to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκα Κέλερ: «Το Δουβλίνο ΙΙ δεν λειτουργεί»

"Στην Ευρώπη είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: ή θα αποφασίσουμε να μείνουμε στη φτώχεια και τον νεοφασισμό ή θα προχωρήσουμε σε μια εναλλακτική, κοινωνική Ευρώπη, με ουσιαστική δημοκρατία, και όχι μόνο κατ’ επίφασιν"


H Σκα Κέλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, συνοδευόμενη από στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων και της Ευρωομάδας των Πρασίνων, επισκέφθηκε τη χώρα μας, αυτή τη φορά με κύριο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεών της το μεταναστευτικό.

Για τον λόγο αυτόν, συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του κόμματος και το Σάββατο επισκέφθηκε τη Λέσβο.

Συναντηθήκαμε μαζί της λίγο πριν από το ταξίδι της στο νησί.

Οι περισσότεροι φίλοι μου ήταν υπέρμαχοι της Ε.Ε., με σημαίες και κονκάρδες. Μετά την επιβολή του τρίτου Μνημονίου στην Ελλάδα, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, κατάλαβαν πως πραγματικά πρόκειται για “πραξικόπημα” και απογοητεύτηκαν. Οχι γιατί το δέχτηκε ο Τσίπρας, αλλά με τον τρόπο που επιβλήθηκε. Ηταν ένα σοκ αυτό που συνέβη. Aυτό ήταν και η μεγαλύτερη νίκη του πρωθυπουργού σας.

«Στην Ε.Ε. υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν, αν τεθούν σε ισχύ, αφενός να αποσυμφορηθεί η Ελλάδα από τα συνεχή κύματα μεταναστών, αφετέρου οι άνθρωποι αυτοί να νιώσουν ότι υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει, για παράδειγμα, η “humanitarian visa”, η οποία, δυστυχώς, αποφασίστηκε από την Ε.Ε. -και πολύ αργά μάλιστα- να δοθεί μόνο σε 20.000 πρόσφυγες. Ο αριθμός είναι ελάχιστος...» δήλωσε η Σκα Κέλερ στην «Εφ.Συν.».

«Το “Δουβλίνο” δεν λειτουργεί. Το έχουμε ως Πράσινοι επισημάνει εδώ και χρόνια. Στέλνουμε βασανισμένους ανθρώπους γύρω γύρω στην Ευρώπη - από τον έναν τόπο στον άλλο και τίποτα δεν γίνεται επί της ουσίας. Χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια μόνο στη “βιτρίνα” μιας ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα θεωρητικά εργαλεία υπάρχουν, αρκεί τα υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων και Ε.Ε. να θελήσουν να τα εφαρμόσουν. Θέλουν, όμως;» αναρωτιέται σε κριτικό τόνο.

Τη ρωτάμε για τη στάση της Γερμανίας και ειδικότερα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ

Στη Γερμανία, μπορεί να έγινε δημοσκόπηση για το αν οι πολίτες επιθυμούν ή όχι ένα Grexit, αλλά δεν έγινε ποτέ καμία δημοσκοπική έρευνα για το μεταναστευτικό. Οι περισσότεροι σκέφτονται ότι είναι ελληνικό πρόβλημα, καθώς στο Αιγαίο πνίγονται οι άνθρωποι. Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση έχει θεσπίσει τραγικούς νόμους για το άσυλο. Και συνεχώς μπλοκάρει την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Είναι αισχροί όσον αφορά την προσφυγική κρίση, κι όμως, από τα μέσα η Μέρκελ φαίνεται πως κάνει τα πάντα γι’ αυτήν. Προσωπικά, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Είναι άλλο κόμμα, εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων από των Πρασίνων, και ως γυναίκα δεν έκανε απολύτως τίποτα για θέματα φύλου ή για το γυναικείο κίνημα.

Η Σκα Κέλερ είναι μόλις 33 ετών, παντρεμένη από το 2008 με τον Φινλανδό ακτιβιστή Μάρκους Ντρέικ, με τον οποίο είναι μαζί από τα 23 της.

«Ασχολείται πολύ με θέματα περιβάλλοντος, δικαιωμάτων των ζώων και ενέργειας», μας εξομολογείται. «Αλλά προς το παρόν, ακριβώς ίσως γιατί ασχολείται με τέτοια θέματα, είναι άνεργος»...

Μα, δεν θα μπορούσε να τον πάρει μαζί της στο γραφείο της στην Ευρωβουλή; αναρωτιόμαστε (ως «γνήσια τέκνα» της Ελλάδας):

«Κατ’ αρχάς, κάτι τέτοιο απαγορεύεται αυστηρά και, κατά δεύτερον, δεν νομίζω πως ο Μάρκους θα ήταν καλός σε δουλειά γραφείου!»

