to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 04.11.2015

Οικονομία

Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής προανήγγειλε ο Αλ. Χαρίτσης

Η νέα Γραμματεία θα αναφέρεται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και αναμένεται να δώσει άλλη πνοή στην προώθηση και το συντονισμό των έργων πληροφορικής στο Δημόσιο ώστε σταδιακά να εξαλειφθούν οι παθογένειες που παρατηρούνται σήμερα με πολλές δημόσιες υποδομές πληροφορικής -«να μην επικοινωνούν μεταξύ τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού


Τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου ICT Forum που διεξάγεται αυτή την ώρα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η νέα Γραμματεία θα αναφέρεται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και αναμένεται να δώσει άλλη πνοή στην προώθηση και το συντονισμό των έργων πληροφορικής στο Δημόσιο ώστε σταδιακά να εξαλειφθούν οι παθογένειες που παρατηρούνται σήμερα με πολλές δημόσιες υποδομές πληροφορικής -«να μην επικοινωνούν μεταξύ τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Χαρίτσης.

Ο υφυπουργός έκανε επίσης έναν απολογισμό του ΕΣΠΑ και αναφέρθηκε στις προοπτικές του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων που, λόγω της οικονομικής κρίσης, μετανάστευσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο ΕΣΠΑ, με τις οποίες αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα του προγράμματος με πραγματικούς όρους, καθώς και η διευκόλυνση των δικαιούχων στην πρόσβαση σε αυτό, ενώ τόνισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε το νέο ΕΣΠΑ και η παρακολούθησή του να είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη.

Το πρόγραμμα ICT For Growth παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2015, κάτι που όπως είπε, ήταν επίσης αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων, και ανέφερε την ανάγκη τα σημαντικά έργα πληροφορικής της τρέχουσας περιόδου να υλοποιηθούν με τους καλύτερου δυνατούς όρους. Η 17η διοργάνωση του Greek ICT Forum διεξάγεται με την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας».

H ομιλία του Αλέξη Χαρίτση, Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο ICT Forum:

Το Greek ICT Forum αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις στρατηγικές ανάπτυξης του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, που είναι και ο βασικός στόχος στο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ. Στόχος μας είναι να  αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος όπου μεγάλα ποσά δαπανήθηκαν σε έργα χωρίς τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Είναι κοινός τόπος ότι χρειάζεται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που να ευνοεί τις επενδύσεις και να δημιουργεί ένα σίγουρο περιβάλλον, στηριγμένο σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ψηφιακής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών -παράλληλα με τις υποδομές μεταφορών- είναι απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της παραγωγικότητας όλων των κλάδων της οικονομίας.

Ξεπερνάμε τις αδυναμίες του παρελθόντος στην πορεία υλοποίησης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και αξιοποιούμε όλες τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες προκειμένου να υπάρξει ώθηση επενδυτικών πόρων και στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης ξεκινώντας το νέο ΕΣΠΑ. Σχεδιάζουμε κινήσεις οι οποίες μπορούν να αναδείξουν επιχειρηματικά εγχειρήματα στον τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, που δίνουν πνοή στην ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας παράλληλα τον σχηματισμό και την ενίσχυση της νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής οικονομίας και φυσικά των επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Κλείσιμο τρέχουσας περιόδου ΕΣΠΑ (2007 – 2013)

Όπως ξέρετε η τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται στις 31/12/2015 ως προς την επιλεξιμότητα της κοινοτικής συμμετοχής. Στόχος μας είναι, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές ρευστότητας που έχουν ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, να μεγιστοποιήσουμε την πραγματοποίηση δαπανών και την εκταμίευση πόρων ώστε να επιτύχουμε το ομαλό κλείσιμο των προγραμμάτων. Οι υπηρεσίες μας εργάζονται πυρετωδώς για να μην παρακωλυθεί η πληρωμή κανενός έργου. Από την πλευρά μας, θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διευκόλυνση των δικαιούχων, όπως πράξαμε πολύ πρόσφατα με το Ict4growth στο οποίο δόθηκε παράταση της δράσης μέχρι το τέλος του έτους.

Τους τελευταίους μήνες προχωρήσαμε σε εξυγίανση του ιδιαιτέρως προβληματικού προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης, σχεδιάζοντας τη μεταφορά όσων έργων κρίνονταν αναγκαίο στο καινούριο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και  απεντάσσοντας έργα που δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα.

Παράλληλα, παραμένουν στο σχεδιασμό μας τα μεγάλα έργα της τρέχουσας περιόδου, όπως το “Ψηφιακό Σχολείο” και το “Σύζευξις ΙΙ”, τα οποία σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε επανασχεδιάζοντάς τα  και φέρνοντάς τα σε πιο ρεαλιστικές διαστάσεις για να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Σχεδιασμός επόμενης περιόδου ΕΣΠΑ (2014 - 2020)

Θα ξεκινήσω με τη βασική μας προτεραιότητα που είναι η άρση των αιρεσιμοτήτων και των αυτοδεσμεύσεων ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εκταμιεύσεις για έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών της επόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα, εκπληρώθηκε (και επισήμως πλέον από χθες, 03/11) η αιρεσιμότητα 2.2 που αφορούσε στην “Υποδομή δικτύων νέας γενιάς” που ήταν απαραίτητη για να ξεκινήσουν έργα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Εκπονήθηκαν επίσης οι περιφερειακές και η εθνική RIS (οι στρατηγικές για την έξυπνη εξειδίκευση). Η κάλυψη της συγκεκριμένης αιρεσιμότητας δεν αποτελεί για μας απλώς μια τυπική εκπλήρωση κάποιου προαπαιτούμενου για την ενεργοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης αποτελούν  ευκαιρία για μια διαφορετική διαδρομή ανάπτυξης και ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα, οι στρατηγικές RIS μπορούν να ενδυναμώσουν τις τάσεις περιφερειακής αποκέντρωσης με τη σημασία που αποδίδουν στην από τα κάτω διαμόρφωση των στρατηγικών. Η πολιτική μας στο χώρο της έρευνας και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία αποκτά πλέον συγκεκριμένο σχεδιασμό και όλα τα σχετιζόμενα έργα θα εκπονούνται και θα υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της ενιαίας στρατηγικής.

