to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 10.11.2015

Πολιτική

Αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών στελεχών στους ισχυρισμούς Πανούση

Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών στους ισχυρισμούς του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πανούση: 

Ο κ. Πανούσης κατέθεσε σήμερα στη δικαιοσύνη μετά από προτροπή της κυβέρνησης.

Είχε προλάβει να δώσει συνέντευξη σε ουκ ολίγα ΜΜΕ, προσπαθώντας να εμπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορίες αστυνομικής μυθοπλασίας. 
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένας πρώην υπουργός δημοσιοποιεί εκ των υστέρων τόσο σοβαρές καταγγελίες.
Ανεξάρτητα, όμως, από τους λόγους αυτής της «καθυστέρησης», θέλουμε να τονίσουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι κατηγορίες περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν είναι απλώς αστείες, αλλά χυδαίες και προσβλητικές και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιες.

Π. Λάμπρου: Αμφισβητώ την ύπαρξη των διαλόγων που αναφέρει ο κ. Πανούσης

Ο ίδιος ο Π. Λάμπρου μιλώντας στο Κόκκινο αμφισβήτησε την ύπαρξη των διαλόγων που αναφέρει ο Γ. Πανούσης: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους, που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη».

Ο κ. Λάμπρου υπογράμμισε μάλιστα ότι λόγω της αρμοδιότητάς του ως υπ. Προστασίας του Πολίτη τότε, ο κ. Πανούσης είχε συνεχή επαφή και γνώση των στοχεύσεων του υπ. Δικαιοσύνης για τις φυλακές και μάλιστα πολλές φορές συνέδραμε, ενώ σε άλλες, όπως είχε δικαίωμα, διαφωνούσε. «Απορώ γιατί δεν προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες τους 7 μήνες που ήταν υπουργός», σημείωσε ο κ. Λάμπρου.

Αναφερόμενος στον τρόπο που εμφάνισε το όλο θέμα το MEGA στο χθεσινοβραδινό του δελτίο, ο κ. Λάμπρου τον χαρακτήρισε ως απαράδεκτο. Εξάλλου, χθες, με ανακοίνωσή του, είχε καταγγείλει το κανάλι για απαράδεκτη απόπειρα συκοφάντησης εναντίον του.

 

.

Άμεση ήταν η απάντηση και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κάλεσε τον πρώην υπουργό «να καταθέσεις αποδείξεις να δώσεις εξηγήσεις». Συγκεκριμένα είπε σε δήλωσή της:

Ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ’ αυτού μοιράζει «διαλόγους» στα μέσα ενημέρωσης.

Πρέπει ακόμα  να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται.

Είμαι βέβαιη ότι η  δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης.

.

Π. Ρήγας: Στα όρια της γελοιότητας οι εκτιμήσεις Πανούση για "εμπλοκή" στελεχών μας με την τρομοκρατία 

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι Αταίριαστοι», ανέφερε σχετικά:

«Μετά από προτροπή της κυβέρνησης και του κόμματος ο κύριος Πανούσης κατέθεσε στη Δικαιοσύνη όσα στοιχεία είχε κι έτσι την υπόθεση έχει αναλάβει από δω και πέρα η Δικαιοσύνη. Ήταν λάθος η επιλογή του κυρίου Πανούση να δημοσιοποιήσει το ζήτημα στα ΜΜΕ πριν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γιατί τέτοια πράγματα δεν μπορείς να τα διαχειρίζεσαι με αφέλεια. Μπορεί να δημιούργησε μια αίσθηση δημοσιογραφικά για ένα 48ωρο, αλλά τέτοια ζητήματα είναι επιπόλαιο να τα χειρίζεσαι κατ’ αυτό τον τρόπο.

