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε κίνηση αποσκοπεί στο να αποτρέψει μια εναλλακτική κυβερνητική λύση.
  2. να καθιερωθεί μια θεσμική βάση επαρκής, ώστε να επιτραπεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, να υποβάλει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, να αναλάβει την εξουσία και να υιοθετήσει πολιτικές που εξασφαλίζουν μια μακρόπνοη λύση στα όρια της νομοθετικής περιόδου.
  3. με βάση το νέο πολιτικό συσχετισμό στο Κοινοβούλιο, να παρθούν μέτρα που ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες και τα δικαιώματα του πορτογαλικού λαού.

Από αυτή την άποψη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλόκο διατυπώνουν την αμοιβαία τους θέληση:

  1. να αποπερατώσουν μια κοινή αξιολόγηση σχετικά με το πώς ζητήματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία θα πρέπει να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, τόσο γενικά όσο και εξειδικευμένα, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία να εγγυηθούμε πως τέτοιες διευθετήσεις θα χρησιμοποιηθούν πράγματι για:

α) να επιστραφούν αμέσως μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα·

β) να αναστραφεί επειγόντως η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του Πορτογαλικού λαού καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών που τους διατίθενται εξασφαλίζοντας πως το Κράτος παρέχει πράγματι καθολικές, δημόσιες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες·

γ) να επιβάλλει μια στροφή 180 μοιρών στο δρόμο της παρακμής, της αδικίας, της εκμετάλλευσης και της εξουθένωσης που προϋπήρχε και επιδεινώθηκε στα τελευταία χρόνια·

  1. να ερευνήσουν τρόπους και λύσεις εκτός του πεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα·
  2. να προωθήσουν διμερείς συναντήσεις θεωρούμενες απαραίτητες και από τα δύο κόμματα που θα εξετάσουν από κοινού άλλα ζητήματα των οποίων η συνθετότητα το απαιτεί ή σχετίζονται με

α) νομοθέτηση με δημοσιονομικό αντίκτυπο

β) ψήφο μη εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

γ) νομοθετικές προτάσεις που γίνονται από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες

δ) νομοθετικές προτάσεις που, παρά το ότι δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, αγγίζουν θεμελιώδεις πτυχές των κυβερνητικών ή κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Η παρούσα επιλογή δεν αποκλείει άλλες ενδεχόμενες συνεργασίες που το ΣΚ και το Μπλόκο  μπορεί να επιδιώξουν με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας και το Οικολογικό Κόμμα «Πράσινων».

 

5.

Με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ανεξαρτησία κάθε κόμματος και χωρίς να κρύβουμε από τον πορτογαλικό λαό τις διαφορές μας σε πολλές πολιτικές επιλογές (όπως περιγράφονται στα κομματικά μας προγράμματα), τα κόμματα που συνυπογράφουμε τούτο το κείμενο, δηλώνουμε καθαρά τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να εμποδίσουμε το SDP και το DSC να συνεχίσουν την πολιτική που τόσο ξεκάθαρα έχει καταδικαστεί από το λαό. Τα κόμματα που υπογράφουμε αυτήν τη συμφωνία εγγυούμαστε στην Πορτογαλία πως:

α) θα γυρίσουμε μια νέα σελίδα, μακριά από τις πολιτικές φτωχοποίησης που ακολούθησαν το SDP και το DSC·

β) θα υπερασπιστούμε τις κοινωνικές λειτουργίες του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών, της κοινωνικής ασφάλισης, της εκπαίδευσης και της υγείας, καταπολεμώντας τη φτώχεια και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες·

γ) θα εφαρμόσουμε μια νέα οικονομική στρατηγική, με βάση την ανάπτυξη και την απασχόληση, αυξάνοντας το οικογενειακό εισόδημα και δημιουργώντας συνθήκες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις·

δ) θα προωθήσουμε ένα νέο μοντέλο προόδου και ανάπτυξης για την Πορτογαλία, που θα επενδύει σε αυξανόμενους μισθούς και στην καταπολέμηση της επισφάλειας, θα αναζωογονεί την επένδυση στην παιδεία, τον πολιτισμό και την επιστήμη, και θα επαναφέρει την ελπίδα για το μέλλον στην πορτογαλική κοινωνία·

ε) θα δώσουμε τη δέουσα αξία στη συμμετοχή των πολιτών, στην αποκέντρωση και στην αυτονομία των νησιών.

Λισαβόνα, 10 Νοέμβρη 2015.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

  1. Για τηνπροετοιμασία κοινώνπρωτοβουλιώνσχετικά με θεμελιώδηθέματα, μια σειράαπόομάδες εργασίαςιδρύονταικατά την έναρξητης εντολής διακυβέρνησης. Οι ομάδες αυτές θαέχουνως μέλη αντιπροσώπουςτων κομμάτων πουυπέγραψαν τη συμφωνία καιτομέλος της κυβέρνησηςπου θα είναι επιφορτισμένο μετο αντικείμενοπου πραγματεύονται.Οιομάδες εργασίας:

– θα συγγράψουν ένα Εθνικό Σχέδιο Ενάντια στην Επισφάλεια που θα υποβληθεί στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο·
– θα ερευνήσουν σχετικά με τη μη ανταποδοτική σύνταξη και τη δομή της κοινωνικής προστασίας και θα αξιολογήσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας·
– θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους·
– θα αξιολογήσουν την ενεργειακή δαπάνη που επωμίζονται οι οικογένειες και θα διατυπώσει προτάσεις για να μειωθεί·
– θα συζητήσουν τις πολιτικές στέγασης, τους όρους των στεγαστικών δανείων και το φόρο ακίνητης περιουσίας.