Ακριβώς με την ανάγκη υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τις ΤΠΕ συνδέεται και η πρωτοβουλία μας που αφορά στη βελτίωση της διοίκησης των έργων πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία έχει προκύψει ακριβώς λόγω της αναποτελεσματικότητας με την οποία γινόταν η διαχείριση των ΤΠΕ, στο ΕΣΠΑ, έως σήμερα. Μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο υλοποίησης της αιρεσιμότητας 2.1 του νέου ΕΣΠΑ, θεσμοθετείται η γενική γραμματεία που θα είναι αρμόδια για τη χάραξη και το συντονισμό της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής. Ο φορέας αυτός είναι πάγιο αίτημα του χώρου της πληροφορικής για χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μια κεντρική δομή λήψης αποφάσεων για τα έργα πληροφορικής του δημοσίου. Θα σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο κάθε φορέας να προκηρύσσει έργα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες ανάγκες του κράτους. Θα υπάρχει πλέον κεντρικός σχεδιασμός και κάθε έργο θα εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου.

Μια ακόμα βασική μας προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε το νέο ΕΣΠΑ ανοιχτό για παρακολούθηση από όλους τους πολίτες, σε όλα τα στάδια, από τις προδημοσιεύσεις προσκλήσεων μέχρι τις τελικές πληρωμές των έργων. Επιθυμία μας βέβαια είναι η επικοινωνία αυτή να μην είναι μονομερής αλλά αμφίδρομη. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση του καινούριου ΕΣΠΑ από όλους, είτε ανήκουν στην αγορά, είτε στην ακαδημαϊκή κοινότητα είτε στην κοινωνία των πολιτών. Δεν αποκλείουμε κανέναν και κινούμαστε με πλήρη διαφάνεια.

Επιπλέον, αποτελεί συμβατική αλλά και πολιτική υποχρέωση μας η παροχή προς την κοινωνία όλων των δεδομένων που παράγονται από έργα ΕΣΠΑ. Σκοπεύουμε να τηρήσουμε κατά γράμμα τη δέσμευση αυτή και επιπλέον να ανοίξουμε τα δεδομένα του Δημοσίου προς τους πολίτες, αλλά και προς κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα θα ήθελε να τα αξιοποιήσει για την παραγωγή νέων προϊόντων και εφαρμογών. Μοναδική προϋπόθεση που τίθεται είναι τα παραγόμενα δεδομένα να είναι επίσης ανοιχτά. Πιστεύουμε ότι τα δημόσια δεδομένα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη νέων εργαλείων που θα παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Η απλοποίηση των διαδικασιών και ο έλεγχος της υλοποίησης είναι το επόμενο ζήτημα που μας απασχολεί. Επιδιώκουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα βήματα που απαιτούνται στη διαδικασία διαχείρισης των έργων στο νέο ΕΣΠΑ και σε αυτό το στόχο θεωρούμε πολύτιμη τη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Γνωρίζουμε ότι το κόστος υποβολής αιτήσεων είναι σημαντικό και θα επιδιώξουμε να το ελαχιστοποιήσουμε. Ταυτόχρονα, όλοι οι φορείς υλοποίησης έργων, δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπως και τα ίδια τα έργα θα αξιολογούνται ως προς το αποτέλεσμα που τελικά παράγουν. Η αξιολόγηση αυτή θα βαρύνει στην ανάληψη επόμενων έργων.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, απόλυτη προτεραιότητά μας αποτελεί η ενίσχυση των νέων και συγκεκριμένα η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό του πλέον δυναμικού τμήματος της οικονομίας, των νέων επιστημόνων. Η έμφαση αυτή είναι σαφής και στις δραστηριότητες που τώρα ξεκινάνε, οι οποίες περιλαμβάνουν δράση ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Μια ακόμα πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Υπάρχει άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να τους κρατήσουμε εδώ, αλλά και να αντιστρέψουμε το brain drain, να δώσουμε ευκαιρία σε αυτό το πολύ δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας να δραστηριοποιηθεί εδώ. Για το λόγο αυτό θέλουμε να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ αγοράς και ακαδημαϊκής κοινότητας για να μπορέσουν να ωφεληθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και να ξεπηδήσουν καινούρια, δυναμικά, καινοτόμα και κυρίως εξωστρεφή εγχειρήματα, τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και από τον ολοένα και διευρυνόμενο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των φορέων του κλάδου στη συλλογική προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή  αξιοποίηση του καινούριου ΕΣΠΑ. Στόχος μας είναι να επωφεληθούν από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών που θα παράγουν ουσιαστικό έργο για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δημοσίου, δημιουργώντας παράλληλα τεχνογνωσία που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)