to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 16.11.2015

Διεθνή

Κύπρος: Επεισόδια από ακροδεξιούς σε βάρος Τουρκοκυπρίων, καταδικάζει ο Ν. Αναστασιάδης

«Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα, τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου», δηλώνει ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης


Επεισόδια σημειώθηκαν στη Λευκωσία, σε εκδήλωση για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού κρατιδίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όταν νεαρά μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώτου (ΕΛΑΜ), ανάμεσά τους και μαθητές, έριξαν πέτρες και κροτίδες σε αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακούς αριθμούς. 

Η αστυνομία εξετάζει τρία διαφορετικά περιστατικά:

Στο πρώτο περιστατικό μαθητές προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε καταγγελία. Τελικά αστυνομικοί μετέφεραν τον Τουρκοκύπριο στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από όπου επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Γρίβα Διγενή όταν νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε δεύτερο όχημα Τουρκοκύπριου, τραυματίζοντας τον οδηγό στο μάτι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το τρίτο περιστατικό έγινε στην οδό Χυτρών, όπου και πάλι νεαροί έριξαν πέτρες εναντίον οχήματος με τουρκοκυπριακές πινακίδες, τραυματίζοντας στο στήθος άλλα δύο άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Καταδίκασε τα επεισόδια ο Ν. Αναστασιάδης

Στη γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι «οι άλογες καθ' όλα απαράδεκτες συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης».

Πέραν, όμως, τούτου, σημειώνει, δίνουν και επιχειρήματα σε όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

Το κράτος, διαμηνύει ο κ. Αναστασιάδης, δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες που, με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό, στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση.

«Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα, τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου», καταλήγει η δήλωση του  προέδρου. 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)