Αν ο κύριος Πανούσης τα γνώριζε αυτά και είχε όντως δεχτεί απειλές την περίοδο που ήταν Υπουργός, θα έπρεπε να είχε ο ίδιος διαχειριστεί την κατάσταση

Οι εκτιμήσεις του κυρίου Πανούση για την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία  αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Και με το θέμα του κου Πανούση και με το θέμα των Ποντίων επιχειρείται  έξαρση του εθνικισμού, πατριδοκαπηλία και επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων. Έχει νομίζω αποδειχθεί και είναι κατανοητό από τον ελληνικό λαό πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είχε ποτέ σχέση αλλά και είναι αντίθετος με κάθε μορφή τρομοκρατίας.

Δεν είναι ορθό πολιτικά να κάνουμε κρίσεις και εικασίες για τον σκοπό που εξυπηρετεί τελικά ο κύριος Πανούσης. Πρέπει καταρχήν να αποφανθεί επί του θέματος η Δικαιοσύνη. Ο κύριος Πανούσης ως πολιτικός άνδρας που είναι, θα κριθεί από τον ελληνικό λαό και για όσα είπε και για τον τρόπο που το έκανε».

Ράνια Σβίγκου: Δεν αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια σπίλωσης

Οι καταγγελίες του κ. Πανούση ήταν τόσο «σοβαρές» που ακόμα και ο ίδιος, «επίσης, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον υπουργό ο οποίος τον διαδέχθηκε. Δεν θυμάμαι στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου να κάνει την οποιαδήποτε νύξη επί του θέματος. Επίσης, λέτε ότι είχε «ενημερώσει». Δεν ξέρω ποιον ισχυρίζεται ο κ. Πανούσης ότι είχε ενημερώσει. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι χθες ο κ. Πανούσης, απ’ ότι διαβάζω στα ρεπορτάζ, κατέθεσε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, τις οποίες βέβαια είχε αναφέρει και στα ΜΜΕ, λες και όταν σταματάς να είσαι υπουργός παίρνεις αυτά τα χαρτιά – δεν ξέρω τι είναι – αυτά τα στοιχεία σπίτι σου και κάποια στιγμή αποφασίζεις να τα βγάλεις από το σπίτι σου και να πας να τα δημοσιοποιήσεις στα ΜΜΕ» (διαβάστε αναλυτικά)

Την δική του απάντηση έδωσε και ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας ο οποίος τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση και κανενός άλλου.

Πιο αναλυτικά, στις καταγγελίες του προκατόχου του Γιάννη Πανούση, στην στάση των αστυνομικών δυνάμεων στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και στην δυσαρέσκεια του για το έργο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, της οποίας αλλάζει την ηγεσία, καθώς και για τις απόψεις του για την τρομοκρατία, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real FM.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η ζωή του Γ. Πανούση «όπως δεν κινδυνεύει και η ζωή κάποιου άλλου πολίτη γιατί αν κινδύνευε θα είχαμε πάρει τα ανάλογα μέτρα».

Οι πληροφορίες που ανέφερε ο κ. Πανούσης περί απειλών σε βάρος, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, προέρχονται από «μικρής αξιοπιστίας ανθρώπους» και πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν. Ωστόσο, τονίζει ότι αν ο Γιάννης Πανούσης επιθυμεί και ζητήσει, θα ληφθούν άμεσα μέτρα από πλευράς αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι «έχει μεγαλύτερη φρουρά από τον ίδιο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ακόμα, ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που προσκόμισε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο προκάτοχός του, υπογραμμίζει, όμως, ότι πολύ καλά έπραξε και προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, που πλέον θα ερευνήσει την υπόθεση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί.

Για το θέμα της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης στην αρμόδια εισαγγελέα Ελένη Ράικου, ο Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Ο κ. Πανούσης δεν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν από εμένα όταν είχε αυτές τις πληροφορίες και γιατί δεν έκανε κάτι; Εγώ, αν αυτή τη στιγμή πάρω πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα, που αφορούν τέτοια δράση που μου λέτε, θα διατάξω άμεσα διοικητική εξέταση ή προανάκριση ή θα παραπέμψω στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που έχω. Αυτή είναι η διαδικασία και εγώ δεν θα διστάσω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί να διστάσει ο κ. Πανούσης»;

Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι υπήρξαν κενά και αδράνεια στις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων, γι’ αυτό διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν.

