to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 27.10.2015

Διεθνή

Φάιμαν: Η μη αλληλέγγυα συμπεριφορά χωρών της ΕΕ στην προσφυγική κρίση πρέπει να έχει σαφείς οικονομικές συνέπειες για αυτές

Για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν επιδεικνύουν αλληλέγγυα συμπεριφορά στην προσφυγική κρίση, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς οικονομικές συνέπειες, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".


"Η μη αλληλέγγυα συμπεριφορά αυτών των χωρών πρέπει να συνδεθεί με το οικονομικό ζήτημα, και ότι τόσο στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο όσο και στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε., η μη αλληλέγγυα συμπεριφορά πρέπει να έχει ξεκάθαρες συνέπειες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος. Διαπιστώνει δε, πως εμφανίζεται κινητικότητα στη σχετική συζήτηση, και πως εκείνοι οι ομόλογοί του που έως τώρα θεωρούσαν ότι είναι πολύ νωρίς για απειλές, προσεγγίζουν πλέον τη δική του στάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης - και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη, όπου απ’ τη μία πλευρά βρίσκονται χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται για μια κοινή λύση του προσφυγικού ζητήματος, θέλοντας να δείξουν ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει σε περιπτώσεις καταστροφών, εκπληρώνοντας την αποστολή της, και από την άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνες οι χώρες οι οποίες οπισθοχωρούν σε εθνικές λύσεις.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, οι εθνικές μόνον λύσεις είναι κοντόφθαλμες, πολιτικά δεν οδηγούν στον στόχο και αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι σε μια ιστορική καμπή, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες από τη μια η κοινή στάση και από την άλλη η εθνική δράση και η ύψωση τειχών. Σε μερικά χρόνια, το βλέμμα προς τα πίσω θα δείξει κατά πόσο, μέσα από τη λύση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής υπήρξε σύμφυση της ΕΕ και ενδυνάμωση της, και εάν επιτεύχθηκε η σύνδεση του ανθρωπισμού με την τάξη.

Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος ζητά να λειτουργήσουν πλήρως και το ταχύτερο δυνατό στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, (τα αποκαλούμενα Hotspots), ώστε οι άνθρωποι που έχουν προοπτική για χορήγηση ασύλου, να μπορούν συντεταγμένα και ελεγχόμενα να κατανεμηθούν στη βάση της ποσόστωσης στις χώρες της ΕΕ, ενώ εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου να επιστρέφουν από τα Hotspots στην πατρίδα τους, και κανένας πλέον να μην μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτα το δρόμο για την Ευρώπη.

Και αυτό, διότι, κατά την άποψή του, εάν δεν υπάρξουν γρήγορα κοινά κέντρα υποδοχής, κοινή ευρωπαϊκή συνοριακή προστασία, μια συμφωνία με την Τουρκία και οικονομική βοήθεια για τους καταυλισμούς γύρω από τη Συρία, τότε είναι σαφές πως την επόμενη άνοιξη θα υπάρχουν σχεδόν μη αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.

Σημειώνοντας ότι στα Βαλκάνια θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών και οι πρόσφυγες να περιθάλπονται στις εκεί χώρες και όχι μόνον να προωθούνται, ο κ. Φάιμαν επισημαίνει ότι και η Αυστρία θα έχει προσφέρει μέχρι το τέλος του χρόνου βασική περίθαλψη σε 70.000 έως 80.000 ανθρώπους, ενώ θα πρέπει και άλλες χώρες να αναλάβουν επίσης ευθύνη, καθώς το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μόνον από τη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία.

Τέλος, στη συνέντευξή του στην "Κουρίρ", ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην σκληρότερη κρίσιμη δοκιμασία, η οποία οξύνεται από τους οπορτουνιστές που συμπλέουν με τους δεξιούς εθνικιστές, οπότε και θα πρέπει να χαραχτεί μια γραμμή ανάμεσα στην αναζήτηση και εφαρμογή ευρωπαϊκών λύσεων και στα άτομα που μόνον μίσος υποδαυλίζουν. Ο ίδιος, όπως προσθέτει, δεν άκουσε ακόμη κάποια πρόταση δεξιών εθνικιστών που να λειτουργεί και να βοηθά στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)