to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 06.11.2015

Διεθνή

Χιλή: «Αποδεικνύεται απολύτως πιθανό» ο Πάμπλο Νερούδα να δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοτσέτ

Η κυβέρνηση της Χιλής παραδέχεται ότι ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα ίσως να δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοσέτ, μία μόλις ημέρα πριν φύγει για το εξωτερικό, ως αυτοεξόριστος - Έως τώρα όλοι γνώριζαν πως ο νομπελίστας Χιλιανός ποιητής πέθανε από καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο είχε προσβληθεί μερικά χρόνια πριν


Ωστόσο, η οικογένειά του ποτέ δεν πίστεψε αυτή την εκδοχή, καθώς ο ποιητής υπήρξε αριστερός, φίλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε και πολέμιος του δικτατορικού καθεστώτος που επιβλήθηκε στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 1973.

Πρόθεσή του ήταν να βγει από τη χώρα, όπου θα έκανε εκστρατεία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος.

Ημερομηνία του ταξιδιού για το Μεξικό είχε οριστεί η 24η Σεπτεμβρίου 1973, αλλά δεν έφυγε ποτέ.

Πέθανε μία μόλις ημέρα νωρίτερα στο νοσοκομείο της Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο, όπου εισήχθη εσπευσμένα.

Ήδη από την εποχή της αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1990 ακουγόταν ευρέως ότι ο ποιητής είχε δολοφονηθεί, αλλά μόνο το 2013, έπειτα από επίμονα αιτήματα της οικογένειας πραγματοποιήθηκε νέα νεκροψία-νεκροτομή.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Χιλής, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα El Pais, «αποδεικνύεται απολύτως πιθανό ότι υπήρξε παρέμβαση τρίτων» και ότι ο Νερούδα δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, καθώς στη σορό του βρέθηκε ένας ύποπτος μικροοργανισμός και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, αυτήν τη φορά εξετάστηκαν παράμετροι που δεν είχαν περάσει από έλεγχο νωρίτερα.

Επίσης, από την ιατρική καρτέλα του ασθενούς, όπου έχουν εγγραφεί όλες οι ιατρικές διαδικασίες, διαπιστώθηκε ότι, μόλις εξίμισι ώρες πριν από τον θάνατό του, του έγινε μια ένεση ή τον υποχρέωσαν να καταπιεί κάτι, το οποίο επιτάχυνε το μοιραίο γεγονός.

(efsyn.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)