to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 08.11.2015

πηγή: Αυγή

Οικονομία

«Ξαναζεσταίνεται» η αναπτυξιακή τράπεζα

Επανεκκίνηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία αναμένεται να ενισχύσει κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


 Ρεπορτάζ: Γιάννης Αγουρίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τα αρμόδια στελέχη της αντιπροεδρίας όσο και εκείνα του υπουργείου Οικονομίας "τρέχουν" το θέμα με στόχο η τράπεζα να είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Ούτως ή άλλως, αυτό περιλαμβάνεται και στο "περίφημο" παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής, το οποίο θα ενισχύει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται δημόσια δαπάνη. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρει έναν "σύμμαχο" στο πρόσωπο του Γεργκ Άσμουσεν, πρώην υπουργού Εργασίας της Γερμανίας και πρώην συνομιλητή της στο διευθυντήριο της ΕΚΤ, που έχει πάρει τον δρόμο για την ηγεσία της αντίστοιχης αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας KfW.

Άλλωστε, πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε την ανάγκη ενοποίησης επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων που παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα, ενώ αναφέρθηκε στην ιδέα δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας, την οποία, όπως είπε, επιθυμεί και η Ευρώπη, καθώς και στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτικό φορέα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Σε πρώτη φάση και αφού η αναπτυξιακή τράπεζα -εφόσον αποκτήσει ικανά κεφάλαια και μόχλευση- θα μπορούσε να παρέχει συμπληρωματική χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες ή και μεγαλύτερες επιχειρήσεις πέραν των εγγυήσεων και των δανείων κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλυφθούν τομείς που δεν καλύπτονται σήμερα, καθώς η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες αναμένεται να καθυστερήσει, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Το γαλλικό ανάλογο

Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν εμπλακεί στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και το μοντέλο λειτουργίας της αναπτυξιακής και επενδυτικής τράπεζας της Γαλλίας η οποία χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας δύναμη «πυρός» ύψους 40 δισ. ευρώ. Ανάλογο ενδιαφέρον στο παρελθόν είχε επιδείξει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κινεζικά και ρωσικά κεφάλαια

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα αναλάβει τη βελτιστοποίηση της απορροφητικότητας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (2014-2020) με αιχμή τις υποδομές και τα μεγάλα έργα, την ενίσχυση της συμμετοχής της Ελλάδας στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ (35 δισ. ευρώ, περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών). Στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει κεφάλαια από άλλες χώρες, όπως Κίνα, Ρωσία κ.λπ., τα οποία θα συνεισφέρουν στο εγχείρημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας θα αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Η συμμετοχή των sub-funds

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας με έμφαση στις ανάγκες της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Στόχος, όπως λέει, είναι η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κατακερματισμένων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων σε μια οντότητα, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η σύσταση νέων sub-funds για τη χρηματοδότηση τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η έρευνα.

Η ακριβής δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη.

Η χρηματοδοτική της δραστηριότητα θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς:

* Στα έργα υποδομής.

* Στην περιφερειακή ανάπτυξη.

* Στα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)