Η ίδια προέρχεται από μια μικρή πόλη της Ανατ. Γερμανίας, όπου «οι ρατσιστικές επιθέσεις και τα συνθήματα ήταν σχεδόν καθημερινή “συνήθεια”», μας λέει:

Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτήν τη μικρή πόλη, οι άνθρωποι... -όχι ότι έχουν αλλάξει όλοι, μα επειδή αρκετοί έχουν γνωρίσει από κοντά μετανάστες, η γνώμη τους έχει αλλάξει. Τέτοια μικρά αλλά σημαντικά περιστατικά με κάνουν να στέκομαι αισιόδοξα μπροστά στο προσφυγικό ζήτημα.

Αν και η Ελλάδα είναι κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει: όχι σαν τόπος τραγωδίας προσφύγων - παρόμοια περιστατικά τα ζω από το 2001 που ασχολούμαι με το θέμα (στη Μεσόγειο, μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας, πνίγονται εκατομμύρια. Απλώς ήταν ανοιχτή θάλασσα και δεν είχαμε αυτές τις εικόνες που κατακλύζουν τα μίντια).

Το τρομερό με τη χώρα σας είναι η αντιμετώπιση από τους ντόπιους. Από τις τοπικές κοινωνίες, τους ψαράδες, τους εθελοντές, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές…

Τη ρωτάμε για τη γνώμη της για τον επίτροπο Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλο. Κάνοντας μια χαρακτηριστική σύσπαση του προσώπου απαντά πως έχουν συναντηθεί πολλές φορές, πως ο ίδιος κάνει πολύ καλές δηλώσεις για το ζήτημα, μα πως ίσως θα έπρεπε να μην παραμένει εκεί.

Της θυμίζουμε πως σύμφωνα με την έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Εγκληματικότητα (ΒΚΑ), που εκδόθηκε προ ημερών, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον των προσφύγων στη Γερμανία έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες (637).

Μάλιστα, η πρόεδρός του, Ούλριχ Λίλιε, δήλωσε πως πρόκειται για «το χειρότερο κύμα ακροδεξιάς βίας τα τελευταία 20 χρόνια. Καθημερινά σημειώνονται εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής».

Δυστυχώς, τα συντηρητικά κόμματα, θέλοντας να κερδίσουν ψήφους, μετατοπίζονται συνεχώς προς την άκρα Δεξιά, υιοθετώντας τη διαλεκτική της βίας και της άρνησης προς τους πρόσφυγες. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη - και στη Γερμανία φυσικά. Οταν από την ίδια την Ε.Ε. οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, όλα είναι πιθανό να συμβούν. Και φράχτες θα σηκωθούν και στρατιώτες θα πυροβολήσουν και άνθρωποι θα επιτεθούν.

Το ζήτημα δεν είναι μόνον ανθρωπιστικό - είναι πολιτικό. Και σας εδώ στην Ελλάδα, που δεν είστε πρόσφυγες, σαν αριθμούς δεν σας αντιμετωπίζουν; Με τα μνημόνια που σας επιβάλλουν, ως αριθμητικές αναλύσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα “άνθρωπο”;

Οι περισσότεροι φίλοι μου ήταν υπέρμαχοι της Ε.Ε., με σημαίες και κονκάρδες. Μετά την επιβολή του τρίτου Μνημονίου στην Ελλάδα, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, κατάλαβαν πως πραγματικά πρόκειται για “πραξικόπημα” και απογοητεύτηκαν. Οχι γιατί το δέχτηκε ο Τσίπρας, αλλά με τον τρόπο που επιβλήθηκε. Ηταν ένα σοκ αυτό που συνέβη (αυτό ήταν και η μεγαλύτερη νίκη του πρωθυπουργού σας).

Στην Ευρώπη είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: ή θα αποφασίσουμε να μείνουμε στη φτώχεια και τον νεοφασισμό ή θα προχωρήσουμε σε μια εναλλακτική, κοινωνική Ευρώπη, με ουσιαστική δημοκρατία, και όχι μόνο κατ’ επίφασιν.

Την ρωτάμε για τον Αλ. Τσίπρα:

Είναι έξυπνος, καθαρός, ειλικρινής. Εχει το χάρισμα να κερδίζει τον συνομιλητή του. Θεωρώ πως είναι ο μόνος ηγέτης με τόσο ξεκάθαρο όραμα για το τι θέλει να κάνει και είναι έτοιμος να το κάνει, με κάθε αγωνιστικό κόστος, για τη χώρα του. Ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και μπορεί να διορθώσει πολλά στην Ελλάδα, όπως το πελατειακό κράτος, για παράδειγμα.

Οσο για τους άλλους ηγέτες της Ε.Ε., κυρίως όσον αφορά τους θεσμούς της;

«Οι περισσότεροι είναι αρκετά εγωκεντρικά όντα. Και αυτό δεν διευκολύνει το έργο τους. Το να είσαι σε έναν δικό σου κόσμο, στον οποίο επικρατεί το “εγώ” σου, που σε ενδιαφέρει πόσο συχνά θα σε δείξει η τηλεόραση, το αν πληρώνεσαι πολύ καλά και απέχεις από την κοινωνική πραγματικότητα, πόσο καλό πολιτικό μπορεί να σε κάνει;» μας λέει, χωρίς να θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)