Για την αλλαγή διοίκησης στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα, καθώς έχει διαπιστώσει ότι καθυστερούν υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

Διαβάστε περισσότερα από την συνέντευξη που έδωσε στον Real Fm

.

«Η πολιτεία συζητά, δεν εκβιάζεται», ήταν το σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου. Ειδικότερα, ο υπουργός  σε τηλεφωνική παρέμβαση στο Mega δήλωσε ότι «είμαι ήσυχος αφού έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και η αρμόδια εισαγγελέας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ανθρώπινο όν που να μην επικοινωνεί μαζί του η Πολιτεία. Άλλο μια διαπραγμάτευση με τη μορφή παζαριού και άλλο ο εκβιασμός που οφείλει να τιμωρεί και άλλο η επικοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «πολλές φορές παρά τη φιλία μας έχουμε διαφωνήσει με τον κ. Πανούση και ο διάλογος μας είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο».

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των δημοσιογράφων για την ανάδειξη του θέματος ο κ. Παρασκευόπουλος πολλές φορές αρνήθηκε να πάρει θέση για την υπόθεση κατά τη συζήτηση, γιατί όπως είπε «ο υπουργός δικαιοσύνης έχει ορισμένες αρμοδιότητες δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης».

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το κράτος πρέπει να συνομιλεί με τους κρατούμενους  και αυτή είναι μια θέση, για την οποία έχω κατηγορηθεί στο παρελθόν, όμως «η πολιτεία δεν εκβιάζεται». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον να απειλείται και να συνεχίζει τη συζήτηση».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει δεχθεί και ο ίδιος απειλές στο παρελθόν, αλλά ίσως δεν ήταν της ίδιας βαρύτητας με του κ. Πανούση για αυτό πολύ καλά έκανε που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεση εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος.

.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, από την μεριά του, είπε ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ο συγγραφέας του κατέθεσε τα ονόματα σε έναν συμβολαιογράφο. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι κατά την πολιτική της άποψη τέτοιες καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός και πρόσθεσε ότι το θέμα θα ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη.

Περί «αστυνομικών ιστοριών» έκανε λόγο και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα όταν προσερχόμενος στη Βουλή για το υπουργικό συμβούλιο ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες Πανούση. 

.

«Απολύτως καμία σημασία δεν δίνω σε όσα καταγγέλλει ο Γ. Πανούσης δήλωσε ο Στέλιος Παππάς, σε σχετική ερώτηση. Θεωρώ ότι είναι απολύτως ανεύθυνες οι πράξεις του και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Αν ήταν υπεύθυνος θα έπρεπε όλα αυτά να έχουν ήδη δρομολογηθεί όσο ήταν υπουργός. Δεν ξέρω κατ΄αρχήν αν υπάρχει καν πρόβλημα. Τί διάλογοι έχουν βγει; Ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα καλύτερο; Πώς θα το κάνουμε αυτό αν δεν κάνουμε κουβέντα με τους ανθρώπους που είναι έγκλειστοι; Δεν ξέρει τα σωφρονιστικά συστήματα πώς είναι στην Ευρώπη; Τί βλακείες είναι αυτές; Άμα έχει κάτι άλλο πιο σοβαρό να το δούμε. Αστεία πράγματα. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουμε στόχο να εξανθρωπίσουμε το σωφρονιστικό σύστημα έχουμε κάθε λόγο να κουβεντιάζουμε με τους έγκλειστους όλων των κατηγοριών. Είναι πολίτες με περιορισμένα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα» είπε στον Alpha 989 ο Στέλιος Παππάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε «το θέμα αυτό του Πανούση να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, χωρίς εμπάθειες κτλ.», ενώ για τον ίδιο τον πρώην υπουργό είπε «καλός καθηγητής είναι, νομίζω ότι έχει έναν ρόλο να παίξει ως καθηγητής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)