  1. Οι «συναινετικές απολύσεις» δεν θα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος.

 

  1. Οποιαδήποτε μείωση του Κοινωνικής Εισφοράς που καταβάλλεται από τους εργοδότες δεν θα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος.
  1. Την 1 Ιανουαρίου 2016, ο Νόμος 53-Β / 2006 της 29ης Δεκεμβρίου για την προσαρμογή των συντάξεων, θα τεθεί και πάλι σε ισχύ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα υπάρξουν περικοπές επί της ονομαστικής αξίας των συντάξεων.
  1. Η ανάγκη της διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τα μέρη που υπογράφουν την παρούσα συμφωνία θα εργαστούν από κοινού πάνω στην πρόταση που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση προς το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο.
  1. Ως μέσο για τη βελτίωση του εισοδήματος των οικογενειών, η Κοινωνική Εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εισπράττουν ακαθάριστο μισθό ίσο ή μικρότερο από 600 € / μήνα, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το όριο του 4%, χωρίς καμία επίπτωση στις μελλοντικές συντάξεις τους. Η απώλεια εσόδων που προκύπτει από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα πρέπει να αντισταθμιστεί με ετήσια κρατική επιχορήγηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αξίας ίσης με αυτή της μείωσης.
  1. Ο Εθνικός κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 600 € κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, με 5% αυξήσεις κατά τα δύο πρώτα χρόνια.
  1. Η Αρχήγιατις Συνθήκες Εργασίαςθα έχει ενισχυμένεςτις εξουσίες εξομάλυνσηςτωνψευδώςαυτοαπασχολούμενωνκαιάλλων παράνομωνσυμβάσεων, οδηγώντας σεάμεση μετατροπήκάθε παράνομου καθεστώτος απασχόλησηςσεσυμβάσεις εργασίαςκαι σε χορήγηση στουςεργαζομένουςάμεσης πρόσβασης σταεγγενήκοινωνικά τους δικαιώματα.
  1. Η σταδιακήαποκατάστασητων μισθώντων δημοσίων υπαλλήλωνθα αρχίσειτον Ιανουάριο του2016 (25% στο πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο, 75% το τρίτο, 100% στοτέταρτο).

 

  1. Οι τέσσερειςαργίες που καταργήθηκαναπό την προηγούμενη κυβέρνηση θα αποκατασταθούν.

 

  1. Δημοσιονομική πολιτική:

α) οι εισφορές IRS θα γίνουν πιο προοδευτικές, κυρίως μέσω της αύξησης του αριθμού των κλιμακίων·
β) ο οικογενειακός συντελεστής που εισήχθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό από το 2015 θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από φοροαπαλλαγή για κάθε παιδί·
γ) συμπερίληψη μιας ρήτρας διασφάλισης η οποία περιορίζει τις αυξήσεις στο δημοτικό φόρο ακίνητης περιουσίας έως 75 ευρώ το χρόνο στα χαμηλής τιμής ιδιόκτητα ακίνητα·
δ) απαγόρευση της διαδικασίας είσπραξης φόρου, όταν το ποσό της οφειλής είναι χαμηλότερα από την αξία του ακινήτου και αναστολή των διαταγών κατάσχεσης στα σπίτια των υπερχρεωμένων οικογενειών·
ε) επαναξιολόγηση του δυσανάλογα υψηλού ποσού σε πρόστιμα και τόκους σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις φορολογικές υποχρεώσεις και θέσπιση ενός ορίου για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε ιδιώτες για τη μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δήλωσης·
στ) δημιουργία πιο ευέλικτων μηχανισμών που θα διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις δόσεις για άτομα με ληξιπρόθεσμες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές·
ζ) μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια στο 13% ·
η) ακύρωση της «εξαίρεσης συμμετοχής» στον φόρο των επιχειρήσεων που εισήχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση και μείωση της προθεσμίας για τη δήλωση των ζημιών της εταιρείας από 12 σε 5 χρόνια·
θ) καθιέρωση ενός συστήματος κινήτρων για ίδρυση νέων επιχειρήσεων και για αύξηση της παραγωγής σε παραμεθόριες περιοχές μέσω φοροαπαλλαγών συνδεμένων με τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας·

  1. Για τιςδαπάνεςτων οικογενειώνγια την ηλεκτρική ενέργειακαι το φυσικό αέριο:

    α) θα δημιουργηθεί κοινωνικό τιμολόγιο στην ηλεκτρική ενέργεια για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

β) θα αφαιρεθεί η Οπτικοακουστική Εισφορά από το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενταχθεί στο λογαριασμό τηλεπικοινωνιών, χωρίς απώλειες για τη δημόσια τηλεόραση.

  1. Ιδιωτικοποιήσειςκαιπαραχωρήσεις:

α) ακύρωση των εν εξελίξει συμβάσεων παραχώρησης και ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων μεταφορών στη Λισαβόνα και στο Πόρτο.

β) ακύρωση της συγχώνευσης των εταιρειών ύδατος που επιβάλλεται στους δήμους.

γ) ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης, λόγω του παράνομου χαρακτήρα της.
δ) δεν θα επιτραπούν άλλες παραχωρήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)